Barion Pixel Skip to content
Keress állást, ha utálod a munkád!

Ezért keress állást, ha utálod a munkád

A kutatások szerint az emberek 80 százaléka nem szereti a munkáját, de mégsem mernek váltani. Azért, hogy eltarthassák a gyerekeiket, kijöjjenek a fizetésükből vagy egy bizonyos életszínvonalon éljenek, néha a munka örömével, a boldogságukkal és az elégedettségükkel kell fizetniük. Bóné Ágnes közgazdász, álláskeresési tanácsadó mondja el, mit kéne máshogy csinálni. 

Mégis milyen áldozatokat követel, ha valaki egy olyan munkában ragad, amely nem tölti el élvezettel? Miért fontos szembenéznünk a félelmeinkkel és nekivágni az álláskeresésnek, ha nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön?

Az, hogy hol dolgozunk, vagy hogyan viszonyulunk a munkánkhoz, nemcsak az életminőségünkre, hanem az életünk szinte minden területére kihat. A kutatások szerint, ha utáljuk a munkánkat, az éppolyan rossz – vagy még rosszabb – hatással van az egészségünkre, mint ha egyáltalán nem lenne munkánk. Azoknak az embereknek ugyanis, akik nem érzik jól magukat a munkahelyükön, esetenként magasabb a depresszió-, és szorongásszintjük, mint a munkanélkülieknek.

Ráadásul a gyerekek sokkal jobban érzik magukat olyan szülők mellett, akik sokat dolgoznak, de élvezik, amit csinálnak, mint akik mindig rosszkedvűen térnek haza – derül ki a Boston College által készített felmérésből.

Azonban ha ez még nem lenne elég indok a váltásra, akkor a kutatók arra is fényt derítettek, hogy évente 1 százalékkal keresnek többet azok, akik szívesen váltanak munkahelyet. Vagyis ha valaki csak azért marad ott egy rossz munkahelyen, mert kényelmesebb, mint új állás után nézni, akkor az hosszú távon a pénztárcájára is káros hatással van.

 

De mégis hogyan lehet kitörni ebből az önpusztító állapotból?

1) Válj önmagad első számú szakértőjévé!

Ha nem tudod mit keresel, soha nem is fogod megtalálni. Ha ismered önmagad, akkor tudod, hogy melyek az erősségeid és milyen irányba indulj el. Mi az, amit akkor is hajlandó lennél csinálni, ha nem fizetnének érte? Ez az egyik legfontosabb kérdés, amire tudnod kell a választ. Tisztában kell lenned azzal, hogy mi fontos a számodra és hol van arra a képesség-tapasztalat-végzettség csomagra szükség, amivel te rendelkezel.

2) Ismerd meg a rejtett munkaerőpiacot!

Az állások 80 százaléka még azelőtt betöltésre kerül, hogy meghirdetnék őket. Ezek az állások alkotják a rejtett munkaerőpiacot. Mégis az álláskeresőknek a 95 százaléka csak olyan állásokat céloz meg, amelyek meghirdetésre kerülnek. Ennek köszönhetően hatalmas a verseny egy-egy pozícióért és nagy tömegen keresztül kell átverekedned magad, ha labdába akarsz rúgni a „jól látható” munkaerőpiacon.

Hogyan kerülj közelebb a rejtett állásokhoz?

Például mozgósítsd a kapcsolataid. Járj el szakmai rendezvényekre és ismerkedj. Csatlakozz hazai és nemzetközi szervezetekhez. Vedd fel a kapcsolatot toborzókkal. Keresd fel közvetlenül azokat a cégeket, ahol te is szívesen dolgoznál. Legyél aktív a LinkedInen, amely a világ első számú szakmai közösségépítő portálja és a toborzók 94 százaléka használja a potenciális jelöltek felkutatására.

3) Ne becsüld le az önéletrajz erejét!

Ezen az apró papírdarabon múlik, hogy behívnak-e állásinterjúra vagy sem. Ma átlagosan 250 önéletrajz érkezik egy meghirdetett pozícióra és csak egy ember kaphatja meg az állást. Ebből következik, ha ugyanolyan az önéletrajzod, mint a többi pályázóé, akkor az olyan, mintha nem is jelentkeztél volna az állásra. Minden egyes pozícióra, amit megpályázol külön rá szabott önéletrajzot kell elküldened.

Összefoglalva, tehát ha csak azért mész be minden reggel a munkahelyedre, mert félsz, hogy elveszíted vagy rettegsz az álláskereséstől és elfogadod, hogy az élet neked ezt a lapot osztotta, akkor az olyan, mintha egy roskadozó híd felé tartó vonatban ülnél. Mégpedig egy olyan vonatban, ami rendszeresen megáll mielőtt a vesztébe rohan, de te sehol sem mersz leszállni. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy olyan munkája legyen, amit örömmel végez és te sem vagy ez alól kivétel. Ez nem luxus, ami csak a kiválasztottaknak jár.

 

Írta: Bóné Ágnes közgazdász, álláskeresési tanácsadó. Ágnessel ezen az oldalon tudod felvenni a kapcsolatot.

Kiemelt kép: rawpixel.com

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely