Barion Pixel Skip to content

Így vállalkoztok a járvány alatt Európa-szerte

A gyengébb korlátozások ellenére Svédországot sem érintette jól a vírus. Először a kint élő magyar kozmetikus, Kádár Júlia is pesszimista volt, mára azonban próbálja meglátni a helyzet pozitív oldalát. Úgy tűnik szektoronként változik, hogy ez sikerül-e. Az Angliában élő marketinges Kádár Tímea például egyelőre nem panaszkodik. Bár vesztett ügyfeleket, újabbak is érkeztek, így egyensúlyban maradt a vállalkozása. Az Írországban élő,  felelős innováció területén dolgozó Szabó Szilvia gyerek mellől próbálja fenntartani magát a vízen, ahogy a Magyarországon tevékenykedő, időgazdálkodási és tervezési szakember C. Szabó Helga is. Úgy tűnik egész más esélyekkel. Európa szerte vállalkozó magyar nőket kérdeztünk az elmúlt hetek tapasztalatairól. 

Kádár Júlia – A svédországi kozmetikus (Veberöd)

Julcsi és férje hat éve költözött először Dániába, majd egy kis svéd faluba, Veberödbe, ahol a fiatal nő megnyitotta a saját kozmetikáját. Elsőként őt kérdeztük arról, milyen egy magyar vállalkozónő élete most, a járvány idején.

– Van Svédország, és van a világ többi része! – utal Julcsi arra, hogy a skandináv országban közismerten nagyon más szemléletben kezelik a járványhelyzetet. – Nálunk nincsenek különösebb szigorítások, csak ajánlások. Nincs kijárási korlátozás, mert az alapjaiban sértené meg az alkotmány szabad mozgásról szóló részét.

Ennek megfelelően sem a szalonját, sem a tevékenységét nem korlátozzák, az már az ő döntése, hogy maszkot hord a kezelések alatt, és mindenkinek kötelező kezet fertőtlenítenie érkezéskor. Bár az állam lazán kezeli a koronavírus-járványt, a fiatal vállalkozó úgy látja, hogy nagyon sok kis cég van bajban, sőt többen már be is csődöltek.

 – A kezdet nekem is nagyon furcsa, szomorú volt, pánikoltam is, pesszimistán láttam a vállalkozásomat. A vendégeim száma drasztikusan megcsappant, ami valahol érthető, hiszen nem a kozmetikai kezelés ilyenkor a legfontosabb egy embernek. Mivel senki nem tudja, meddig fog ez tartani, mindenki tartalékol.

Mivel a kozmetikai vállalkozása még túl kicsi, nem számíthat támogatásra az államtól sem. Bérleti díj csökkentését lehet igényelni, ám ehhez az kell, hogy az ingatlan tulajdonosa partner legyen ebben. De van jó oldala is a helyzetnek:

 – Próbálok minden rossz ellenére barátként tekinteni a vírusra, meglátni azt, hogy mit akar tanítani nekünk. Nekem nagyon pozitív a természet megújulása, a tiszta ég és tisztuló vizeink. Az emberek elcsendesedése, a befelé fordulás. Az, hogy most kiderül, mi a fontos, mire van szükségünk igazán, és mi az, ami felesleges. Ugyanakkor soha nem éreztem még ennyire törékenynek az emberi életet, ezért bennem felértékelődött minden, ami az életszeretetet erősíti.

C. Szabó Helga – A magyarországi lakberendező és időgazdálkodási tanácsadó (Budapest)

Helgát már jól ismerik a Női váltó rendszeres olvasói, hiszen többször adott tanácsot időgazdálkodási és tervezési témában portálunk látogatóinak. A háromgyermekes vállalkozónő nem tagadja, hogy nincs könnyű helyzetben, amióta a veszélyhelyzetet kihirdették az országban.

– Az időm beosztása egész jól megy, mégiscsak »hivatásszerűen« foglalkozom ezzel, a  home office maga sem okozna gondot, hiszen eddig is javarészt itthonról dolgoztam, csakhogy március óta már napközben is három új »kollégával« osztozom a lakáson és persze a munkára fordítható időmön, és ez nem könnyíti meg a vállalkozói működésemet. Az elvállalt munkáimmal esténként, hétvégén, lopott percekben haladok – vázolja a kisgyermekes anyukák számára ismerős szituációt Helga, akit különösen zavar, hogy a nap nagy része most a házimunka – digitális oktatás – főzés bűvös háromszögében telik, mivel a munka nagyon hiányzik neki.

 – Én munka közben vagyok »flow-ban«, abból merítek energiát. Így, ha arra nincs időm, akkor sajnos sokkal nehezebben viselem a kevésbé örömteli feladatokat. Például a digitális oktatást.

Helga őszinte választ ad arra a kérdésünkre is, hogy lát-e pozitívumot a mostani helyzetben: nem.

– Én nem találom jónak, hogy 0–24-ben együtt van a család. Szeretem őket, de fontos lenne, hogy néha egyedül lehessek, csendben, elmélyülten dolgozhassak, olvassak, vagy hogy ne kelljen minden nap főzni. Talán annak lesz majd pozitív hozadéka, hogy több időt tudunk a gyerekekre, a tanulmányaikra fordítani, bár hozzáteszem, mi, szülők általában nem vagyunk pedagógusok, tehát csak bízom benne, hogy végső soron a gyerekek jól jönnek ki belőle.

Mivel Helga tevékenysége nem a támogatott szektorban van, szüneteltetnie kellett a katás vállalkozását, a férjével közös cégében dolgozik jelenleg. – Nem egy lábon álltam, trénerként és enteriőrtervezőként dolgozom, de sajnos jelenleg egyik terület sem igazán működik. A helyzetet aggasztónak látom. Egyes szektorok már most teljesen lenullázódtak, és csak idő kérdése, hogy a többi mikor követi. Nem is feltétlenül csődre gondolok, de a jelentős bevételkiesés is hozza magával a dominó-effektust a gazdaságban – mondja.  A vállalkozónő borúlátását fokozza, hogy megítélése szerint az eddigi gazdaságsegítő támogatások nagyon sok iparág számára nem elérhetőek.

 – Egyéni vállalkozóként persze szünetelhetek, de akkor bevételt sem tudok termelni, egy cég számára meg még ez az opció sincs meg. Adófizetési engedményt nem kaptam. A magyar kis- és középvállalkozások mindeközben kétmillió főt foglalkoztatnak, és ők azok, akik a leginkább érzékenyek egy párhetes leállásra is. Ezért szerintem fontos lenne az ő életben maradásukat érdemben segíteni.

Kádár Tímea – Az angliai marketing szakember (Egyesült Királyság)

A Brexit népszavazás után két héttel költözött ki az országosan is elismert marketing szakember, Kádár Tímea és családja Londonba, aki mára az angliai marketingélet aktív formálója is.

Tímea „munkahelye” nem változott: eddig is online, otthonról dolgozott, a Zoom sem jelentett számára újdonságot, most pedig a személyes tréningeket is online tartják. – Ügyfeleim közül volt, aki a helyzetre hivatkozva leállította a közös munkát, de jöttek új ügyfelek is, akik a marketingstratégiájukat szeretnék kidolgozni, és a tréning üzletág erősebb lett, nagyobb rá az igény   ̶  meséli.

Miközben a szakmai kilátásait nem ítéli meg rossznak, az általános bizonytalanság, a család iránti aggodalom erősen érinti, különösen az, hogy a család egy része tőlük távol van.

– Alapvetően optimista és pozitív szemléletű embernek tartom magamat. Látok nagyon sok jót is ebben a helyzetben. Például sok olyan esetben, amikor egyébként, »békeidőben« ragaszkodott volna a megrendelő a személyes jelenléthez, most kiderült, hogy gond nélkül, sikeresen meg tudjuk online is oldani. Ezzel rengeteg utazási időt spóroltam. Ugyanígy, utazás nélkül tudtam vállalni előadásokat akár más országokban is, és a kapcsolatépítő események is online vannak, ami szintén kényelmesebb. Remek lenne, ha ez a szokás megmaradna a veszélyhelyzet elmúltával is – fejti ki Tímea, hogy mit lát a járvány egyik legpozitívabb vetületének.

Az Egyesült Királyságban, amely egyébként egyike a járvány által leginkább sújtott országoknak, jelentős állami támogatásra számíthatnak a vállalkozók. – A hírek szerint az alkalmazottak bérét 80%-ban fizeti az állam, ha nem tud dolgozni és nem küldik el. A kis-és középvállalkozóknak ugyancsak az eddigi bevételük 80%-át finanszírozzák, és kedvezményes hitellehetőségek is megnyíltak a számukra. Én azonban úgy döntöttem, hogy mivel nem szorulok rá, ezért nem veszek igénybe semmit, önerőből igyekszem továbbra is boldogulni.

Szabó Szilvia – Az írországi környezettudatos cégvezető (Dublin)

Már négy éve annak, hogy a Magyarországon értékalapú marketingcéget vezető Szilvia és családja Írországot választották új otthonukként, és azóta a felelős innováció területén érnek el úttörő sikereket. A járványhelyzet nem kevés kihívás elé állítja őket, de az ír kormány azonnali reagálását és vállalkozástámogatási rendszerét példaértékűnek tartják.

Szilvi, Helgához hasonlóan eddig is sokat dolgozott otthonról. – A munkát nem könnyű összeegyeztetni a nyolcéves lányom tanításával, akinek hiányoznak a kortársai, ráadásul nálunk a kijárási korlátozás szerint csak két kilométeres körön belül hagyhatjuk el a lakhelyünket. Ezt tetézi a férj–feleség kapcsolat, ahol a »Viseljük el egymást szeretetben« újszövetségi felhívás követése és a valóság között egyre nagyobb szakadék tátong – világítja meg Szilvi önironikusan a magánéleti nehézségeket, de a vállalkozói kedvüknek sem tett jót az első pár hét frusztrációja, a tehetetlenség érzése. – Nagyjából öt hét kellett ahhoz, hogy a kezdeti stressz és bizonytalanság egy újszerű, furcsán inspiráló család–én–munka rutinná szelídüljön.

A Szilviáék által létrehozott, felelős innovációval foglalkozó nemzetközi szakmai közösség arra az elvre épül, hogy lehet és szükséges olyan üzleti megoldásokat találni, ahol a társadalmi és környezeti értékek ugyanakkora hangsúlyt kapnak, mint a profittermelés.

– A vírus okozta globális sérülékenység kristálytisztán mutatja meg, hogy sokkal nagyobb szükségünk van fenntartható kezdeményezésekre, mint gondoltuk volna. Ezt támasztja alá az ENSZ legutóbbi állásfoglalása, mely szerint ebből a krízisből úgy tudunk helyrejönni, ha figyelembe vesszük a klímaváltozást és a többi világszintű kihívást. Nem térhetünk vissza a »normális kerékvágásba«, mert az környezeti katasztrófát jelentett. Helyette új, remélhetőleg felelősebb korszak kell, hogy következzen – támasztja alá a cégvezető, miért is érzi úgy, hogy az ő vállalkozásuknak ebben a helyzetben még inkább hallatni kell a szavát. Ezért Szilviék nem pihennek most:

– A Business Spirit elnevezésű honlapunkon inspiráló történeteket, felhívásokat és pályázatokat teszünk közzé, ami segíti a döntéshozók és innovátorok munkáját. Emellett »Profit with Purpose« néven új magazint és online videósorozatot is elindítottunk a dublini önkormányzat vállalkozásfejlesztési hivatalával közösen – meséli, hogy igyekeznek a krízisből fejlődési lehetőséget kovácsolni.

A helyzet miatt megrendült vállalkozói szféra ráadásul Írországban azonnali állami segítséget kapott. – Rengeteg anyagi és szakmai támogatás elérhető most a vállalkozások számára. A kormány aktívan és célzottan kommunikál, így nem uralkodik el a pánik és depresszió. A közösségi összefogások, aminek a vállalkozások is aktív szereplői, szinte tündérmesébe illőek, megerősítik a hitet, hogy van miért küzdeni.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely