Barion Pixel Skip to content

Ahol várandósan is előléptethetnek – Másodjára Legjobb Munkahely a JYSK

Nyeste Ágnes már várandós volt, amikor előléptették. HR business partnerből lett HR Manager, és bár az ő állapotában egy ilyen előléptetés itthon meglepőnek tűnik, Ági azt mondja a JYSK Magyarország esetén nincs min csodálkozni. A cég másodjára sem véletlenül nyerte el a Kincentric Legjobb Munkahelyek programjának díját. A JYSK bizalmon alapuló, emberközpontú, családbarát vállalatot épít Magyarországon is.

Nyeste Ágnes szinte napra pontosan három éve kezdett a JYSK-nél dolgozni. Akkok HR business partnerként az ország keleti feléért felelt, az áruházak támogatása és a kereskedelmi vezetőkkel való együttműködés volt a feladata. Főnökei számára azonban gyorsan kiderült, hogy ennél többre is képes, így alig egy év elteltével előléptették, HR manager lett. Ám, az igazi meglepetés, a váratlan fordulat csak ezután következett: kiderült gyermeket hord a szíve alatt.

Az őszinteség kifizetődik

– Nagyon boldog és büszke voltam, amiért rám esett a vezetőség választása. Különösen jól esett, hogy az állást meg sem hirdették, egyből rám gondoltak. Éppen ezért úgy éreztem, semmiképp sem tehetem meg, hogy eltitkolom az állapotomat – avat be Ági.

– Bár a felkérés után tudtam meg, hogy babát várok, már a kinevezésem előtt szóltam róla az országos vezetőnek és Kádár Imre, akkori HR vezetőnek – meséli, és hozzáteszi az őszinteség és a kölcsönös bizalom, aminek fontosságát a JYSK Magyarországnál folyamatosan hangsúlyozzák, kifizetődött. Főnökei örömmel értesültek a hírről, és kérték, hogy így is fogadja el a kinevezést. Bevallja, bár igazából nem számított rá, hogy így maradnak az eredeti elképzelésnél, ez csak még elkötelezettebbé tette a vállalat felé.

– Gőzerővel kezdtünk dolgozni, nem csak azon, hogy megtaláljam a helyem az új munkakörben, de azon is, hogy amikor eljön az ideje helyettesíteni tudjanak. A terhességem szerencsére problémamentes volt, ráadásul nagyon jól éreztem magam a munkahelyemen is, minden támogatást megkaptam és tudtam, tényleg visszavárnak – mondja Ági, és elárulja, utóbbi olyannyira igaz, hogy a GYED ideje alatt sem hagyták, hogy bármiről lemaradjon.

Egy meeting közepén is fel lehet állni

– Nagyon jó arányérzékkel tartottak folyamatosan naprakészen a céges ügyekből. Végig úgy éreztem, hogy számítok, miközben semmi nyomás nem nehezedett rám. Nem erőltették, hogy idő előtt térjek vissza, és hagyták, hogy csak annyira vonjam be magam a dolgokba, amennyire szeretném. Ráadásul megtarthattam a céges autómat is – magyarázza. Kiderül, kisfia egyéves volt, amikor úgy érezte, ideje visszatérni a munkába.

Nyeste Ágnes és kisfia, Ervin. Fotó: Szwajkovszky Veronika.

– Több oka volt annak, hogy meg mertem tenni ezt a lépést. Egyrészt úgy éreztem, Ervin megérett a közösségi létre, másrészt a családom és a férjem is támogatta a visszatérést, ráadásul tudtam, hogy egy olyan munkahely vár, ahol valóban figyelembe veszik az igényeimet. Ahol nem gond, ha részmunkaidőben dolgozom, és fel kell állnom egy meeting közepén, mert a kisfiam már vár a bölcsiben, és ahol azt is megértik, ha ő beteg, vagy valamiért olyan élethelyzetbe kerülök, hogy segítségre van szükségem – avat be, és azzal folytatja, szerencsére a JYSK-nél nem csak a kisgyermekes anyákra figyelnek nagyon.

Emberarcú vállalat

– Nemrégiben egy kolléganőnk édesanyjáról kiderült, hogy nagyon beteg, és állandó ápolásra szorul. Ő fel akart mondani, de a területi vezető rábeszélte, hogy inkább menjen el fizetés nélküli szabadságra, és jöjjön vissza, amikor már rendeződött az életük – mondja.

Hozzáteszi, náluk az sem fordulhat elő, hogy hosszabb betegállományban töltött idő után, mondvacsinált indokkal megváljanak a munkatársaktól. Ráadásul bizonyos munkakörökben nem csak részmunkaidőre, de home office-ra is lehetőség van.

– A JYSK egy családi vállalkozás még akkor is, ha már hatalmasra nőtt. Mi figyelünk egymásra, a vezetők ajtaja mindig nyitva áll, ragaszkodunk a vélemény-, és szólásszabadsághoz, és a csapatmunkához is – magyarázza, és rámutat, Kelet-Európában szokatlannak tűnhet a skandináv típusú vezetési szemlélet, de a tapasztalat azt mutatja, beválik. – Mi hierarchiától függetlenül az őszinteségre és az összetartásra építünk. Támogató környezetet teremtünk, amiben mindenki fontosnak érezheti magát – teszi hozzá.

Nem kell választani család és munkahely között

Egyetért azzal, hogy – mivel életünk nagy részét a családunktól távol, a munkahelyünkön töltjük – nagyon fontos, hogy itt is jól érezzük magunkat. – Kisgyermekes anyaként, minden támogatást és rugalmasságot megkapva, látom, hogy mekkora ajándék ez a hozzáállás, és tapasztalom, hogy bennem milyen lojalitást ébreszt – kezdi.

– Lehet, hogy este is ránézek az emailjeimre, vagy hétvégén is ötletelek kicsit a szabad perceimben, de ez egyáltalán nem teher, hiszen megköszönik, sokszorosan megtérül a befektetett energia. A pozitív, megértő környezetnek – mint a JYSK-nek is – értékteremtő ereje van – mutat rá.

Kiemeli, különösen fontosnak érzi, hogy náluk senkinek sem kell választania a családja és a munkahelye között, mert mindenki az egészséges egyensúly megteremtésén dolgozik.

A 81 áruházat üzemeltető, és közel 800 főt foglalkoztató JYSK Magyarország dolgozói 97 százalékos kitöltési aránnyal válaszoltak a Kincentric Legjobb Munkahelyek program kérdéseire. Az elkötelezettségük magas: 73 százalék. Nyeste Ági büszke az eredményre, hiszen – mint mondja – ez közös siker.

Karácsonykor bezárnak, ahol tehetik

– Nálunk nem csak fentről lefelé lehet kommunikálni, de a lentről jövő ötleteket is meghallgatjuk és beépítjük, ha van rá módunk. Nem hiszünk benne, hogy asztal mellől tudjuk a megoldást minden problémára, ezért szorosan együttműködünk a területi-, és áruházvezetőkkel – mondja, és hozzáteszi, a felsővezetők és a beosztottak ugyanazért a célért dolgoznak, az év végi hajtásban egy napra még maguk is áruházi dolgozóvá válnak, hogy amennyire csak tudják, ezzel is segítsék kollégáikat a megnövekedett karácsonyi forgalom idején.

Nyeste Ágnes és családja karácsonykor. Fotó: Adrienn V Thomas.

Ő maga egyébként különösen szeret ilyenkor karácsonykor az áruházaikban nézelődni. – Nem nagyon úszom meg vásárlás nélkül. Memóriahabos párnát mindig kér valaki a „Jézuskától”, de a szezonális díszeket – a karácsonyi manókat és a kültéri, beltéri fényeket – is imádjuk – avat be, és elmeséli, december 24-én – bár bevételkiesést jelent –, ahol csak tehetik zárva tartanak, mert szeretnék, ha a dolgozók békében, a családjuk körében várhatnánk az ünnepet.

Támogatják a fejlődést

Ahogy a számok és a díj is mutatja, dolgozóik elégedettek. A fluktuáció  jóval alacsonyabb, mint az iparági-, és országos átlag, a munkavállalók közvetlen és őszinte kapcsolatot ápolnak a vezetőkkel, amit a visszajelzéseik alapján nagyra értékelnek, és már akár felvételkor számolhatnak felfelé ívelő karrierúttal. A cég ugyanis nagy hangsúlyt fektet a munkavállalók megtartására és előmenetelére is.

„Hozd az elkötelezettséged, mi adjuk a lehetőségeket! A mindennapokban is éljük ezt a dolgozóknak tett ígéretet. Ha valaki hajlandó erőfeszítéseket tenni a saját fejlődése érdekében, az egészen biztosan nem marad rejtve nálunk – mondta Szimeiszter Sándor, Country Manager a Legjobb Munkahelyek díjátadó után.

Szavait Nyeste Ági csak alátámasztani tudja. Az utánpótlás-nevelést és tehetséggondozást is nagyon komolyan veszik.

– Már felvételkor odafigyelünk arra, hogy olyat válasszunk, aki illik a csapatba, de mindig megnézzük azt is, hogy az adott pozíciót belülről is fel tudjuk-e tölteni – mondja. Kiderül: mindenkit arra bátorítanak, hogy a legjobbat hozza ki magából, és ezt képzésekkel, tanfolyamokkal is támogatják.  Béreik versenyképesek, évente kétszer van fizetésemelés, a bónuszrendszernek köszönhetően pedig a teljesítményt is díjazzák.

Kiemelt kép: Lakos Gábor.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely