Barion Pixel Skip to content

Úgy érzem, mintha nem is dolgoznék

Igazi sikertörténet Kovács Adél élete: a 28 éves lány egy jól fizető pénzügyes állást hagyott ott egy másik, hasonló presztízsű programozó karrierért. A különbség csupán annyi, hogy míg két évvel ezelőtt nem élvezte a munkáját, most nem is érzi, hogy dolgozik, hiszen a hobbijából él.

Kovács Adél kiegyensúlyozott és boldog fiatal nő. Nem csoda, hiszen egy hatalmas lépést tett meg önmaga érdekében: volt bátorsága változtatni az életén, és elindulni a saját útján.

– Tizennyolc évesen, a pályaválasztáskor fogalmam sem volt arról, hogy mihez kezdjek magammal. Mivel mindig is jó voltam matematikából, így a közgazdasági egyetemet választottam.

A pénzügy szak elvégzése után egy látszólag nagyon izgalmas területen helyezkedtem el: pénzügyi tanácsadással, vállalati pénzügyekkel foglalkoztam. Diploma után egy nagy cégnél helyezkedtem el. Úgy tűnt, a munkám érdekes és változatos lesz, ráadásul projekt alapon futnak majd a feladatok – elevenítette fel Adél.

– Eleinte minden új volt és izgalmas, ám szépen lassan belefáradtam. A mindennapjaim nagy része nehéz és kiszámíthatatlan volt. A projekt-alapúság miatt volt időszak, amikor semmi dolgom nem volt, ám mégis bent kellett ülnöm, ugyanakkor az is elfordult, hogy este vagy hétvégén is dolgoznom kellett. Nem lettem szerelmes abba amit csináltam, az biztos.

Vissza az iskolapadba

Két év után úgy döntött: ideje új állás után néznie, végül új karriert talált magának.

– Interneten olvastam a Codecool programozó képzésről, ahol gyakorlat alapú, jól használható tudást lehet szerezni. Az általam gyakran használt Excel programban is lehet kisebb scripteket írni, amit mindig is nagyon élveztem. Meglendült a fantáziám: lehet, hogy ezzel kellene inkább foglalkoznom? A családom és a barátaim támogattak a tervemben, és szerencsére anyagilag is megengedhettem magamnak, hogy egy évet kimaradjak a munkából, és a tanulással foglalkozzak.

Voltak társaim, akik a munka mellett csinálták végig a sulit – folytatta Adél. – Már maga az iskola fantasztikus: nem a frontális oktatásra és az elméletre, hanem az önképzésre és a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt. Mivel ez a szektor nagyon gyorsan fejlődik, így folyamatosan tanulnunk kell: ez egy nagyon fontos tulajdonsága a sikeres programozónak.

A diákok az egyik héten otthon készültek az órákra, a következő héten pedig az iskolában, csapatban próbálták ki az új tudásukat mentorok felügyeletével. Az egy év végén pedig élesben is tesztelték magukat a gyakorlati helyükön.


Multi helyett startup

– A Codecool-ban minden pénteken megjelennek azok a cégek, akiknél a későbbiekben el tudunk helyezkedni. Nagyon élveztem a pörgést, hogy volt miből válogatnom. A multi világát már jól ismertem, és valami másra vágytam. Egy egészségügyi szoftverek fejlesztésével foglalkozó startuphoz mentem junior webfejlesztőnek. Nyolcan vagyunk fejlesztők, én egy-két kollégával dolgozom csapatban. Nagyon laza a hangulat, rugalmas a munkaidő, és hetente egyszer otthonról dolgozom. Először hihetetlen volt, hogy így is lehet csinálni.

A programozás nagyon kreatív munkafolyamat, és úgy érzem minden nap értéket teremtek – lelkesedett Adél. – Féltem, hogy nem lesz elég az az egy év, amit tanulással töltöttem, de ez alaptalan volt. Tökéletes biztonságot ad a tudásom. A startup is jó döntés volt, mert élvezem, hogy a legújabb technológiákkal dolgozhatok. Nemsokára letelik a gyakornoki időm, és állományba fognak venni. Akkor ugyanott leszek anyagilag, mint pénzügyesként voltam. Most azonban úgy érzem, mintha nem is dolgoznék, mert imádom, amit csinálok.

Kiemelt fotó: Kovács Adél saját képe

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely