Barion Pixel Skip to content

Anya és karrier: munkavállalóként, vagy vállalkozóként?

Amikor gyermekvállalásra készülünk, sokszor nem is számolunk vele, hogy azon túl, mennyire kitölti majd az életünket a gyerek, milliónyi más dolog is változni fog. Szerzőnk Zsolya is hagyományos, munkavállalói státuszból ment el szülni. Bár imádta a munkahelyét, az nem volt igazán családbarát hely. Projekt alapon dolgoztak és sokszor nem hogy nyolc, de tíz-tizenkét óra után sem tudott felállni és hazamenni. Akkor legyen mindenki vállalkozó? Zsolya sorra vette a munkavállalási formák előnyeit, és a hátrányait.

Kisgyerekes anyaként bizony kulcskérdés, hogy ki tud elmenni majd a gyerekért a bölcsődébe, óvodába, ki marad otthon a kicsivel ha beteg lesz, és mennyire marad energiánk minőségi időt tölteni a családunkkal.

A legtöbben pedig arra jutunk, hogy nagyszülői, rugalmas időbeosztású apuka, vagy fizetett segítség nélkül bizony képtelenség visszatérni a munkahelyünkre, bármennyire is szeretnénk.

Ráadásul a csemeténkkel töltött otthonlét ideális időszak arra, hogy felfedezzük a bennünk rejlő kreativitást, rátaláljunk egy új hobbira/szakmára, esetleg tovább képezzük magunkat. Sokan éppen ezek miatt döntenek úgy, hogy belevágnak a vállalkozói létbe. Manapság rengeteg sikersztorit lehet olvasni olyan anyukákról, akik kicsik mellett indították el vállalkozásukat és ötletük, kitartásuk és lelkesedésük végül beért.

Te is válaszút előtt állsz? Mit gondolj át, ha a klasszikus munkavállalói és a vállalkozói lét között hezitálsz?

  1. Mennyire megoldható a részmunkaidős állás? Egyáltalán szükség van erre? Ezt célszerű a kezdetekkor és a visszatérést megelőzően átgondolni, mert kisgyermek mellett a napi 8-10-12 órás munkavégzés nem igazán tartható. Még akkor sem, ha van aki elmenjen a gyerekért valamelyik gyermek intézménybe, de anyaként nyilván nem szeretnénk, hogy csak altatás után érjünk haza. Jogszabály által rögzített ugyan, hogy biztosítani kell a részmunkaidős foglalkoztatást, de megyünk vissza papíron hat órába, ha az a valóságban minimum nyolc óra. Ráadásul sok helyen nem örülnek a kollégák, ha az anyuka feláll a napi hajtás közepén, és hazamegy. Éppen ezért a projekt alapú munkahelyek – legyük őszinték -, kisgyerek mellett nem igazán ideálisak. Minket is frusztrálhat, ha nem tudunk 100 %-ban jelen lenni és az éves értékelés során sem biztos, hogy valóban a tudásunknak megfelelő elbírálást kapunk.
  2. Kijön-e a matek? Megkerülhetetlen téma: ha a részmunkaidős álláshoz társított fizetésből nem tudunk megélni, hiába is szeretnénk visszamenni, lehet, hogy nem éri meg. A gyerek két éves koráig a GYED ad némi biztonságérzetet, ráadásul a GYED Extra bevezetésével a GYED mellett is vállalhatunk munkát, így a GYES megkezdéséig lehet optimalizálni a bevételeket. Sőt, egy kényelmesebb fizetés a GYED-del kiegészítve sok családnak pozitív irányba mozdítja a költségvetését, így érdemes átgondolni, hogy a gyermekünk egy-másfél éves kora körül akár részmunkaidőben visszatérjünk a “harctérre”. A GYES azonban nagyon alacsony összeg, így arra alapozni nem igazán lehet.Mindent összevetve azt kell megvizsgálni, hogy jobban járunk-e akkor, ha például KATA-s egyéni vállalkozóként fizetjük annak járulékait (havi 50 ezer forint fix kiadás, és abban az időszakban, amikor nem dolgozunk pld. a nyári szünetben, szüneteltethető), vagy visszatérünk dolgozni – akár részmunkaidős állásba.
  3. Mennyi időre estünk ki a körforgásból? És mennyire gyorsan változik az a munkakör, iparág, ahonnan elmentünk szülési szabadságra? Sok anyuka talán azzal követi el a legnagyobb hibát, hogy a gyermekkel töltött otthoni időszak alatt semmilyen módon nem képzi magát. Persze egy, két, netán több gyermek esetén joggal mondható, hogy a családos lét napi 24 órát igényel tőled, mégis többszörösen megéri, ha kiszorítunk némi időt az önfejlesztésre. Ehhez pedig már nem szükséges feltétlenül iskolapadba ülnünk, remek online képzések, távoktatási formák, és ingyenes tutorial videók érhetőek el.Tájékozódjunk az ingyenes OKJ-s és felsőoktatási képzésekről is, illetve egyeztessünk munkahelyünkkel, hogy távollétünk alatt finanszírozzák-e a képzésünket. Ha pedig úgy döntünk, hogy egy új szakmát tanulnánk ki és saját vállalkozásba kezdenénk, akkor ezek a képzések mindenképp befektetésnek minősülnek leendő vállalkozásunkba.
  4. Mennyit ér a rugalmasság, és mennyit a biztonság? Ez az egyik legszubjektívebb érv, amit mérlegelni kell, amikor döntést hozunk. Teljesen egyéntől függ, hogy a rugalmasságot/szabadságot, vagy a biztonságot tartjuk-e elsődlegesnek. Van, aki olyan erős családi háttérrel rendelkezik, hogy bátran bontogathatja a szárnyait évekig. A szülési szabadság remek időszak arra, hogy tesztelgessük, nekünk való-e a vállalkozói lét.Ha azonban neked az a fontos, hogy tudod, hogy biztonsági játékos vagy, vagyis szereted, ha minden hónap első pár napjában megérkezik a várt összeg, ideálisabb a munkavállalói lét. Hiszen vállalkozóként sokszor előfordulhat, hogy nehezebben folynak be az összegek, futni kell a pénzünk után, csúsznak a kifizetések, vagy épp uborkaszezon van – és a családot ilyenkor is etetni kell.
  5. Álom vagy valóság? Egyáltalán kell-e választani? Nyilván nem is nők lennénk, ha nem lenne számos izgalmas, színes, nagyratörő álmunk. És ez így is van rendjén. A kisgyermekes lét kihozza az anyukák többségéből a kreatív ént, rábukkanunk új hobbikra, vagy épp kikristályosodik számunkra, hogy mi is az, amivel igazán szívesen foglalkoznánk. Ha ez megvan, még nem biztos, hogy életképes vállalkozást lehet felhúzni belőle, ezért mindenképp célszerű okosan felépített üzleti tervet készíteni és megvitatni az elképzelésünket néhány szakemberrel (karrier coach, könyvelő, adószakértő, már befutott női vállalkozó, stb.).Ha mégis úgy látjuk, hogy túl kockázatos lenne, vagy csak rájövünk, hogy hiányzik belőlünk a vállalkozói véna, akkor sincs gond: szerencsére ma már egyre több kifejezetten anyukákra szabott pozíciót hirdetnek a piacon.

Bármelyik lét mellett is tegyük le a voksunkat, biztos, hogy mindkettőnek megvan a maga szépsége és nehézsége. Sőt, az is előfordulhat, hogy egy ideig párhuzamosan csináljuk mindkettőt, míg a vállalkozásunk talpra nem áll. Kellő körültekintéssel és felkészüléssel azonban csökkenthető a kockázat és lehet, hogy a mi történetünk is hamarosan egyike lesz a vállalkozó anyukákról szóló sikersztoriknak.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely