Barion Pixel Skip to content

Miért kell egy gyermekre vágyó férfinak urológushoz mennie?

Kikérdeztem Attilát az urológusnál végzett vizsgálatról. „Megdöbbentő volt. Leginkább azért, mert a doktor úr elmesélte, hogy a kezelésre érkező meddő párok felénél a férfinál találnak problémát. Talán ezért is vállalom azt, hogy elmondom, miért fontos egy ilyen vizsgálat és én miért halogattam olyan sokáig” – mondta.

„Meglepett az is, hogy milyen okok vezetnek a férfiaknál meddőséghez. Például aki versenyszerűen vagy komolyan kerékpározik, szinte biztos, hogy gondja van, de vannak foglalkozások, amelyekről nem is tudtam, hogy veszélyben van a nemzőképesség. Az informatikusok aggódhatnak. Nem az ülőmunkamunka miatt, hanem azért, mert az ölükben tartják a laptopot, de manapság ez a helyzet már nem is köthető egy foglalkozáshoz.

Vagy mondjuk az ülésfűtés az autókban, aztán a folyamatos, nagyon magas hőmérsékletű munkakörnyezet az, ami a férfiaknál meddőséghez vezethet – például pékeknél, séfeknél.

Eddig én sem voltam urológusnál, mert a spermatogram eredményem nem adott okot arra, hogy megvizsgáltassam magam alaposabban, de nyilván ettől még szervi problémája bárkinek adódhat.

Nem mentem, mert tartottam a vizsgálattól, hiszen annyi mindent hallottam róla: hogy fájdalmas volt, hogy kellemetlen volt, hogy lelkileg viselt meg valakit, volt, aki úgy érezte, hogy megerőszakolták. Ilyen vegyes érzelmekkel egy olyan vizsgálatnak nem teszem ki magam – gondoltam.

Azért nem mentem el, mert mint minden férfinak, nekem is van “Isten-tudatom”, vagyis hogy velem semmi rossz nem történhet. Ugyanakkor tartunk/félünk minden beavatkozástól. A kellemetlenség miatt nem merjük felvállalni.

Ma az gondolom, hogy megéri felvállalni 10 másodpercnyi kellemetlenséget annak érdekében, hogy megtudjam azt, hogy egészséges vagyok, és nem kell aggódnom, hogy a prosztatám problémákat okoz.

Természetesen most már két év múlva teljesen nyugodtan elmegyek erre a szűrővizsgálatra, hiszen tudom, hogy mire számíthatok.

Nem fogok senkit sem győzködni, mindenkinek a saját jól felfogott érdeke kell hogy legyen, hiszen az egészségéről van szó.

De szerettem volna megmutatni, hogy azok a félelmek, amelyek bennünk vannak, alaptalanok.”

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely