Barion Pixel Skip to content

Jó kezekben tudhatják gyermekeiket a karrierváltó anyák

Mindenki életében nagy fordulópont a karrierváltás, és ez hatványozottan igaz olyan nők esetében, akik gyermekvállalás után akarnak visszatérni a munkaerőpiacra – ráadásul karrierváltóként. Egyáltalán lehetséges ez? Vendégszerzőnk, Takács Hajnal írása. 

Meggyőződésem, hogy mi édesanyák többször rácsodálkoztunk már arra mélyről jövő erőre, amivel képesek vagyunk leküzdeni a nehézségeket és félelmeinket. Amikor megszületik a gyerekünk, már nem csak női minőségünkben vagyunk jelen a saját életünkben, hanem anyaként is. Ez az új szerep szükségszerűen hozza magával a komfortzóna átlépését, és mire beleszokunk, már ideje is visszamenni dolgozni.

Nőből anya, anyából dolgozó anya – de a babázás során megváltozik bennünk valami; már nem csak minket érintenek a döntéseink, hanem a gyerekünket is.

Ilyenkor tesszük fel magunknak a kérdést: ugyanoda akarok visszamenni dolgozni vagy olyan munkát szeretnék, amiben jobban kiteljesedhetek és még a gyerekemtől sem vesz el túl sokat?

Amikor először találkoztam az Academy4MoMs kezdeményezéssel, egyből tudtam, hogy ez teljesen más, mint egy sima karrierváltó átképzés. Itt nem csak tudást biztosítanak, hanem mentorálást, coachingot és minden olyan támogatást, ami hasznos egy nőnek, aki pár év alatt tapasztalta meg, hogyan változhat meg a egyszerre a teste, a lelke és az egész élete. 

Az Academy4MoMs megálmodója Utasi-Peszlen Rita, aki gyermekvállalása előtt egy neves IT cégnél töltött be HR-es pozíciót, majd a baba születése után átvette egy már működő magánbölcsőde üzemeltetését.

Korábbi munkatapasztalata és friss anyai élményei arra késztették, hogy a meglévő bölcsőde mellé olyan képzési intézményt csatoljon, ahol az anyukák úgy tudnak tanulni, hogy közben a gyerekeiktől sem kell távol lenniük, ráadásul olyan szakmát kapnak a kezükbe, amivel biztosan el tudnak helyezkedni, és jól is fizet.

Az IT területen hatalmas a munkaerőhiány, így egyértelműnek tűnt, hogy első körben programozókká képezzék át a karrierváltó anyukákat. Az ötlet megvalósításához az egyik legnagyobb bootcamp CEO-ja, Baráth Barbara is csatlakozott, aki megértve és átérezve az anyukák újbóli munkába állásának nehézségeit, érzékenyen és konstruktívan reagált Rita megkeresésére. Barbaráék képzési intézménye egyébként is nagy hangsúlyt fektet a hallgatók oktatása mellett a lelki terhelés kiegyensúlyozására, de segít a képzés utáni elhelyezkedésben is, így az együttműködés már eleve jónak ígérkezett. Meglévő oktatási programjukat rugalmasan alakították át az anyukák számára is vállalható részidős programozó képzéssé.

Rita Academy4MoMs álma alig fél éven belül valósággá vált, és a sikereken felbuzdulva még nagyobb célok elérését tűzte ki maga elé. Az első évfolyam eredményes záróvizsgája után idén szeptembertől az Academy4MoMs már nem csak junior programozó képzést indít, hanem a pénzügyi-, és coaching, training irány mellett, beszédközpontú, anyabarát nyelvi kurzusokat is – mindezt úgy, hogy az anyukák a tantermek mellett kialakított bölcsiben tudhatják biztonságban gyermekeiket.

Volt szerencsém figyelemmel kísérni az Academy4MoMs első évfolyamát, és nem csupán hét nő átképzésést láttam, hanem a karrierváltó édesanyák önerejének és önbizalmának megerősödését, kiállásuk magabiztos fejlődését – és, ami még ennél is fontosabb: annak a bizonyos mélyről jövő női erőnek a megmutatkozását.

Az Academy4MoMs kezdeményezés sikere és fejlődése megmutatja, hogy az elképzelt irány jó, és szükség is van ilyen kezdeményezésekre. A képzés elvégzése után a karrierváltó anyukák mindegyike már interjúzik, illetve többen állásajánlatot is kaptak, így valóban visszatérülő befektetéssé vált a tandíj.

Az első évfolyam az I. kerületben tanult, ahol a 1st Steps bölcsőde várta a kicsiket Tóth Lívia vezetésével. Ezen a helyszínen a bölcsőde szeptembertől minden érdeklődő számára elérhető, mozgásfejlesztő és kreatív programokkal, foglalkozásokkal várja a gyermekeket.

Az Academy4MoMs ugyanakkor elköltözött: augusztus elején már az új, XI. kerületi képzési központjában tart workshoppal egybekötött infonapot, ahol a délelőtti órákban a képzéshez tartozó Blue Elephants bölcsőde és kisgyermekkori nyelvi fejlesztőház nyílt napjával egybekötött előadások, kisgyermekeknek szóló nyelvi foglalkozások bemutatói és egy minivásár kap helyet, délután pedig a képzést is bemutatják.

Az Academy4MoMs Workshop Infoestje: 2019. Augusztus 8. csütörtök, 16:00-19:00 (Bartók Béla út
86.)

Kiemelt-, és cikkbeli kép: Utasi-Peszlen Rita.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely