Barion Pixel Skip to content

Jógával a terméketlenség ellen – Itt a Meddőnek nyilvánítva! negyedik része

Segíthet-e mozgás a meddőségen? A válasz egyértelmű igen. A Meddőnek nyilvánítva! vlogsorozat negyedik részében Pataki Zita és férje a jóga hatásait járják körbe. Két órán is részt vesznek, Zitát a Babafészkelő programot kidolgozó Balogh Erika, Attilát pedig Baktai Ádám, védikus pap, az indiai kultúratudományok és gyógymódok szakértője mozgatja át. Zita megírta nekünk, ő melyik ágát választotta a jógának, és mit gondol a témáról. A mozgásról szóló részek első felét a cikk alatt is megnézhetitek. Videó!

Mozogni jó, mozogni kell.

Ezt sokszor halljuk, és igaznak is gondoljuk, de mozogni nem könnyű. Pláne, ha lombik eljárásban veszel részt.

Zita választása egy különleges jóga típusra esett

Alapvetően ha a sportra gondolok, távolinak érzem ezt a szót. 15 évesen láttam először tornatermet, soha nem jártam sportklubba, vagy edzésekre, de a mozgás mindig része volt az életemnek. Gyerekkoromban leginkább túráztunk, középiskolában bőven elégnek tűnt a testnevelés óra, főiskolásként pedig aerobic órákra jártam. Ez a mozgásforma egészen az első műtétemig elkísért.

Az edzőtermek által nyújtott lehetőségek mindegyikén jártam. Kipróbáltam a hot iront, a gerinctornát, a zumbát, volt, hogy edzővel edzettem, sokáig egyedül, de a túra, a bringázás is rendszeres része maradt az életemnek. Aktív vagyok, olyan ember, aki nyáron inkább a hátizsákos barangolást vagy a kenutúrát választja a tengerparton heverészés helyett.

A műtétem azonban megváltoztatott. Lelassított.

5 évig jógáztam, a Iyengar jógát választottam. Miért? Mert az IYENGAR jóga oktatók hatéves gyakorlat után kaphatnak csak IYENGAR jóga oktatói oklevelet. Az alapoklevél megszerzése nem automatikus. Az oktatóképzésre három év tapasztalattal lehet bekerülni egy sikeres felvételit követően, ahol további három év oktatást kap a résztvevő, melyet egy nemzetközi szintű vizsga zár le négy – Magyarországon túlnyomó többségében külföldről csak ezért ideutazó, magas szintű oklevéllel rendelkező – vizsgáztatóval.

Létezik terápiás jóga is

Az alapoklevél azonban csak a kezdet, az ezzel rendelkező oktatók képesek arra, hogy alapvető, kisebb egészségügyi problémákra nyújtsanak megoldást a rendes órák keretein belül. A problémákkal egyesével foglalkozó „terápiás” jógaórát azonban csak külön oklevéllel és kifejezetten erre irányuló képzettséggel végezhetnek jógaoktatók, ami hozzávetőlegesen minimum 15 év tapasztalatot jelent. Ez a magas minőség és a módszer precizitása győzött meg.

(A cikk a jövőtéten folytatódik…)

A Meddőnek nyilvánítva! negyedik részét itt is megnézheted: 

Fotó: Szárnyas Attila. 

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is. 

 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely