Barion Pixel Skip to content

A nap, ami rólatok szólt – ilyen volt az első Női Karrierváltó Fesztivál

Ki kell lépni a megszokott keretek mögül a munkahelyről, ha már szűknek érezzük azt, ha már más érdekel. De hogyan kezdje hozzá? Hogyan kell karriert váltani, vállalkozást indítani? Egyáltalán: alkalmas vagyok vállalkozónak? Ezeket a kérdéseket kaptuk tőletek nap mint nap a Női váltó oldalán és ezért álmondtuk meg a Női Karrierváltó Fesztivált. És jól döntöttünk. Fantasztikus energiák szabadultak fel egy napra és mi is látjuk: szükség van a támogató női közösségekre, hogy te is érezd: nem vagy egyedül azért, mert máshogy szeretnél élni, dolgozni.  

Október 3-án talán az első igazi őszi napra ébredtünk. De még a borongós, hideg idő sem tudta megállítani azt a több, mint 300 embert, aki a budapesti MagNet Közösségi Ház fel vette az útját, hogy velünk együtt ünnepelje saját tervezett, vágyott vagy már véghez is vitt karrierváltását, és nem utolsó sorban a Női váltó magazin egyéves születésnapját.

Békéssy Olga, a Női váltó alapító-főszerkesztője a Női Karrierváltó Fesztivál alapítója nyitotta meg az eseményt, aki bevezetőjében arról beszélt, hogy a fesztivált tulajdonképpen a Női váltó olvasói hívták életre. Több mint kétszáz történetet írtunk, írtatok meg az egy év alatt a karrierváltásotokról. Sokan pedig még a tervezés fázisában vannak. Munka mellett éjszakánként ls hétvégente tervezik a nagy váltást: tanulnak egy teljesen új szakmát vagy építik fel a vállalkozásukat. Ehhez kértetek segítséget és mi szeretnénk végig kisérni beneneteket az úton. Megmutatni a döntés mögötti lelki oldalt és őszintén beszélni a keretekről, arról, hogy kinek való a vállalkozói lét és kinek nem, hogy hogyan találhatsz részmunkaidős állást, miközben Magyarországon a részmunkaidős állások száma összesen 4%. 

Békéssy Olga elsőként Szabó Eszter Juditnak, a Pszichoforyou főszerkesztőjének és Herendi Katának, a magazin főszerkesztő-helyettesének tette fel a kérdéseit. Hogyan induljunk el a karrierváltás útján? Lehet, kelle-e erre lelkileg is készülni? Milyen segítséget kérjünk az úton? Szabó Eszter Judit évekig készítette elő a váltását, hogy csak a magazinnal foglalkozhasson. Többek között személyes tapasztalatairól is beszélt és arról, hogy egyáltalán hogyan érdemes belevágni. (Róluk itt írtunk.) 

A karrierváltáshoz bátorság is kell

Eközben elkezdődött az első workshop is, amelyen Horváth Rita 20 éves HR vezetői tapasztalattal világított rá arra, hogy kinek való és kinek nem a vállalkozói lét. Mi kell ehhez? Önismeret például, amelyet többek között tesztekkel néztek meg a workshop résztvevői.

Kreiter Éva beszélgetést vezet a Női Karrierváltó Fesztiválon.A második panelbeszélgetést már Kreiter Éva, a Dreher Sörgyárak HR igazgatója vezette. Nem véletlenül. A téma ugyanis a rugalmas munkaidő volt. Éva és a beszélgetés résztvevői pedig szenvedélyesen hisznek a rugalmas keretekben, abban, hogy mindenkinek megvan az újta, amit egy nagyobb szervezetben is meg lehet találni.

Kreiter Éva például időben képes volt kimondani, hogy hosszabb pihenésre van szüksége, elkerülve ezzel a kiégést. A sabbatical-nál pedig meg sem állt, négy hónap után négynapos munkahéttel tért vissza a pozíciójába. Hogy miért? Mert tudja, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy a maximumot hozza, és mer kérni. (Erről itt olvashatsz!) 

Paulovics Éva, a Jobsgarden cégvezetője a friss kutatásról is beszélt.

A beszélgetésben Márton Katalin, a Praktiker HR és CSR igazgatója, Nyitrai Orsolya, az átképzésben élen járó Codecool diversity and recruitment manage, Paulovics Éva, a home office-t heti több napon alkalmazó toborzó cég, a Jobsgarden Kft. ügyvezetője és Jakab Szabolcsal, a prémium call center szolgáltató, eSense Zrt. vezérigazgató-helyettese vett részt, akik arról beszélgettek, hogyan lehet a rugalmas viszonyokat céges keretek között megvalósítani. Ennek alapját a Jobsgarden kutatása adta, amelyben 400 munkavállalót kérdeztek arról, hogy mennyire adnak rugalmas  kereteket a munkára ma Magyarországon a cégek és ugyanezt kérdezték közel 200 cégvezetőtől is: mit gondolnak magukról, ők mennyire rugalmasak? 

„Ha nem látom, nem dolgozik” – a bizalomhiány az egyik alapvető indok a rugalmas munkavégzés bevezetése ellen, de csak egy a sok közül. A legtöbb cég szereti azt gondolni magáról, hogy rugalmas, ám a munkavállalók ezt sokkal kevésbé igazolják vissza. A rugalmasság inkább egyéni, mint szervezeti szinten valósul meg – derült ki a Jobsgarden felmérésből. A tanulságos felmérés részleteitől ebben a cikkben írtunk.

A beszélgetésben részt vevő cég és hr vezetőket korábban már kérdeztük a rugalmas munkavégzés lehetőségeiről. Ha érdekel, hogyan gondolkoznak ők a rugalmas keretekről, a részmunkaidőről, akkor Márton Katalinról és a Praktikerről itt,  a programozó képzésről és a Codecoolról itt, a csak női vezetőkkel dolgozó és heti három home office-t ajánló Jobsgardenről itt, a családbarát, a call center fogalmát teljesen újra író eSenseről pedig itt olvashatsz bővebben. 

De térjünk vissza a kerekasztal beszélgetéshez, amelyben kiderült, hogy bár elméletben sokan vágynak az otthoni munkavégézésre, vagyis a home office-ra, ha megvalósul az álom, már nem mindenki boldog tőle.

Arról is szó volt, hogy a pályázók manapság több pénz helyett inkább magasabb szintű rugalmasságra vágynak. Hogy ki mit tud ebből megadni, ezt a cégek már maguk döntik el.

Tudatos élet és vállalkozás

Pászka Petra, a Magnet Bank marketingvezetője azokhoz szólt, akik számára nem a pénz az elsőszámú értékmérő eszköz. Abban próbált segíteni, hogyan gyakoroljunk pozitív hatást a környezetre és a társadalomra. Mindeközben a workshopok is folytak tovább. Szabó Gabriella a Watson-módszer alapján tartott csoportcoachingot, Barta Nikolett és Szlafkai Éva pedig a személyes márkaépítésről mesélt. 

A kávészünet alatt volt alkalom ismerkedni. Hatalmas nyüzsgés töltötte be a ház tereit. Az előadások sorát Filep Szilvia, a Freelancerblog főszerkesztője folytatta, aki mi másról is beszélhetett volna nekünk, mint a független munkaerő forradalmáról? (Ha érdekel a Szilviről szóló cikkünk, kattints ide.) Az általa mutatott kutatásokból jól látszott, hogy mi, karrierváltók nem vagyunk egyedül.

Szabadúszónak lenni egy évtizeden belül a világ bizonyos részein természetesebb lesz, mint alkalmazottként dolgozni – mondta.

A siker áráról Kutasi Judit, a Trend Fm főszerkesztő-helyettese beszélgetett Kádár-Papp Nórival, a Gyerünk, anyukám!-mozgalom megálmodójával, Dr. Somogyi Patríciával, a home staging hazai nagykövetével és Dr. Farkas Kitti aneszteziológussal, aki Alakorvoslás programjával egészségesen segít fogyni. (Nóriról itt, Kittiről pedig itt tudhatsz meg többet.) 

Nyári Zsolt, Nyári Fruzsina és Mollnár Judit a kapcsolatokról beszélgetnek a Női Karrierváltó Fesztiválon.A lányok nem kerteltek, őszintén meséltek a sötét és a napos oldalról is. Hogy többüknél éppen a család nem hitt abban, hogy sikerülhet a váltásuk és új karriert tudnak vállalkozóként felépíteni.

És mi van akkor, ha egy nő sikeres lesz? Ha bejön az ötlet, a kitartó munka? Erről már a következő beszélgetés résztvevőit kérdezte Kutasi Judit.

Molnár Judit, az It’s Your World alapítója tabuk nélkül mesélt saját válásának történetéről. (Róla itt írtunk.) Nyári Fruzsina és férje, Nyári Zsolt, a Fuss babakoccsival!-mozgalom elindítói és a Babagúz, valamint a Lottirose márkák tulajdonosai pedig arról, hogy mit tesznek azért, hogy a kapcsolatuk működjön. (Róluk pedig itt olvashatsz.) Pszichológusként Herendi Kata képviselte  a szakértői vonalat. Fruzsiéék például pontosan szabályozzák, hogy mindenkinek legyen hetente egy-egy olyan napja, amikor kimenője van, sőt, hetente egy közös estét pedig csak kettesben, a gyerekek nélkül töltenek. Fruzsiék szerint nem szégyen segítséget kérni és tudatosan kell figyelni arra, hogy a szülőknek legyen csak magukra és egymásra is idejük. 

 

Átadtuk a 9. Terézanyu pályázat díjait

A nap egyik nagy sikerű előadásában Pataki Zita beszélt az önértékelés és önbizalomfejlesztés kommunikációs alapjairól. Arról, hogy mennyire nem mindegy, hogy mit és hogyan mondunk és, ha tehetjük, csak olyan emberekkel vegyük magunkat körbe, akik építenek minket, akikkel jó beszélgetni. (Vele készült legutolsó interjúnkat itt nézhetitek meg.)

9. Terézanyu pályázat díjazottjai a Női Karrierváltó Fesztiválon.
Patakokban folyt a könny a 9. Terézanyu pályázat díjkiosztója során.

A délután legnagyobb érzelmi hullámvasútja azonban csak ezután következett. Fél négykor ugyanis elkezdődött a 9. Terézanyu pályázat díjátadó gálája, amelyre idén több, mint 200 pályázat érkezett és amely először idén közösségi összefogással valósult meg.

Ahogy az lenni szokott, szem nem maradt szárazon. Női sorsok. Rák, szegénység, életmódváltás, önelfogadás. Komoly témák. A Terézanyuk írói közössége azonban látszik, hogy minden megpróbáltatás ellenére él és élni is fog.

A Női váltó különdíját Bihari Vikinek adtuk át, megrázó történetét itt olvashatjátok.  Gazdára talált az első Terézapu-díj is. (Azösszes nyertes pályázat itt olvasható.)

A díjátadó összefoglaló filme:

 

Eközben természetesen nem maradtak el az egyéni coachingok és további workshopok sem. 

Palya Bea és Herner Dorka a Női Karrierváltó Fesztiválon.
Palya Beával Herner Dorka beszélgetett. Végül dallal zárult a rendezvény.

A napot Palya Bea zárta, akivel Herner Dorka beszélgetett az életben adódó nehéz helyzetekről és az azokra adott válaszairól. Dorka arról is kérdezte Beát, hogy hogyan lehet valaki művész és vállalkozó egyszerre? Hogyan illeszthető egybe és építhető tudatosan a két oldal? Bea a hivatalos program zárásaként énekelt a közönségnek. Hatalmas sikerrel! (Palya Beáról szóló cikkünkért, kattints ide!)

A borksótolás és Horváth Irma Mompreneurs nagykövet kapcsolatépítő játéka után és mellett végre lehetett hosszabban beszélgetni, névjegykártyákat begyűjteni, lazulni. Figyeljétek az oldalt, mert hamarosan jönnek a videók és a részletes cikkek!

Csatlakozzatok hozzánk a Facebookon is, és böngésszétek végig az eseményről feltöltött képeket! 

Fotók: Kovács Attila.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely