Barion Pixel Skip to content

A szülést követő test egy életre szóló kaland – Bernáth Dóra kutatóból lett kismama edző

Gazdasági matematikát tanított, majd pszichológiát tanult és idegtudománnyal foglalkozott, ma pedig az aktív várandósságra és a szülés utáni regenerációra szakosodott funkcionális edzőként és tanárként dolgozik. Bernáth Dóra nemcsak az egyik legelhivatottabb úttörője az új szemléletű kismama-edzésnek, de csendességében is végtelenül izgalmas személyisége a hazai postnatal szakemberek közösségének.

– Az egyetemen tanultam meg figyelni másokra, és jelen lenni a közös pillanatokban, ez pedig életre szóló pluszt jelent az edzői munkámban is: amikor ott vagyok, tudok valóban ott lenni. Figyelni és segíteni – mondja, Bernáth Dóra, aki közgazdászként kezdte pályafutását az International Business Schoolon, ahol már negyedévesként tanított gazdasági matekot és üzleti statisztikát, és a diplomaszerzés után is az oktatói pályán maradt.

Még egyetemista volt, amikor első kislánya, Frida megszületett, rá két évre pedig Flóra is világra jött. A gyerekek születése, és ahogy ő fogalmazott, “a  kisgyermekes lét érzékenysége” azonban valamit átfordított benne. 

Lányai születése új irányt mutatott

A gazdaság és a számok helyett a lélek kezdte érdekelni, és pszichológiát akart tanulni. Ahhoz, hogy felvegyék, két diploma után újra érettségizett matematikából és német nyelvből. Egyetemi tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen végezte.

– Itt éreztem először, hogy megérkeztem, hogy jó az, amit csinálok. Hasznosnak éreztem magam, és mindenek előtt azt, hogy végre nem vagyok elveszett.

Már az egyetem első évében bekerült az  Országos Idegtudományi Intézetbe (ma OKITI) gyakorlatra, ahol Dr. Erőss Loránd neurológus, idegsebész főorvos neuromodulációs kutató csoportjának munkatársa lett, krónikus fájdalommal élő illetve Parkinson-kóros betegekkel dolgozott.

A munka a szenvedélyévé vált, óriási megszállottsággal vetette bele magát az idegtudomány világába. Ekkor lett várandós harmadik gyermekével. Bár szülés után azonnal visszavárták volna, végül a család érdekében nehéz szívvel úgy döntött, hogy nem vállalja már a teljes embert igénylő kutatói munkát. 

Vince mindent megváltoztatott

– Vince érkezésével választás elé kerültem. Nehéz volt. Két ellentétes erő dolgozott bennem: a tudás iránti vágy, az hogy részese legyek valami különlegesnek, korszakalkotónak. Kutatni, tanulni, a tudomány közelében lenni – kezdi.

– Ezzel szemben volt az a mélyről jövő belső érték, az a kép, ahogy magamat láttam mint anya, feleség és társ. Vívódtam – mondja.

– Ma, amikor mondhatom, hogy végül megtaláltam a saját utamat, és mellette a családdal közös működési rendünket, már tudom azt mondani, hogy jó volt minden úgy, ahogy történt. A tudományos munkának köszönhetően tudom azt, hogy mire is vagyok képes. Ehhez az élményhez bármikor vissza tudok térni, ha nehézséggel találom magam szemben, emlékeztet arra, mennyi erő is van bennem. Büszkeséggel tölt el, hogy olyan neves kutatók és tudósok mellett dolgozhattam, a tőlük kapott tudás életre szól – avat be. 

Azt hogy a várandósság és szülés nem csak a személyiségén, hanem a testén is nyomott hagyott, valójában már az első baba után érezte. Dóra a második gyermek születése után tudott visszatérni a rendszeres, intenzív sportoláshoz, és akkor egyértelművé vált számára, hogy valami tényleg megváltozott.

Azt hitték, jön a következő baba

– Mindenki azt kérdezte, mikorra várom a következő babát. Nekem fogalmam sem volt mit kéne tennem ahhoz, hogy ez megváltozzon, tudás hiányában pedig azt a félmegoldást választottam, hogy keveset ettem és többet sportoltam. De ez inkább rontott, mint javított a helyzeten, ma már biztosan nem tenném. A harmadik várandósság után egy más okból történő vizsgálat után zárójelben írták rá a leletemre, hogy rectus diastasis (szétnyílt hasizom, a szerk.), és ezen a két szón megakadt a szemem. Megszállott és kutató típus lévén most is elkezdtem utánajárni, hogy mit is jelent ez, mit lehet vele kezdeni. Egyre több kutatást, orvosi cikket olvastam a témában. Sok mindent kipróbáltam magamon, figyeltem mi működik, mitől javul, és mi az, ami visszalépést okoz. Nőtt a tudásanyag és a tapasztalat, és szép lassan megfogalmazódott bennem, hogy ezzel kezdeni szeretnék valamit, és legfőképp még többet szeretnék tudni róla – mondja. 

A háromdiplomás kutató 2014-ben elvégzett egy edzői képzést, hogy Pilates oktató lehessen. A gyakorlások mellett folytatta a saját „rehabilitációját” is.

Újra a startmezőn

– Az út, amin haladtam nem volt zökkenőmentes. Ahogy az intenzívebb edzések visszatértek az életembe, menetrendszerűen visszaesést tapasztaltam. Ez valahogy olyan érzés, mint amikor a társasjátékban visszaküldenek a startmezőre – meséli.

– Valami hiányzott a kirakósból, és folyamatosan kerestem a miértjeimre a válaszokat. Sorra jöttek az “aha-élmények”. Egyre-másra ismertem fel, hol követtem el hibákat a sportmúltamban és a rehabilitációs kísérleteimben. Apránként kikristályosodott bennem, hogyan lehetne ezt tényleg jól csinálni, felépíteni egy működő rendszert, és másoknak is segíteni.

2015-ben kezdett egyéni órákat tartani olyan anyukáknak, akik hasonló problémával találták szembe magukat várandósság után. A vendégek száma fokozatosan növekedett, egyre többen keresték fel a problémájukkal. Ő mindeközben képezte magát, mind hazai, mind külföldi iskolákban. 

– Minél többet megtudtam a témáról, annál inkább azt éreztem, hogy semmit sem tudok – magyarázza.

– Ez aztán fénysebességgel vitt előre: egyszerűen a szenvedélyemmé vált a téma, mind a várandósság utáni időszak és a regeneráció, majd később a várandósság 9 hónapja is. Ahogy helyére kerültek a kirakós darabjai úgy fogalmazódott meg bennem, hogyan lehetne ebből egy rendszert felállítani. Tapasztaltam, hogy az edzők körében ez a terület egyfajta szürke folt, ami természetesen nem az ő hibájuk, egyszerűen érintőlegesen van benne a legtöbb képzés anyagában, így nem igazán tájékozottak a szülést követő időszakot illetően – osztja meg velünk.

Várandósan is lehet készülni a későbbiekre

Időközben, az egyéni vendégekkel való foglalkozás mellett, már oktatóként dolgozott az Almásy Mozgásakadémia funkcionális edzőképzésén. Almásy Csilla gyógytornász, az iskola vezetője volt az, aki meghallgatta a koncepciót és végül egy fél év alatt a közös munka, együttgondolkodás gyümölcseként összeállt a Mummy Tummy Tréning, mely egy komplex szülés utáni rehabilitációs program, és mára több mint száz magyar tréner sajátította el a koncepciót, és oktatja az országban és a világban.

– A tanítás mindig része volt az életemnek, ezért is örültem, hogy Csillával együtt létrehozhattuk ezt a programot. Azt szeretném, ha minél több emberhez eljutna ez a téma, ha minél többen tisztában lennének azzal, hogy mennyi mindent tehetünk az anyákért szülés után a regenerációt illetően.

 Sőt, szülés előtt is. Dórának egyre több olyan ügyfele lett, aki szülés utáni rehabilitációra járt hozzám, majd közben újra várandós lett, és már pocakosan dolgoztak együtt. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy áthelyezhetnék a fókuszt a megelőzésre, hisz egy adott problémát könnyebb megelőzni, mint később rehabilitálni.

 – A várandósokkal való foglalkozás során így a megelőzésre helyeztem a hangsúlyt. A hétköznapi tevékenységeket modellezem le edzés formájában, így lehetőségük van megtanulni a folyton változó testükkel a helyes mozgásmintákat, aktívak és erősek maradnak mindvégig, és biztonsággal tudnak felkészülni az anyák maratonjára, a szülésre –mondja.

– Ugyanígy aktív várandósság után a felépülés is könnyebb és egyszerűbb. És akkor még nem beszéltünk a várandósság alatti mozgásnak a gyermekekre gyakorolt pozitív hatásáról. Így jutunk el a leletre zárójelbe írt két szó után a jelenbe, amikor elmondhatom, hogy a perinatális időszak annak minden szépségével és nehézségével a szenvedélyemmé és az életemmé vált – meséli. 

Leszámol a sok „kell”-el

Dóra a saját kis személyi stúdióját nemrégiben kinőtte, így úgy határozott, hogy nagyobb helyre költözteti át a helyet, ahol a vendégeket fogadni tudja. Holisztikus szemléletével máshogy szeretné megközelíteni a várandós “fitneszt”, és nem csak az anyák testével, hanem a lelkével is foglalkozik.

– Szomorúnak találom, hogy még mindig befolyásol minket mindaz, ami a médiából árad: hogyan is “kell” kinézni szülés után, és hogy ki mennyit hízott várandósság alatt. Hogy ez még mindig mérce, miközben nagyon ártalmasak a magunkat belülről ostorozó, önszidalmazó mondatok. Ez rengeteg energiát visz el ebben a nagyon érzékeny időszakban. Rossz helyen van a fókusz – mondja.

– Én arra tanítom az anyukákat, hogy a kicsi eredmények is fontosak. A lényeg az, hogy ők honnan indultak és hova jutottak, és nem az, hogy más mit és hogyan csinál. A kinézet másodlagos. Sokkal fontosabb, hogy érzik magukat, hogy tudnak funkcionálni a mindennapokban, mennyire energikusak, és hogyan tudnak feltöltődni, és mindezek által hogyan képesek megélni a mindennapokat – magyarázza.

–  A terhesség varázslatos pillanatait, “módosult tudatállapotát” megélni kihagyhatatlan élmény, amihez elengedhetetlen a belső béke és harmónia – véli.

A mozgás csak egy tényező 

– Ehhez keresünk együtt eszközöket, lehetőségeket. A mozgás csak az egyik eleme a módszernek. Ugyanígy sarkalatos szempont az étkezés, életmód, légzés, stresszmenedzsment is. Hiszek a pozitív megerősítésben, a közös megoldáskeresésben, az egyéni munkában, a reális célokban és az apró lépésekben – folytatja. 

A családi összefogásnak köszönhetően a nemrég megnyílt  új stúdióban Dóra ezen elvek mentén foglalkozik az anyukákkal, és mellette közösséget is épít. Egy olyan közösséget, ahol egymást erősítik az anyák, ahol megtapasztalják, hogy más is küzd, más is megkérdőjelezi önmagát, és ez teljesen normális folyamata az anyává válásnak.

– Maradandót szeretnék létrehozni. Egy olyan helyet, teret, ahol jól érzik magukat a vendégek, ahová szívesen jönnek, ahol tanulnak, fejlődnek és ahol elfogadást tapasztalnak – fejezi be Dóra. 

Fotók: Bernáth Dóra.

Hasonló tartalomért kattints: 

A tornaóra, amit az anyukák is imádnak.

Nem csodaguru! Szakember, altatóorvos, üzletasszony és anya – de vajon ő mikor alszik?

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely