Barion Pixel Skip to content

Így kerüld el a legnagyobb csapdákat karrierváltás során

Váltani senkinek sem könnyű. Újrakezdeni, kilépni a megszokott keretek közül mindig emberpróbáló feladat. A félelem ilyenkor természetes, ahogy a bizonytalanság és a kudarcélmény is. Ha azonban a jó kérdéseket tesszük fel magunknak, és képesek vagyunk őszintén válaszolni rájuk, akkor elkerülhetjük a karrierváltás során ránk leselkedő legnagyobb csapdákat is.

Buzás-Kovács Anita, coach, a BrandM Coaching alapítója szerint az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy miért akarunk váltani.

– Amikor valaki eldönti, hogy szabadúszóvá vagy vállalkozóvá válik, teljesen új élethelyzetbe kerül. Az alkalmazotti léttől merőben különböző életmódot kell kialakítania, és el kell szakadnia sok addig ismert, és biztonságot nyújtó körülménytől – mondja a szakértő. 

A megszokás csapdája

Legyen bármi is a válasz, jó ha tudjuk, hogy karrierváltásunk során milyen csapdákba sétálhatunk bele gyanútlanul.  Az első a megszokás csapdája.

Fél szavakból értjük egymást a kollégákkal, több időt töltünk velük, mint a saját családunkkal. Idővel barátok, harcostársak leszünk. Segítjük egymást a bajban, együtt sírunk, együtt nevetünk. Ünneplünk, ha valakinek gyereke születik, gyászolunk, ha elveszít valakit. Pontosan tudjuk, hogy mit szabad és mit nem. Tisztában vagyunk a munkahelyi normákkal és szabályokkal. Ráadásul egy teljes stáb – HR, marketing, pénzügy – áll a hátunk mögött, ha valami gondunk akad. Mindemellett szorongunk, feszültek vagyunk, és állandóan levesz a lábunkról valami betegség. Értjük is a helyzetet, meg nem is.

Ismerős?

Hát, persze. A megszokás hatalma nagyon nagy. Hiába érezzük, hogy maga a munka már nem tesz boldoggá, a jól ismert körülményekhez természetes módon ragaszkodunk.

Buzás-Kovács Anita azt javasolja, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mire vágyunk igazából, és mi volna a cél, amit el szeretnénk érni, majd próbáljunk meg őszintén felelni rá. – Karrierváltás előtt a legalapvetőbb kérdés, amire válaszolnunk kell, az hogy ki vagyok én?  Mit akarok és miért? Adjunk időt magunknak és találjuk meg az őszinte választ ezekre a kérdésekre: mi szeretnék lenni? Mit szeretnék csinálni? – emeli ki.

A megélhetés csapdája

Úgy érezzük megérett a döntés: váltani kell. Ám, ez csak a filmekben megy zökkenőmentesen. Gondolni kell a megélhetésre, mert lehet bármilyen jó a vállalkozásunk mögött álló ötlet, ha nincs mit enni, bajban leszünk.

– Minimum hat havi tartalékkal kell rendelkezni ahhoz, hogy el tudjon indulni az ember, és fel tudja építeni a vállalkozását – szögezi le Buzás-Kovács Anita. – Vannak, akik nem terveznek előre, mert úgy gondolják, valamiből úgyis lesz pénz. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az anyagi bizonytalanság gátat vet a kreatív energiák áramlásának. Ha a megélhetésen kell görcsölni, akkor nem tud az ember a vállalkozás építésére koncentrálni, így könnyen ördögi körbe kerülhet. Nincs pénz, ezért biztonságérzet és szabad szellemi alapokon nyugvó fejlődés sincs, aminek a következménye szintén az anyagiakban, illetve inkább azok hiányában jelentkezik – fejti ki a szakember.

Hozzáteszi, ha van tartalék, a váltással járó bizonytalanság akkor is nagyon sok feszültséget és szorongást hozhat az első időszakban, de ha eldöntöttük, hogy meglépjük, ha van egy reális cél, amit el akarunk érni, illletve mindemellett azt is tudjuk, mi az a küldetés ami hajt, akkor átvészelhető ez az időszak is. 

A külső kényszer csapdája

Váltani szeretnénk, de még nincs kidolgozott tervünk, egy ismerős azonban kihagyhatatlan lehetőséget ajánl. Most vagy soha, gondoljuk – és bizonytalanul bár, de ugrunk az ismeretlenbe.

Buzás-Kovács Anita nem tanácsolja, hogy elhamarkodottan döntsünk.

– A váltás egy folyamat, fokozatosan érik bennünk és igenis eljön egy pont, amikor már a döntés biztonsága adja a nyugalmat, akkor is, ha tisztán látom a kockázatokat – világít rá.

– Ezután jöhet a megvalósítás, a saját utam megtalálása. Kérhetünk külső segítséget, hogy a számunkra legjobb megoldás, ami legbelül már megszületett, minél előbb felszínre törjön, de semmiképpen sem a külső körülmény vagy a görcsös kapaszkodás fogja meghozni a kívánt eredményt – mondja. 

A kudarc csapdája

Mindehhez pedig hozzáteszi, az egyik legfontosabb tulajdonság, amivel egy kezdő karrierváltónak rendelkeznie kell, a kudarctűrés.

– A szabadúszó-, és vállalkozó lét során is rengeteg „nem”-et fogunk hallani, és sok kudarc ér majd – világít rá, és leszögezi: ez teljesen normális.

Képtelenség mindenre felkészülni, ami a karrierváltás során történhet velünk. Eddig egy teljes apparátus állt mögöttünk a munkahelyünkön, most viszont mi magunk vagyunk a cég. Olyan új területre tévedtünk, ahol egyedül kell megállni a helyünket és ahol sok mindent újra kell tanulnunk.

 – Mindez nagyon hasonlít az anyává válás folyamatára. Éppolyan sokkoló és izgalmas tud lenni egyszerre az egész helyzet, mint amikor kisbaba érkezik a családba – magyarázza, és kiemeli, a megtartó szakmai közösségek hatalmas segítséget nyújthatnak ilyenkor.

– Ahhoz, hogy egy vállalkozás jól működjön, hogy menjen az üzlet, minimum 50, de inkább 100 szakmai kapcsolattal kell rendelkeznie. Ez a hálózat azonban nem csak a pénzkeresésben segíthet, de a vállalkozó léttel kapcsolatos nehézségek megoldásában is – fejezi be.

Buzás-Kovács Anitával Magyarország első Női Karrierváltó Fesztiválján is találkozhattok október 3-án, a MagNet Közösségi Házban Budapesten. 

Kiemelt-, és belső fotó: rawpixel.com.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely