Barion Pixel Skip to content

Ha van ötlet, menni kell utána!

Lelkesedés, kitartás, jó ötlet és rengeteg munka – ez kell a sikerhez, értenek egyet a ‘Siker, fény, csillogás. A külcsín, és ami mögötte van.’ panelbeszélgetés résztvevői. Kádár-Papp Nórit, Dr. Somogyi Patríciát és Dr. Farkas Kittit Kutasi Judit, a Trend Fm főszerkesztő-helyettese kérdezte a siker áráról a Női Karrierváltó Fesztiválon.

Az, hogy mit gondolunk a sikerről elég szubjektív. Van, aki szerint a szerencsén múlik és van aki tudja, hogy milyen kemény munka áll mögötte. Akad, aki vágyik rá, de sosem kapja meg, és olyan is, aki nem kérte, mégis a nyakába szakad. Bárhogy is legyen, általában pozitív előjellel gondolunk rá, és hajlamosak vagyunk legyinteni, ha az árnyoldalairól és a vele járó lemondásokról beszél valaki. Pedig a siker sem adja magát ingyen. Az azonban tény, hogy jelentős kárpótlást jelenthet, ha látjuk a munkánk gyümölcsét.

A kezdő vállalkozók bátorsága

  • Kádár-Papp Nóri a reggeli hírekből tudta meg, hogy leállt a Malév, vagyis nem tud hova visszamenni dolgozni GYED után. A Gyerünk, anyukám! – mozgalom ötlete ekkor még meg sem fordult a fejében. A kistesók születése után azonban muszáj volt kitalálnia, hogyan tovább.
  • Dr. Somogyi Patrícia, a hazai Home Staging egyik első képviselője is a gyerekei születése után váltott. Egyetemi tanárnak készült, de rájött, hogy érdekli az ingatlanpiac és a lakberendezés. 
  • Dr. Farkas Kitti, aneszteziológus, intenzívterápiás szakorvos kicsit kilóg a sorból. Ő ugyanis nem váltott. Amit csinál azonban elég vakmerő: az eddigiek mellé felvett egy újabbat: vállalkozó lett és féléves ikrei mellett menedzseli az Alakorvoslás nevű vállakozását, ami abban segíti az embereket, hogy egészségesen fogyjanak le.

– Minden sikernek ára van – kezdi Kádár-Papp Nóri. – Azt hiszem azért mertem belevágni a Gyerünk, anyukám!- mozgalom kiépítésébe, mert fogalmam sem volt róla, hogy mivel jár az, ha a vállakozás tényleg működni is fog.

Kádár-Papp Nóri a Női Karrierváltó Fesztiválon beszélget a sikerről.
Kádár-Papp Nóri a hírekből tudta meg, hogy nincs már állása.

– Fizikailag és szellemileg és bírni kellett a munkát, miközben három gyerek sertepertélt körülöttem – mondja, és hozzáteszi, egyértelmű életmódváltást is hozott számára a vállalkozói lét. 

A lelkesedés támasz is

Somogyi Patrícia is rávilágít arra, hogy nem mindenki kezdi tudatosan a vállalkozását, de a lekesedés tényleg felülírja a kezdeti nehézségeket. Ő például egyáltalán nem éli meg lemondásként a vállalkozásába fektetett energiát, de a keretekhez – amit a gyerekek teremtenek meg – szigorúan tartja magát. 

Azoknak a női vállalkozóknak, akik még anyák is, épp ez jelenti a legnagyobb dilemmát, a gyerekektől „elvett” idő okozza a legtöbb lelkiismeretfurdalást. Ki ne érezte volna legalább egyszer úgy, hogy lassan szétszakad a munka-gyereknevelés-háztartás-magánélet négyszögében?

Pedig hallgatva Nórit, Patríciát és Kittit kicsit megnyugodhatunk. A színpadon olyan nők ülnek, akik gyermekeik nevelése mellett, keményen megdolgoztak a sikerükért, és elégedettek.

Kutasi Judit rádiós műsorvezető, a Trend Fm főszerkesztő-helyettese kérdezett a sikerről.

Kutasi Judit megkérdezi, vajon kódolva volt-e vállalkozásaik sikere? De Patrícia úgy gondolja, hogy kitartás nélkül, bármilyen jó is legyen az eredeti ötlet, semmi nem valósulhat meg.

A siker  1 % ötlet és 99 % kitartó megvalósítás eredménye – mondja. 

Munka mellett is mehet a vállalkozás

Dr. Farkas Kitti is úgy látja, hogy a kemény munka előbb-utóbb kifizetődik. Az ő munkabírása nem mindennapi: megedzették a 36 órás ügyeletek. – Másfél éve alapítottam a céget, de a mai napig izgulok, hogy tényleg sikeres lesz-e. Az Alakorvoslás program az én szakmai módszerem a csodadiétákkal szemben, nem valami olyasmi, ami mellé odaálltam mosolyogni. Nem könnyűek a napjaim, hiszen féléves ikreket nevelek, és az altatáshoz is visszatértem, de aki ismer engem az tudja, hogy akkor vagyok boldog, ha egyszerre több dolgot csinálhatok. Valóban megedzettek az intenzív osztályos ügyeletek, de nem csak fizikai értelemben, hanem lelkileg is – osztja meg a közönséggel, és azt tanácsolja mindenkinek, aki vállalkozást visz vagy tervez, találja meg a drive-ot, ami vezeti, mert a siker felé is csak az vihet.

Kádár-Papp Nóri pedig azt javasolja, ha van egy jó ötletünk, akkor ne féljünk beszélni róla.

– Teszteljétek az ötleteteket. Ne féljetek attól, hogy valaki ellopja, mert a lopott ötletet úgysem lehet úgy megvalósítani, mint a sajátot – magyarázza.

Somogyi Patrícia rákontráz: ha van egy ötlet, akkor bármi történjék is, érdemes utánamenni! – Mindig lesz, aki a kételyeket erősíti, de ha megerősödsz a magadba vetett hitedben, akkor bármi sikerülhet – fejezi be. 

Nyitókép: Dr. Farkas Kitti, Dr. Somogyi Patrícia, Kádár-Papp Nóra, Kutasi Judit (balról-jobbra) 

Fotók: Kovács Attila.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely