Barion Pixel Skip to content

Pataki Zita vlogot forgat a lombikos pároknak

Szét akarjuk robbantani a tabukat! – mondja a már nyolc lombikbaba programban részt vett Pataki Zita és férje, Szárnyas Attila. Ezért indítja útjára vlogját a házaspár, hogy irányt mutassanak, informáljanak és megnyugtassák a lombik kezelés előtt álló párokat, hogy nincsennek egyedül. Zitáék kendőzetlenül és őszintén mutatják meg, hogy milyen vizsgálatokon és milyen lelki állapoton mennek keresztül azok a párok, akik belevágnak egy lombik programba.

Pataki Zita szerint ma már látják, hogy milyen tudatlanul vágtak bele évekkel ezelőtt az első öt-hat lombik programba. Sok információ hiányzik ugyanis a rendszerből szerintük, amiket a gyerekre váró párok egymástól, vagy az internetes fórumokról próbálnak meg összeszedni. A statisztikák szerint ma Magyarországon 300.000 meddő pár él. 

Mennyivel könnyebb lett volna úgy nekiindulni az első lombiknak – mondja Zita, hogy azoknak az információknak, annak a tudásnak a birtokában vagyunk, amire csak az ötödik-hatodik lombik után jutottunk el. Ezek lehetnek vizsgálatok, például a hormonok vizsgálata vagy az, hogy mennyire számít, hogy 10 kilóval kevesebb vagyok-e vagy sem, hogyan táplálkozom, milyen vitaminokat szedek, milyen lelki állapotban vagyok. Sokkal tudatosabbak lettünk az ötödik-hatodik lombik után, de addigra már hosszú évek teltek el.

Zita férje szerint sok mindenre nem voltak felkészülve.

Minden egyes lombiknál ért valami váratlan dolog minket – mondja Szárnyas Attila. Amikor egy lombikba belekezdünk, az alap esetben két esélyes: vagy sikerül, vagy nem. De arra mi sem számítottunk, hogy vannak köztes állapotok: a fél sikerek, a teljes sikertelenségek, amikor például el sem jutsz a beültetéséig. Egy csomó olyan impulzus ért minket, amelyekről úgy gondoltuk, hogy érdemes beszélni, hiszen ha mi átmentünk rajta, akkor más is megtapasztalja ugyanezt.

Már fiatalon tudjanak a nők arról, hogy milyen a hormon szintjük, várhatóan meddig lesznek termékenyek, van-e valamilyen betegségük, ami megnehezítheti a későbbi terhességet. Többek között ezt a testtudatos gondolkozást szeretnék Zitáék elérni azzal, hogy őszintén beszélnek a gyermekvállalással kapcsolatos küzdelmeikről. És információt adni. Mindent, amit ők a nyolc lombik kezelés alatt átéltek, megtapasztaltak, maguk is kipróbáltak. Erről is szól Az utolsó lombik című dokumentum-reality vlog.


Vannak olyan kezelések, eljárások, amelyek nagyban hozzájárulnak egy beültetés sikerességhez. Az elején nem tudtunk egy csomó ilyenről. Olyan kezelésekről például, ahova 2-3 hétre el tudsz vonulni, lenyugszol, és felkészítik a testedet a beavatkozásokra. Ha annak idején tudunk ezekről, azt gondolom, hogy talán a mi első próbálkozásaink is sikerrel járhattak volna – mondja Zita.

Zita kezelőorvosa, Dr. Fülöp István szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista szerint az ellátott pácienseink átlagéletkora évről évre növekszik. A 38 év felettek aránya 53 % felett van.

Egyre többen keresnek fel bennünket 1-2 év sikertelen próbálkozás után, pedig a 38 év feletti korcsoportnál már fél év sikertelenség után érdemes lenne a vizsgálatokat elindítani, mert az idő faktornak nagyon nagy szerepe van. A férfi oldalú meddőség aránya az ismert eredetű meddőségben kb 50%-os, ezért nem csak a hölgyeket, hanem a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni. Azon hölgyeknél, akik szeretnék időben kideríteni a termékenységi állapotukat, érdemes megnézni bizonyos hormonokat és a petevezetők állapotát – mondja dr. Fülöp István.

Zita férje civil, ezért évekig nem engedte, hogy akár az arcát megmutassák. Most azonban úgy érezte, fontos, hogy eljusson a férfiakhoz is az információ, hogy mire számítsanak egy ilyen eljárásnál.

A férfiakat nem készítik fel az egész eljárás lelki háttérre. Például a nagy mennyiségű hormonok által előidézett viselkedés változásokra. Hogy ez nem a te feleséged természetes viselkedése felerősítve, ezt a hormonok miatt van. Amikor progeszteront kapott Zita, ő is kifordult magából. És ez nagyon ijesztő tud lenni egy férfinak – mondja Attila.

Fontos, hogy a párok érezzék, nincsennek egyedül.

Szét akarjuk robbantani a tabukat! – mondja Pataki Zita. Szeretnénk, ha ezekről a témákról őszintén beszélnénk, hogy ne menjenek tönkre házasságok, ne legyen senki emiatt depressziós, ne érezzék magukat a párok egyedül a világban. Másnak is ugyanazok a problémái, ugyanazzal küzd egy lombik kezelés alatt, mint mi.

A 9 részes vlog részeit itt, a Női váltón láthatjátok hétről-hétre Pataki Zita Az utolsó lombik című rovatában csütörtökönként este 8 órától. A videok a Facebook oldalunkon is megtalálhatók és tovább oszthatók.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely