Barion Pixel Skip to content

Ha vállalkoznál, erről tudnod kell!

Mit jelent nőként, netán családanyaként vállalkozni? Tényleg akkora szabadságot ad egy saját cég? Bankosmaminak már a szülei is vállalkozók voltak. Beleszületett ebbe az életformába. Dolgozott multiban, és igen, visz saját vállalkozást, nem is egyet. Most őszintén vall a vállalkozás árnyoldalairól.

Vállalkoznál? Jól gondold meg…

Az elmúlt pár évben nagy divat lett vállalkozást indítani. Nem is a divat a jó szó erre, hiszen sok esetben a kényszer viszi rá az embert. Hogy miért? Elmesélem… Az én szüleim egész életükben vállalkozók voltak. Gyűlöltem és szerettem egyszerre. Nekem ismeretlenek voltak azok a párbeszédek és veszekedések, amelyeket annyit hallani, hogy apa és anya hazaviszik a munkahelyi gondokat, vagy ez a kolléga így meg úgy… szóval ez kimaradt.

Ellenben volt gazdagság és szegénység. Volt, hogy mindkettő egyszerre. Ha volt munka és olyan szerencsések voltak, hogy még ki is fizették őket, akkor volt pénz, ha nem, akkor nem volt. Nekem már gyerekkoromban is tiszta volt a képlet: inkább keressek kevesebbet, de az tutira legyen meg minden hónapban. Az a biztos. Biztos?

Vállalkozni iszonyú nehéz. Egy multinál dolgozni pedig napi 8-10 órában – ami utazással együtt nekem például inkább 12 óra – egyenesen lehetetlen. Ha már van család, gyerekek, kutya, macska, akkor a helyzet megoldhatatlan.

Sok SZUPERANYÁT ismerek, akik folyamatosan bizonygatják, hogy márpedig ők mindent kibírnak és ezt is lehet jól csinálni. Ez nem igaz. Ezt nem lehet. Valaki biztosan sérül és elárulom azt is, hogy valószínűleg a SZUPERANYA sérül leginkább. No de akkor mi a megoldás?

Kezdj el vállalkozni, oszd be te a saját, és a családod idejét. Most a modernkori rabszolgaságban – mert az van – a munkáltatód mondja meg, hogy mennyit lehetsz a szeretteiddel. Ez van. Jó… az elhatározás megvan. Vállalkozom… de mit? Ez az első kérdés. 

Mi az, amit én tudok nyújtani a piacon, ki lesz a célcsoport, mennyit kell befektetni fejlesztésre, eszközökre, továbbképzésre, marketingre… stb. Honnan fogom ezt előteremteni? Hitel, EU-s pályázatok, magán befektetés? Az adott tevékenység végzettséghez vagy csak engedélyhez kötött? Hol találok egy megbízható könyvelőt?

Hú, ezt még leírni is hosszú. Én ezeket már mind megcsináltam, ráadásul teljesen egyedül, minden segítség és támogatás nélkül. Óh, igen, a támogatás… ez megér egy külön bekezdést.

Az igazság az, hogy kezdhetsz bármibe, ha a közvetlen környezeted nem támogat az elképzeléseidben, százszor nehezebb lesz elindulni. Sőt, nem csak elindulni lesz nehéz, hanem a kiválasztott irányban haladni is, mert minden egyes kérdésnél és bukkanónál magaddal fogsz hatalmas vitákat folytatni akár éjszakákon át, hogy akkor most hogyan tovább. Egy igazi érzelmi hullámvasút, amikor egyik pillanatban lelkesedsz és tiéd a világ, a következőben pedig a poklok poklát járod meg, miközben szomorúan böngészed az álláshirdetéseket. Tudod mit? Ez teljesen normális. Mondhatnám úgyis, hogy ez ezzel jár.

Arra pedig már ki sem térek (de mégis), hogy mi történik akkor, ha netán sikeresebb leszel vállalkozóként, mint a párod. El tudja majd viselni? Akkor is fog majd támogatni? Mentek már ezért tönkre házasságok.

A következő, amivel szembe kell majd nézned, az a MAGÁNY. Tudom, most dédelgetsz egy Szex és New York típusú jelenetet az álmaidban, hogy egy jól megérdemelt home office-ban töltött nap után, majd beülsz a barátnőkkel egy koktélra a közeli klubba, de biztosíthatlak, hogy nem így lesz.

A napod nagyjából úgy fog kezdődni, ahogyan majd véget is ér. Vagyis millió kérdés fog forogni az agyadban, kiéhezve minden kis plusz információ morzsára, ami picit is előre segítheti vállalkozásod. Online tréningek, képzések, no és persze maga a tevékenység és a vele járó összes létező adminisztráció, amit eddig a multiban csak tovább küldtél a back office-nak. Na, ez most mind a tiéd.

Ha egy tanácsot elfogadtok, érdemes valami olyan tevékenységet választani, ami nem csak otthonról végezhető, különben arra fogsz rádöbbenni, hogy minden nap pizsamában dolgozol reggeltől-estig, fésűt és sminket csak a tv-ben láttál utoljára, a családtagok és a barátok pedig csak egy-egy chat üzenet erejéig jelentik a társaságot neked. Éjjelente még a kedves ügyfél leveleit olvasod, vagy azon gondolkodsz, hogyan is szűkülhetett be az életed pár négyzetméterre. Amikor a család többi tagja nyaral, és élvezi a pihenést, te a weboldalad statisztikáit vagy a webáruházaid nem létező megrendeléseit nézegeted könnyes szemmel a tengerparton. Nagyon figyelj az egyensúly megtartására, hiszen ezért kezdtél el vállalkozni, nem?

Nincs jó válasz. Senki sem tudja megmondani neked, hogy az amit elképzeltél, működni fog-e. Termel- e majd annyi bevételt, amiből megélsz és ami a legfontosabb, hogy magadénak érzed-e majd, fogod-e tudni szeretni, azért élni és dolgozni, hogy neked és a családnak jobb legyen, vagy megint belehajszolod valamibe magad, amitől boldogtalan vagy, és kiégsz. Nagyon nehéz. Én már csak tudom. Átéltem.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely