Barion Pixel Skip to content

Életre szóló traumából teremtő erő – Földvári Nagy Zsuzsi

Hogy lesz életed legnagyobb traumájából küldetés? Földvári Nagy Zsuzsi konzultáns, tréner, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke tudja a választ. Élete egyik pillanatról a másikra változott meg, amikor 12 évvel ezelőtt maga is koraszülővé vált. Gyorsan rájött: a sorstársaknak nyújtott támasz lesz az ő gyógyulásának útja is. 

Ma Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra. A koracsaládokat érő trauma hatalmas, és alapjaiban változtatja meg az életet.
– A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) története 12 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a várandósságom 26. hetében 610 grammal megszületett a kislányom, Janka.  Borzasztóan egyedül éreztem magam a fájdalmammal. Igazi segítséget pedig  csak azoktól az anyáktól kaptam, akik szintén ott ültek az koraszülött intenzív osztályon, azaz ugyanabban a helyzetben voltak, mint én – mondja Zsuzsi, aki a sorstársi közösségben rejlő erő felismerése után jött rá, maga is segíteni szeretne. 

– Mi nyolc évet vártunk Jankára, ebből ötöt lombikprogramban töltöttünk, majd jött a koraszülés. Úgy döntöttem, ha az én történetem, az én tapasztalataim, akár kicsit is könnyebbé tehetik valaki más küzdelmét, akkor támaszt szeretnék nyújtani. 2007. decemberében, amikor a kislányom féléves volt, leültem a gép elé, hogy formába öntsem ezt a vágyat.

Szerettem volna, ha a koraszülő anyák jobban érzik magukat, mert – bár sok kritikát kaptam érte – szilárdul hiszem, hogy ha az anya jól van, akkor a baba is.

Nagyon fontos foglalkozni az anya érzéseivel is – mondja, és hozzáteszi, épp ezért beszélt erről is a koraszülés érzelmi háttere mellett a TEDx talkjában.


Emberi nyelven 

A koraszulott.com Magyarország egyetlen szülők által írt tematikus honlapja lett, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint támogatni azokat, akik ugyanabban az élethelyzetben vannak. Mindezt közérthetően, mindenki számára elérhető információkat átadva, hogy az olvasott tartalom valóban támasz lehessen. 

A kezdeményezés hamar befogadó fülekre talált. A maroknyi fanatikus anyuka önkéntessége és alázata addig repítette az egyesületet, hogy 2011-ben ki tudott lépni az online keretek közül, és mára akkorára nőtt, hogy országosan 2000 család segíti egymást a túlélésben. Zsuzsi mindeközben folyamatosan tanult.

– Úgy gondoltam, ahhoz, hogy hatékonyan és jól tudjak segíteni, képeznem kell magam. Janka hatéves volt, amikor visszamentem dolgozni. Teljes gőzzel építettük a KORE-t és közben bújtam a könyveket, hogy mindig többet és többet adhassak – meséli.

Mindeközben a kereskedelemben és az egészségügyben is dolgozott, ám egy idő után a KORE olyan sok energiáját emésztette fel, hogy döntenie kellett.

 

Kilépni a havi fix világából

– Egyedül csak Janka és a családom fontosabb számomra az egyesületnél. Másfél évembe telt, mire tavaly ősszel meghoztam a döntést, és kiléptem a havi fix világából, és a KORE mellett vállalkozni kezdtem. Anyagi szempontból merész lépés volt, de a szabadság és többletenergia, amit a váltástól kaptam mindent megér – mondja Zsuzsi. 

S, hogy mit csinál a KORE mellett? Trénerként, konzultásként dolgozik. – Még a békebeli időkben tanultam a szakmát, amikor még nem volt divat coachként dolgozni. Elsősorban édesanyákkal, nőkkel foglalkozom. Úgy gondolom, hogy a saját tapasztalataim ebben a formában is segítségére lehetnek bárkinek, aki valamilyen traumatikus élethelyzettel szembesült. De fordulhat hozzám az is, aki csak megakadt, döntés előtt áll, vállalkozást szeretne indítani vagy épp mesélni szeretne róla, hogy aktuálisan mi foglalkoztatja – avat be Zsuzsi.  

– Másodsorban az utóbbi években a KORE vezetőjeként számos világcég CSR, azaz társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos programjában dolgoztam, az itt szerzett tapasztalatimmal segítem azon cégvezetők munkáját, akik most szeretnének dönteni a CSR programjukról – fejezi be.

 

Igazi rocksztár

Zsuzsi tavaly 830 jelöltet megelőzve futott be a Tankcsapda  „Legyél Rocksztár” projektjének első helyére. Lukács Laci, a zenekar frontembere 50. születésnapja alkalmából ajánlotta fel egyik korábbi autóját egy olyan rajongójának, aki valamilyen jó ügy érdekében hasznosíthatná. Zsuzsit az egyik kollégája nevezte be a versenyre, de egészen addig nem hitték, hogy nyerhet, amíg az utolsó öt jelölt közé nem került. Mielőtt nyert volna, az esetek nagy részében a tömegközlekedést választotta, ha valahová adományokat szállított az országban, vagy előadásra, szülőtalálkozóra tartott. Ezért a kocsi igazán óriási segítség, és Zsuzsi nagy megtiszteltetésnek érzi az elismerést.

Kiemelt kép és video: Földvári Nagy Zsuzsi facebook, Youtube

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely