Barion Pixel Skip to content

Ezek a legjobb gyerekeket fejlesztő kezdeményezések!

Hogyan lehet fejleszteni a gyerekek tudását és készségeit? Erre kereste a választ az Edisonplatform, ezért pályázatot hirdetett olyan innovatív szervezeteknek, akiknek saját programjuk van a gyerekek fejlesztésére. Az Edison100 listán összesen száz jelöltből 6+1 kategóriában nyertek olyan kezdeményezések, mint az Okos Doboz, a PontVelem Okos Program, a KórházSuli Alapítvány, a Káva – A Résztvevő Színháza, a NoBadKid, az Élménybiológia és a Tanulás Könnyítő Program. 

“Már az Edison100 listán is csupa olyan kezdeményezés szerepel, akiktől érdemes tanulni, és az is a célunk, hogy megmutassuk a jó gyakorlatokat Magyarországon, útmutatást nyújtsunk a szülőknek, pedagógusoknak, és mindenkinek, akit foglalkoztat a gyerekek jövője.

Hat kategóriában mutattuk be a győzteseket, akiket a szakmai zsűrink, azaz a Gondolkodó Körünk választott ki, illetve a közönségszavazás nyertesét is díjaztuk. Számunkra pedig legalább annyira fontos, hogy a tegnapi díjátadón találkozott először 100 olyan innovatív szereplő, akiket ugyanaz a cél hajt, és számos újszerű módszert alkalmaznak a gyerekek fejlesztésében. Ezzel a közösséggel kezdjük építeni az Edisonplatformot.”- mondta el Barta Nikolett és Veres Rita, az Edisonplatform vezetői.

A nyertesek: 

Digitális világ kategória: Okos Doboz 

Az Okos Doboz egy tankönyvfüggetlen digitális taneszköz. Az oldalon több mint 10.000 grafikus feladat, 30 gondolkodási képességet fejlesztő játék és 160 egészségnevelési animáció található.

Esély kategória: KórházSuli Alapítvány

Betegségük miatt magántanulói státuszban tanuló gyerekeknek segít lépést tartani az iskolai tananyaggal, osztálytársaikkal, barátaikkal. A KórházSuli kortárs segítő csoportok önkéntes munkájára épül, így nemcsak a beteg, hanem az egészséges gyermekek széles rétegeinek tudását, szociális érzékenységét is fejleszti.

Fenntarthatóság kategória: PontVelem Okos Program

A program játékos formában ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, a pénzügyi tudatosságra és a fenntartható életmódra, miközben hangsúlyozza az egymást segítő karitatív tevékenységek fontosságát.

Kreatív kategória: Káva – A Résztvevő Színháza

Gyerekeknek és fiataloknak készítenek aktív gondolati, érzelmi és fizikai részvételre építő színházi nevelési előadásokat. Bevonáson alapuló előadótechnikát alkalmaznak, mely elmossa a határt színészek és nézők között, így a résztvevők a lehető legnagyobb mértékben alakíthatják az eseményeket és személyes viszonyukat a fókuszba helyezett problémához.

Tudatos nevelés kategória: NoBadKid

Olyan gyerekekkel dolgoznak, akiket már sok intézmény vagy akár a családjuk is visszautasított. Hisznek abban, hogy nincs rossz gyerek, csak meg nem értett, és hogy a legnehezebben tolerálható viselkedésű gyerekek vannak a legnagyobb bajban. A NoBadKid nem adja fel, eléri őket  és megtesznek mindent, hogy őket és családjaikat sikerekhez segítsék mindennapi életük során.

Tudomány kategória: Élménybiológia

Az Élménybiológia egy tudománynépszerűsítő felület, és összefoglaló neve az olyan inspiráló és innovatív módszereknek, melyeket nem csupán biológiatanárok, hanem bármely pedagógus alkalmazhat. Az alapító Joós Andrea biológia tanár, tudománykommunikációs szakember, aki kollégáival folyamatosan a 21. századi tanári önkép és módszertan fejlesztésén dolgozik.

Közönségdíj: Tanulás Könnyítő Program 

A Tanulás Könnyítő Program olyan innovatív oktatási program, amely a tanulás öröméről szól. A gyerekek a sikeres, boldog életre készülnek, ahol öröm a tanulás. A TKP-módszerrel a gyerekek egyre kompetensebbnek érzik magukat a tanulás területén, megismerik önmagukat, értékeiket, erősségeiket, ezért bátrabbak magabiztosabbak és egyre sikeresebbek lesznek.

Különdíjak:

A Cappy külön mentorprogramban díjazta az Edison100 szereplőinek egy részét. Az általuk mentorált szervezetek: Amigos a gyerekekért Alapítvány, Füri ZeneTér, Hópárduc Alapítvány, Hősök Tere, Igazgyöngy Alapítvány, InDaHouse Hungary Egyesület, Jeleven – A Jelnyelvi Játszótér, Digital Skills – Okoseszközt Okosan, Skool (Technológiai Oktatásért Alapítvány), Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány.

Az Edisonplatformról 

Április elején indította el a Bridge Budapest Egyesület az Edisonplatform kezdeményezést, amely a gyerekek jövőre való felkészítését tűzte ki célul, azt szeretné elérni, hogy a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos, oktatási szereplők jobban összekapcsolódjanak.

“Mi felkutatjuk a jó gyakorlatokat, amelyekből érdemes tanulni, megmutatjuk, megosztjuk és elismerjük őket. A szereplők összekapcsolásával nemcsak tudást térképezünk fel, hanem reményeink szerint beindítunk valami újat.  Azt is tudjuk, hogy az együttműködésekből, kapcsolatokból új kezdeményezések születnek majd. Az Edisonplatform segítségével többféle nézőpontot szeretnénk megmutatni, a jó kérdéseket feltenni, szempontrendszert, tudást adni, és leginkább irányt mutatni az útvesztőben. Ennek első lépése az Edison100 kezdeményezésünk.” – mondta Barta Nikolett és Veres Rita, az Edisonplatform vezetői.

 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely