Barion Pixel Skip to content

Növényekből álmodott ékszereket Bányász Melinda

Bányász Melinda már gyerekként találkozott az ötvösmesterség szépségeivel, de csak kisebb kanyarok után jött rá, hogy ez a szakma való neki. Gyermekei születése előtt divattervezőként dolgozott, de később úgy gondolta, új utat kell keresnie, ha jelen szeretne lenni a családja életében. A karrierváltásban a Budapest Bank Dobbantó Programja is segített.

Tradicionális férfiszakmának gondoljuk az ötvösmesterséget, ám Bányász Melinda, a Cifra Design ékszerek megálmodója szerint ma már egészen más szelek fújnak az ékszerkészítő műhelyek táján is. Bár vannak nagy fizikai erőt megkívánó részei a munkafolyamatoknak, legalább annyi finom kézimunkát igénylő fázis is akad.

Azt mondja, ma már több nő végez ötvösként, mint férfi.

S bár ő kisgyermekként ötvös édesapja mellett sertepertélve szerette meg a szakmát, csak néhány vargabetű után jött rá, hogy neki is dolga van ezzel a szép mesterséggel.

Ásvány- és üvegékszerei mellett ma már egyedi, kis szériás design ékszereket készít növényekből.

­– Édesanyám ruhaipari területen dogozott, ami kislányként közelebb állt hozzám, mint az ötvösség. Ám viszonylag későn, csak 18 évesen kezdtem el rajzolni, így a divattervezést különböző tanfolyamokon tanultam – kezdi történetét Melinda.

– A Budapesti Műszaki Főiskolán végeztem ruha-textil-bőr műszaki menedzser szakon, majd a MOME-n design menedzseri diplomát szereztem A megszerzett műszaki tudásom, a menedzser képzettségem, valamint a közgazdasági középiskolából hozott pénzügyi szemléletem nagyon sokat segített abban, hogy vállalkozóként is megálljam a helyem – mutat rá.

 A fúró is jól áll a kezében

– Ma sem félek fúrót fogni a kezembe, és a kezdetektől fogva tisztában voltam vele, hogy a művészi tervezés mellett ugyanolyan fontosak a gazdaságos gyártás és a műszaki megvalósítás kérdései is – mondja, és hozzáteszi, vállalkozni azonban csak a gyermekei születése után kezdett, előtte gyermekkori álmát váltotta valóra: kilenc évig divattervezőként dolgozott.

Bányász Melinda ötvös édesapja nyomdokaiba lépett.

– Amikor megszülettek a gyerekeim, már tudtam, hogy nem tudok majd visszaülni egy irodába nyolctól négyig, így keresni kezdtem a megoldást – kezdi.

– Először GYES mellett, adószámmal rendelkező magánszemélyként készítettem az ékszereimet, de tudtam, hogy tovább kell lépnem. Ekkor jött a Dobbantó tréning, ami tényleg jelentősen hozzájárult a vállalkozásom sikeréhez – részletezi Melinda.

Az iskolai anyag távol áll az élettől

– Bár közgazdasági gimnáziumban végeztem, és rendelkeztem egyfajta pénzügyi szemlélettel és tapasztalattal arról is, hogy milyen eladható dolgot tervezni, eddigre már világossá vált, hogy amit az iskolában tanulunk a vállalkozásokról, az csak tankönyvi anyag, nem az élet – szögezi le.

– A Dobbantó tréningen viszont gyakorlati tanácsokat kaptunk. Összeállítottunk egy üzleti tervet, amellyel még abban az évben, 2016-ban sikeresen pályáztam egy vállalkozóvá válási támogatásra. Ezzel magasabb szintre léphettem a Cifra Design-nal – avat be.

Sokat dolgozott azért, hogy megálljon a lábán

A váltás bejött. Már az első alkalommal, amikor megjelent a WAMP designvásáron, olyan nagy forgalma volt, hogy bizakodásra adott okot. –  Azóta is nagyon sok munkát fektettem a vállalkozásba, és ma már megtehetem, hogy a gyerekeimmel is sok időt tölthetek. Abban a korban vannak, amikor még nagyon igénylik a társaságomat, ez most prioritást élvez – mondja, és elárulja, azért nem volt könnyű idáig eljutni.

Mint minden kisgyermekes vállalkozó, sokszor ő sem tudta, melyik kezébe harapjon.

A megoldást abban látja, hogy nem a maximumra, hanem az optimumra törekszik. Éppen elég jó vállalkozó, éppen elég jó tervező, éppen elég jó anya és feleség akar csak lenni.

Még ha van is segítségünk ugyanis, a folyamatos zsonglőrködés az idővel és különböző szerepeinkkel, embert próbáló feladat.

A fejlődésben hisz

Pláne, ha az ember – ahogy Melinda is – a folyamatos fejlődés híve. – Az, hogy valamit tudok, ebben a pillanatban jelent valamit, holnap viszont már lehet, hogy nem sokat ér – mondja, és hozzáteszi, ő éppen ezért sosem dől hátra, mindig azon dolgozik, hogy valami újat mutasson.

Melinda szemkápráztató ékszereket készít növényekből.

Kiemeli, ahhoz, hogy ezen a telített piacon megmaradjon, nem elég kreatívnak lenni. Ha nincs meg a vállalkozói szemlélet és habitus, akkor hiába az erőlködés, hosszú távon nem működik a dolog.

– A Dobbantó tréning ennek megértésében is segít. Megtanítja, hogyan tereljük mederbe a kreatív energiákat, hiszen nem elég a jó ötlet, annak gazdasági értelemben is megvalósíthatónak kell lennie – fejezi be.

Csupán a vállalkozások egyharmadát vezetik nők

Tudja ezt a Budapest Bank is. Ahogy azt is jól látja, hogy a nők gazdasági szerepvállalása még ma is elmarad a társadalomban betöltött szerepüktől. A probléma megoldására hozta létre tíz évvel ezelőtt a „Dobbantó, Budapest Bank – pénzügyekről nőknek” programot.

A jubiláló program célja a nők pénzügyi tudásának bővítése. Az elmúlt tíz évben több mint kétezer nő vett részt valamilyen Dobbantó képzésen, négyszázan közülük elvégezték a program fő elemét, a tizenkét napos Dobbantó tréninget is. Ismeretbővítés, kapcsolatteremtési lehetőségek, vállalkozásindítási és -fejlesztési tippek – ezt nyújtja a Budapest Bank és szakmai együttműködő partnere, a képzések magvalósítója, a vállalkozásfejlesztés elismert hazai szakértője, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány.

Még lehet jelentkezni a Dobbantó tréningre

A Melinda vállalkozásának fejlesztését is segítő Dobbantó tréningre a SEED Alapítvány honlapján keresztül ide kattintva február 16-ig lehet jelentkezni. A 20 fős csoportokban, hat héten át, heti két napban, összesen 90 órában zajló képzés piaci ára 300.000 forint, amelyhez a szervezők bruttó 40.000 forint hozzájárulást kérnek a résztvevőktől, a további költségeket pedig a Budapest Bank finanszírozza.

A Dobbantó tréning mellett ebben a félévben is megszervezik a Business Model Canvas workshopot, amely során mindenki személyre szabott gyakorlati tanácsokat kaphat vállalkozása üzleti tervezéséhez. A kurzus célja egy induló, vagy egy már meglévő vállalkozás üzleti modelljének közös átgondolása. A március 3-i képzésre itt lehet jelentkezni február 23-ig.

A tavaszi hónapok utolsó keddjén pedig idén is ingyenes és nyilvános klubesemények várják az érdeklődőket. A Dobbantó Klubokon a leendő és gyakorló vállalkozónők inspiráló szakmai előadásokat hallgathatnak és kapcsolatokat építhetnek. Az első, februári klub részletei itt olvashatók.

Szponzorált tartalom. 

Fotók: Bányász Melinda. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely