Barion Pixel Skip to content

Gauss-görbe és lógó nyelvű kutyák – Így élnek az olaszok a koronavírus árnyékában

Olaszországban részleges kijárási tilalom van érvényben a koronavírus járvány miatt. Az élet mégsem állt meg mindenhol. A tanárok, mint Elisa Zanelli online oktatnak, és akadnak még nyitva tartó helyek is. Valentina Cecon férje is az autópálya mellett dolgozik. Haza, felesége mellett, egy szívbeteg kislány várja. Valeria a turizmusból él. Férjével már búcsúznak az idei szezontól. 

Elisa Zanelli matematika-tanárnő Preceniccoban, Udine megyében. Idős édesanyjával él együtt és aggódik miatta. A mama 79 éves és asztmás, vagyis erősen a kockázati csoportba tartozik. Elisa imád a hegyekben túrázni, így most nagyon szenved a bezártságtól.

Elisa online oktatja a Gauss-görbét

– Nagyon megváltozott itt az élet. Kerüljük a társas érintkezést, egymástól 1,5 méterre állunk, ha a bolt előtt várakozunk. Kesztyűt mindenki használ, a maszk igazából annak kell, aki beteg, hogy ne fertőzzön meg másokat. Én kimegyek naponta kétszer sétálni Zoeval, a kutyámmal, de csak itt a környéken, mert kijjebb csak igazolással és indokolt esetben merészkedhetek – mondja Elisa, aki otthonról tanítja a gyerekeket az iskolából, akik nagyon komolyan veszik a helyzetet.

Az olasz Elisa idős édesanyját félti.

Elisa a Gauss-görbét és az exponenciális függvényeket is bevette a tananyagba, mert a járványhelyzet kikerülhetetlen téma.

A Friuli Venezia Giulia megyében március 20-án 655 fertőzöttet és összesen 38 halottat tartottak nyilván. Az intenzív terápiás osztályokon gyorsan fogynak a helyek. Olaszországban ugyanezen a napon 47021 pozitív fertőzött volt és 4032 halott.

Valentina szívbeteg kislányát félti

Valentina Cecon Chiusaforteban, Északkelet-Olaszországban Adeleval, szívbeteg kislányával maradt otthon, férje, Andrea még eljár dolgozni.

– Ma reggel kimentem sétálni a folyópartra a kislányommal, szigorúan figyelve arra, hogy senkivel se találkozzunk. Gyalog még kimegyünk, de biciklivel nem lehet, meg autóval sem, mert akkor azonnal megállítanak ellenőrizni, és csak akkor engednek tovább, ha van nálad „autocertificazione”, mert az azt jelenti, hogy tényleg csak bevásárolni mész vagy ilyesmi.

De ha azt mondod, hogy munkába indultál, akkor is simán felhívják a főnöködet, hogy igazolja, igazat mondasz-e

– mondja Valentina, aki most gyakorlatilag munkanélküli, mert a járvány előtt síoktatókánt dolgozott. A Sella Nevea síterepet már múlt kedden lezárták, így ő biztosan nem keres egy eurocentet sem ebben a szezonban.

De ez a legkisebb gondjuk most. – A kislányom szívbeteg, így nagyon aggódom, nehogy elkapja a vírust – mondja. – A nagymamám pedig 97 éves, és rajta kívül is sok idős ember él a faluban. Ő teljesen egyedül maradt, mi vásárolunk be neki, de csak maszkban és gumikesztyűben megyünk hozzá, mert számára a fertőzés lehet, hogy végzetes lenne. De hasonlóan tesznek a többiek is – teszi hozzá.

A faluban egyetlen kisbolt üzemel, ahova egyszerre csak egy ember léphet be, a többiek kinn várakoznak minimum egyméteres távolságot tartva egymástól. Valentina férje az autópályán dolgozik, de most csak a fizetése egyharmadáért, a munka mennyisége ugyanis jelentősen csökkent. Az anyósa is munkába jár még, az autópályán az egyik benzinkút mellett üzemeltetett, 24 órában nyitva tartó Autogrillben dolgozik. Szigorúan védőfelszerelésben, de így is aggódnak, hogy megfertőződnek.

A kutyák nyelve meg kilóg

– Pár napja Udinében a parkban több embert a rendőröknek kellett elzavarniuk, nem értem, miért nem értik még mindig, hogy mekkora a baj?! A városokban nagyobb a pánik, mint vidéken. Itt inkább amiatt aggódunk, hogy a víkendházaikba utazó, az időszakot itt átvészelni készülő városiak behurcolják a vírust – mondja Valeria, aki férjével egy turistaházat vezet. Bár azt gondolják, helyre rázódik a gazdaság és valahogy összeszedik magukat, biztosak benne, hogy ez a szezon egyelőre nem kezdődik el. Egyetértenek, most van fontosabb dolguk.

Olaszországban sokat sétálnak a kutyák mióta kijárási tilalom van érvényben.

– Mi szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint a városokban, ahol nem tudnak kimenni az utcára sem. Ott egy kutyát sétáltat az egész ház, mert őket ki lehet vinni 20 percre –  a kutya meg kiköpi a tüdejét a nap végére  – fejezi be.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely