Barion Pixel Skip to content

A vállalkozói tudásmegosztás ereje – a Mompreneurs Mentor Program

Hatalmas érdeklődés, jelentős túljelentkezés mellett lezajlott az első Mompreneurs mentorprogram, amely vállalkozó anyák tapasztalatainak hasznosítását és a közösségbe forgatását célozta. Ennek egyik ötletgazdája és lebonyolítója Nagyné Czuri Eszter HR-szakértő, szabadúszó tanácsadó volt. Vele és Somogyi Ágnessel beszélgettünk, aki a 39 kiválasztott mentorált egyike volt.

Hogyan épül-alakul ki egy női vállalkozói közösség?

Nagyné Czuri Eszter: Tavaly év elején még csak érlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne vállalkozóként dolgozni, ehhez találtam egy támogató közösséget: az országos Mompreneurs csoportot. Akkortájt volt az első budapesti találkozó és nagyon irigyeltem őket. Arra gondoltam, hogy miért ne lehetne itt, a mi balatoni régiónkban is. Gyorsan meghirdettem az országos csoportban és Balatonfüreden, a Morzsa Bisztróban (melynek szintén vállalkozó anyuka az egyik tulajdonosa).

Tavaly májusban volt az első találkozónk, amin tízen vettünk részt. Mindannyiunknak az volt a véleménye, hogy ezeket az energiákat, amik ott összetalálkoztak, nem szabad elengedni, így megalakítottuk az első vidéki csoportot. Nálunk is vannak vállalkozást tervezők, kezdő vállalkozók és tapasztaltak is. Rendszeresen szervezünk találkozókat és szerencsére híre ment a csoportnak, mert folyamatosan bővül a létszám az északi és a déli partról egyaránt.

Nagyné Czuri Eszter

Honnan jött a mentorprogram ötlete?

Nagyné Czuri Eszter: Egy kezdő vagy megakadt vállalkozónak egy külső szem, egy külső szakértő támogatása nagyon sokat segíthet. Adott esetben a saját problémámban nem biztos, hogy látom a megoldást, a kiutat. A Mompreneurs csoportban az adja a pluszt, hogy azonos gyökerekből indulunk, nők vagyunk, vállalkozók és a legtöbben már anyukák.

Nem is kérdés, hogy mennyire hasznos lehet az, hogy aki ugyanonnan indult, de már eljutott egy magasabb szintre, támogatást nyújt.

Egyeztettem Nagy-Dellemann Erikával (az országos csoport elindítójával), akinek szintén volt egy ilyen terve. 2018-ban egy vállalkozó anyukának már volt lehetősége részt venni az első mentorprogramban, most azonban nagyobbat álmodtunk.

Hatalmas érdeklődés övezte a meghirdetést követően a mentorprogramot. Ez mennyiben volt meglepő?

Nagyné Czuri Eszter: Bevallom, ekkora érdeklődésre nem számítottunk. A mentorok toborzása során 39 szakember jelezte, hogy szeretne részt venni a programban. Díjazás nélkül, hat találkozóra kértük fel őket a mentoráltakkal februártól májusig. Ez lehetett online vagy személyesen egyaránt és a mentoring időszak alatt három beszámolót írásban vagy videóban vártunk tőlük.

A program elején a mentoroknak megjelenési lehetőséget biztosítottunk a Mompreneurs honlapon, illetve a végén a párosok egy-egy cikkben be is mutathatták, hogy honnan hova jutottak. Minden mentor a saját szakterületét képviselte, például induló vállalkozás támogatása, online marketing, vállalkozás fejlesztés, márkaépítés, szövegírás, időmenedzsment, termék/szolgáltatás validáció, külföldi piacra jutás. A mentorált jelentkezők ezekhez a témákhoz pályázhattak. Három nap alatt 129 mentorálti jelentkezés érkezett!

Somogyi Ágnes, mentorált: Ha felmerül bennem egy kérdés, nem nyugszom míg választ nem találok, így jutottam el a Mompreneurs csoportba is, ahol egy segítőkész, sokoldalú, különböző területeken szakmailag is felkészült közösségre leltem. És mivel éppen nagy válaszkeresésben voltam, nem volt kérdés számomra, hogy jelentkezem a meghirdetett Mentor Programba. Igaz, hogy sok éve végzek önismereti munkát és volt szerencsém másoknak is segíteni, választ találni a kérdéseikre, viszont a saját akadályaimat egyedül nem mindig sikerül megugrani.

Somogyi Ágnes

Hogyan állt össze a csapat, amely levezényelte a programot?

Nagyné Czuri Eszter: Erikával, ketten tartottuk a kapcsolatot a mentorokkal és a mentoráltakkal. Egyesével kötöttük őket össze online, rövid bemutatkozással, majd a három visszajelzést is nekünk adták. Mind a mentoroknak, mind a mentoráltaknak létrehoztunk egy-egy külön zárt csoportot. Ott kaptak értesítést a visszajelzés határidejéről, illetve megírhatták, hogyan haladnak, fejlődnek. Külső segítségnek pedig Maczkó Nóra, tréner, mentor szakembert kértük fel. Szakterülete a vállalati mentoring kiépítése, bevezetése. Nóra tartott a mentoroknak egy rövid előadást a mentoringról, valamint szakmai anyagot is kaptak. A többség már csinált mentorálást rövidebb, hosszabb ideig, így egy kis támogatással jól tudták koordinálni a folyamatot.

Milyen szempontok alapján válogattátok be a jelentkezőket a programba?

Nagyné Czuri Eszter: Ez egy nagyon nehéz feladat volt. Erikával éjszakákat bújtuk a jelentkezéseket. Legfőbb szempontnak tartottuk, hogy lássuk a motiváltságot, a fejlődési vágyat, illetve valóban olyat válasszunk, aki támogatást igényel.

Somogyi Ágnes, mentorált: Amikor jelentkeztem a Mentor programba, már szüneteltetés alatt állt a vállalkozásom. A tervezés ellenére sem alakultak a bevételek, és zűrzavar támadt bennem a hogyan tovább kérdésében. Szerettem volna egy kis időt adni magamnak az újratervezéshez, ami által régi vágyam, a gyerekek kerültek újra a középpontba. A vállalkozói létforma előnyei nagy része számomra egyben a nehézsége is. Ilyen előny az önállóság, szabadság, felelősségvállalás. Ezek mind vonzóak, viszont magukban hordozzák a nehézségeket is, mint a megfelelő időbeosztás, reális tervek, cselekvés, segítségkérés.

Ági, Mikor kezdtél vállalkozásba és mi volt ebben a fő hajtóerőd?

Somogyi Ágnes, mentorált: Az, hogy saját vállalkozásban szeretném a céljaimat, vágyaimat megvalósítani, és ilyen módon megteremteni az anyagi biztonságot is, magam és a családom számára, nem volt kérdés.

Voltak próbálkozásaim régebben, mint például családi napközi működtetése, ami ráébresztett, hogy a szakmai tudás és lelkesedés kevés egy vállalkozás sikeres működéséhez. Így az önismereti munka mellett autodidakta módon elkezdtem tanulni, ami egy vállalkozás sikeres működéséhez szükséges lehet.

Így már képes voltam terveket kovácsolni, üzleti tervet írni, pénzügyi tervet írni, és elkezdtem átlátni mi lehetne a „jó” marketing számomra.

Sok tervezést követően letisztult bennem a vízióm is, amit a vállalkozásomon keresztül is szeretnék megvalósítani, mégpedig az, hogy kis- és nagy kamaszoknak segítsek, hogy nagyobb önbizalommal, reális önismerettel rendelkezve, magabiztosan tudják megoldani az életben eléjük kerülő feladatokat, problémákat. A szüleiket pedig abban szeretném támogatni, hogy a lehető legkevesebb konfliktussal, a gyermek számára megfelelően legyenek képesek támogatni őket a felnőtté válás útján.

Úgy gondolom, hogy minél több önállóan gondolkodó, magabiztos, merni vágyó, magas érzelmi-, és társas intelligenciával rendelkező felnövő gyermek lesz képes, egyéni-, és társas szinten is egy boldogabb, elégedettebb társadalmat megvalósítani.

Miért jelentkeztél a mentorprogramba? Miben kértél segítséget?

Somogyi Ágnes, mentorált: Amikor jelentkeztem a programba, biztos voltam benne, hogy a megszületett vízióm megvalósításához jó stratégiai tervezésre van szükségem, és az újrainduláskor már minden működni fog.

Ezért nagyon megörültem, amikor megérkezett a hír, hogy bekerültem a Mentor Programba. Sárdi-Papp Réka került mellém mentornak, akivel első pillanattól kezdve nagyon megértettük egymást, és akinek szerető támogatása mellett kiderült, hogy sokkal inkább hitrendszeri akadályok gátolják még mindig a kiteljesedésem, nem pedig a szakmai, és stratégiai tervezés hiánya, amit az első beszélgetésünk előtt már átküldtem Rékának, azt gondolva, hogy ezt fogjuk tovább gondolni az újrainduláshoz.

Az együttműködésünk a távolság miatt online történt, ennek ellenére nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Réka nagyon jó érzékkel találta meg a témákat, amikkel dolgoznunk kellett, e mellett pedig a biztatására még tavasszal létrehoztam a Mókus Tanodát, és ennek keretében megtartottam egy négy alkalmas foglalkozás sorozatot alsós gyerekeknek. Így a konzultációk további motivációt adtak, és bizonyosságot, hogy jó úton járok. A vállalkozásom lassan indulásra kész, tele vagyok tervekkel.

Mit javasolnál azoknak, akik elakadtak a vállalkozás bármilyen szakaszában vagy területén?

Somogyi Ágnes, mentorált: Vállalkozás létrehozása előtt, vagy már vállalkozóként, ha valaki úgy érzi, bárhogy szeretné, nem halad, ajánlom, hogy keressen segítséget.

Egy jó mentor képes olyan kérdéseket feltenni, olyan módon ráláttatni a dolgainkra, ahogyan mi magunk nem vagyunk képesek. Keresni kell a lehetőséget, és bátran kérni a segítséget, hogy közelebb kerülhessünk a céljainkhoz, vágyainkhoz, álmainkhoz.

Eszter, tervezitek a mentorprogram folytatását? Miben lesz más? Gondolom, sokat tanultatok a tapasztalatokból.

Nagyné Czuri Eszter: Tervezzük a folytatást, azonban a kereteket még most alakítjuk majd ki. Több tervünk is van, szeretnénk előre jobban felkészülni, hisz most már a csoport is 7500 fő fölött van. A nyomonkövetésre, utánkövetésre is nagyobb figyelmet szentelünk majd. Azt érezzük és a visszajelzésekből látjuk, hogy igény van rá, azonban a minőség, a hatékonyság megtartásához egy jól működő rendszert szeretnénk kialakítani. Most több időnk van, ősszel elkezdjük a tervezést.

Nagyné Czuri Eszterrel, aki maga is nagy váltáson van túl, a Női Karrierváltó Fesztiválon személyesen is találkozhatnak a résztvevők.

Kiemelt kép: pixabay.com. Nagyné Czuri Eszter portré: Szebényi Éva. Somogyi Ágnes portré: Paul Szimak.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely