Barion Pixel Skip to content

Apró ajándékokkal teszik szebbé az otthonban élő anyák karácsonyát

Tusfürdő, körömlakk, sminkkészlet – nem nagy dolgok, de az Anyák az anyákért Alapítvány szerint boldogabbá tehetik az anyaotthonokban élő nők karácsonyát. A gyűjtés csak most indult, és már az ország szinte összes intézménye jelentkezett adományért. Ez minimum háromezer olyan anyát jelent, aki másképp nem kapna ajándékot karácsonykor.

Amikor egy nő anya lesz, a gyermeke születése utáni első időszakban biztos keveset gondol magára. Ha vásárol, általában olyan táskákkal tér haza, amelyekből akkor is leginkább gyerekruhák vagy játékok kerülnek elő, ha eredetileg magának akart venni valami szépet vagy szükségeset. Amikor pedig azt kezdi érezni, hogy neki, mint nőnek már többre van szüksége, változtat, mert megvan rá a lehetősége.

Szerencsés, mert többnyire rendezett körülmények között, rendezett családi háttérrel, biztonságban élve várja a karácsonyt. Nem úgy, mint az a több ezer magyar édesanya, akik anyaszállókon, átmeneti otthonokban, védett házakban nevelik a gyermekeiket, és akiknek esélyük sincs a gyermekeiken kívül saját magukra is gondolni. Nem csak karácsonykor, szinte soha.

Vannak köztük, akik várandósan kerültek anyaotthonba, és olyanok is, akik a teljes korábbi életüket hátrahagyva, gyermekeiket mentve találtak menedéket egy védett házban. Akadnak, akik tudnak dolgozni, és olyanok is, akik sajnos nem. Egy biztos, magukra még az ünnepek alatt sem nagyon gondolhatnak, nemhogy a hétköznapokon.

Most karácsonykor nekik szeretne örömet okozni az Anyák az anyákért Alapítvány. Almádi Zsuzsi és Niklesz-Varga Évi – akik maguk is édesanyák – azt kérik, hogy aki csak teheti, küldjön csomagot egy-egy anyaotthonban vagy védett helyen élő anyának. (Az Anyák az Anyákért Facebookoldalán lévő poszt alatt kérj egy címet, és küldheted a csomagot)

– Ők azok a nők, akik tényleg egész évben erőn felül teljesítenek, és akik történjék bármi, biztos előbb kedveskednek a gyerekeiknek valamivel, mint saját maguknak – mondja, és hozzáteszi, a nehéz helyzetben élő nők is vágynak a hétköznapi kényeztetésre, de a legtöbb esetben lemondanak róla, és minden pénzüket a gyerekeikre fordítják.

Egy illatos krém, egy finom parfüm, egy jó tusfürdő, egy szép ékszer, hajfesték, smink, körömlakk, intimhigiéniás eszközök, mint például tampon vagy tisztasági betét – mind-mind olyan dolgok, amelyek elérhetők egy átlagos anya számára, de sokszor álomszámba mennek azoknak, akik tényleg a napi betevőért küzdenek. Szolgáltatók jelentkezését is várják, felajánlhatja a segítségét masszőr, pedikűrös, manikűrös, fodrász, bárki. De mozi vagy színház jegyeket is szívesen fogadnak. 

Az Anyák az anyákért alapítvány alapvetően kisgyermekes családokat, gyermekkórházakat, átmeneti otthonokat, betegség vagy haláleset miatt nehéz helyzetbe került gyermekes családokat támogat. – Egy kedves tagunk Csernyák Ági keresett meg azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha a nehéz sorsú családoknál, az édesanyákat lepnénk meg karácsonyra. Most először indítottunk kampányt az anyaotthonokban élő anyákért, és már elképesztő méretű az érdeklődés. Eredetileg azt hittem, „csupán” néhány száz csomagot kell majd összegyűjteni, de már 60 otthon jelezte szerte az országból, hogy szívesen vennék az ajándékokat. Ez több ezer anyát, több ezer csomagot jelent, ami elképesztő mennyiség – avat be Zsuzsanna.

Az adományozókat arra kérik, hogy közvetlenül a megadott otthonnak küldjék el az összeállított ajándékokat, mert lehetetlen lenne, hogy ilyen sokat ők juttassanak el az érintettekhez. Főleg, mert ők maguk sem főállásban segítenek, Zsuzsa például bölcsődei gondozóként vezeti az alapítványt, amit igazi szerelemmunkának tart.

Az Anyák karácsonya kampányban, jöhet bármi, amitől egy nő nőnek érzi magát. A csomagokat az adományozó lakhelye szerinti legközelebbi helyre próbálják koordinálni, és a jelentkezéseket a facebookon várják. Előfordulhat – ha egy otthonban már mindenkinek jutott ajándék -, hogy távolabbi helyre kell küldeni a csomagot, mert nagyon sokan várnak még ajándékra. Az adományozóktól azt kérik, írják meg kommentben, hogy hol élnek, és ők megírják a címet, ahová a csomagot lehet küldeni. Aki bárhová szívesen küldene, azt írja be, bárhová.

 

Kiemelt fotó: Freepik

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely