Barion Pixel Skip to content

Az új étrend alapjaiban változtatta meg Zitáék életét

Ha most kezdene lombik programba, várna, amíg a teste teljesen felkészül egy baba fogadására, írja cikkében Pataki Zita. A Meddőnek nyilvánítva! nyolcadik részében az egészséges táplálkozás fontosságáról beszéltek neki és férjének a szakértők, a hatás pedig nem maradt el. Zitáék több, mint egy hónapja dominánsan növényi étrenden élnek, és jobban érzik magukat, mint valaha. Videó a cikkben! 

Az egyik legfontosabb részhez, témához értünk. Most, hogy a vlog miatt számtalan nagyon jó szakemberrel találkozhattam, beszélhettem, kezd valami megváltozni bennem. Tudatosabb lettem, körültekintőbb, pedig 8 éve is ilyennek gondoltam magam. És teljesen konkrétan: ha most kezdenénk lombik eljárásba, várnék vele, míg táplálkozással, mozgással fel nem készítem erre a testemet.

Azt gondolom, hogy sürgettek. Túlságosan is. 37 éves voltam, amikor elkezdtük, és már akkor késő volt – ezt mondták, és mondják ma is az orvosok (én is így gondolom), de nem adtak más lehetőséget. Nem hallottam, hogy az életmód, benne a mozgás, a táplálkozás, az alvásminőség éppolyan fontos a méhnyálkahártyámnak, mint a D-vitamin (hormon), vagy épp a jód.

Szóval, ha most készülsz a lombikeljárásra, akkor a legjobb tanácsom, hogy várj!

Aztán tedd fel magadnak a kérdést: mindent megtettem, hogy a testem befogadja a gyermekemet?

Átálltunk a húsmentes étrendre

Ez a rész már a táplálkozásról szól. És higgyétek el, nagyon jól táplálkoztam 8 évvel ezelőtt is. Ma azonban jobban táplálkozom. Sok diétát kipróbáltam. Gluténmentesen éltem 5 éven át, és meggyőződésem, hogy jól tettem, de igazán most tudtam meg, hogy miért volt jó. (Endometriózis esetén alacsony szintű gyulladás van a szervezetben, vagyis jó, ha kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek gyulladást okozhatnak. A glutén és a tejtermékek ilyenek.)

Közben ettem a húst, amelyről kiderült, hogy hormonkezelt, ez pedig egy ösztrogéndomináns betegségnél, ahol alacsony a progeszteronszint, nem túl jó ötlet.

Vagyis ha most mennék lombikra, teljesen biztosan elhagynám a húst is.

Ahogy mostanra meg is tettem. Amikor ezt a részt forgattuk, igen nagy hatással volt ránk Länger Jelena, azaz Léna és Dr. Márky Ádám a Longevity project alapítói, így 2020. január 6-án, 21 óra 21 perctől kezdve nem eszünk húst. Ati sem, aki a húsevők húsevője volt. Számára az az étel, amelyben nem volt hús, az nem étel. Kivéve a sajtos-tejfölös tészta és a lángos.

Nem drága, és nem bonyolult

Így, ennyi idő múlva is csodálkozunk ám ezen, és tapasztalatainkat videóra vesszük. Egyébként nem bíztuk a véletlenre, elmentünk laborvizsgálatra, vérvételre, sőt a vizeletmintát is leadtuk, hogy nyomon követhessük, mi változik majd bennünk. A tapasztalatainkat szeretnénk veletek is megosztani később.

Közben leveket iszunk reggelire, és kezdjük a mozgást fokozatosan beemelni a mindennapjainkba. A kutyasétáltatás már kutyás túra, a megtett táv egyre hosszabb, de már tudjuk, hogy ez sem elég, mivel muszáj az izmainkat is komolyabb munkára fognunk.

Nem tudom, hogyan változott meg mindez bennünk. Egy film volt ránk hatással, de miért pont most? Ráadásul kettőnkre egyszerre.

Hogy nehéz-e? Nem. Ez a legfurcsább, nagyon természetes.

Hogy drágább-e a dominánsan növényi étrend? Nem. Vagy most még nem érezzük. Hogy bonyolult-e? Nem! Ezt is úgy írom le, hogy pontosan tudom, nem fogjátok elhinni. (Aki már vegán vagy vega, ők biztosan.)

A legfurcsább az számunkra, hogy nem kívánjuk az édeset (cukrot sem ettünk ám január 6-a óta, semmilyen sütit, csokit…), de az is különösen elképeszt, hogy nem sóvárgunk, de nem is csaltunk azóta.

A váltás hatása

Nehogy azt mondja valaki, hogy „minden fejben dől el”! Ezt a mondatot utáltam mindig! Hiszen minden ott dől el, az is, hogy eszem húst vagy csokit! Ráadásul, ha nem mondja el valaki, hogyan dől el, akkor inkább ne is mondjon semmit!

A váltás után azt gondolom, hogy ezt hívják HATÁS-nak. Ezt várjuk, amikor párt keresünk, ezt várjuk, amikor pályát választunk…

Hogy valami annyira hasson, hogy változni tudjunk. De ez nem könnyű. Ha megtaláltam rá a választ, ígérem, megosztom veletek!

 

A Meddőnek nyilvánítva! nyolcadik részét itt is megnézhetitek:

 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely