Barion Pixel Skip to content
Jacinda Ardern-lemondás

Új-Zéland egy kisgyermekes anya vezetésével gyűrte le a vírust

Világos kommunikáció, megnyugtató beszámolók, egy kormány, aki felnőttként tekint a saját polgáraira és egy miniszterelnök, akiért a fél világ rajong. Új-Zéland, élén Jacinda Ardernnel az elsők között lazíthatott a korlátozásokon, mindezt úgy, hogy a miniszterelnök mit sem vesztett népszerűségéből. Mi lehet a titka? Talán nincs neki. „Csak” őszinte és empatikus, amire a világnak most mindennél nagyobb szüksége van. Két Új-Zélandon élő magyar mesélt arról, hogyan élték meg a járványekezelést és mit várnak a jövőtől. 

Még hogy a nőknek, kiváltképp a kisgyermekes anyáknak otthon a helye? Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke sokszorosan cáfolt már rá a tévhitre. Két évvel ezelőtt, már a várandóssága bejelentésekor is felkavarta az állóvizet, hiszen nem fordult még elő korábban, hogy regnáló miniszterelnök gyermeket szült volna. Amikor pedig három hónapos kislányával érkezett az ENSZ New York-i rendes közgyűlésére, újra történelmet írt.

Az egész világ felkapta a fejét a nőre, aki csupán hat hét szülési szabadságot vett ki, ám erre az időre sem tűnt el teljesen, frissen szült anyaként, babával a karján jelentette be a legújabb családsegítő intézkedéseket, hol máshol, mint a Facebookon.

Könnyed eleganciával mutatta meg a világnak, hogy az otthon ragadt, karrierről álmodni sem merő nő képe már a múlté.

S bár Új-Zélandnak nem ő az első női miniszterelnöke, az, hogy egy kisgyermekes anya is lehet teljes értékű vezető, világszerte sokakat lepett meg. Csoda, ha imádjuk? Nem. És ugyan azóta lassan két év telt el, népe szeretete semmit sem változott. Pedig azt mondják, egy ilyen járványhelyzetből, mint amit a koronavírus okozott, nehéz politikailag jól kijönni. Jacindának, úgy tűnik, mégis sikerült. Erősen, magabiztosan, mosolyogva.

Szolgál, az emberekért dolgozik

– Született vezető – méltatja az Új-Zélandon élő magyar idegenvezető, Csaba Sheperd. – Nagy empátiával és példamutatással kormányozza az országot. Miniszterelnökként tényleg szolgálja a népét, az emberekért dolgozik, nem pedig valami ködös ideológiát követ.

Világszerte inspirálja az embereket, ami a jövőben talán más országokban is igényt támaszt a jobb vezetőkre – folytatja.

Hozzáteszi, ő sem tökéletes, de ezt nem is várja el senki. – Az ellenzék dolga, hogy fenntartsa az egyensúlyt, ellenőrizze és számonkérje a kormányt, és ezt meg is teszi. Ezekben a válságos időkben nem is lehetne jobb miniszterelnökünk Jacinda Ardernnél – mondja.

És hasonlóképp gondolja ezt Judit Farquhar is. – Rettentő jó, szinte tökéletes a kommunikációja. Karizmatikus egyéniség, akire hallgatnak az emberek. Minden nap nyilatkozott a járványhelyzet aktuális állásáról egy igazán intelligens egészségügyi szóvivővel maga mellett. Így, ketten, a nyugodtságukkal és őszinteségükkel jól hatottak az állampolgárokra – véli. – A legszimpatikusabb intézkedése az volt, hogy már a kijárási tilalom kezdetekor bejelentette, hogy ki milyen állami támogatást kap erre az időszakra – teszi hozzá, és kiderül, Új-Zéland gazdaságának nagy részét kisvállalkozók mozgatják, így ez kiemelten fontos lépés volt.

Judit 14 éve él az országban. A helyi Környezetvédelmi Hivatalban dolgozik (Department of Conservation). Ő munkával, lakástakarítással, kertészkedéssel és rettentő sok online meetinggel töltötte a védekezés legmagasabb, négyes fokozatú időszakát.

Judit 14 éve él Új-Zélandon.

– Az ország olyan, mint egy nagy természetvédelmi park az óceán közepén. Nincs korrupció, szervezett, tiszta és nyugodt – mondja. A járvány sikeres leküzdéséhez gyorsan kellett komoly intézkedéseket hozni. Nagyjából négy nap alatt zárták le az egész országot, teljes kijárási tilalmat léptetve életbe. Senki sem hagyhatta el a saját „buborékát”, ami azt jelentette, hogy csak a lakóhely közvetlen környezetében lehetett sétálni. Aki tudott, otthon dolgozott, csak az egészségügyi személyzet és az élelmiszeriparban dolgozók mehettek be a munkahelyükre.

Ötmillióan egy csapatban

– Egy közös nagy győzelem részesei vagyunk – mondja a védekezésről Csaba Sheperd. Ő és felesége 12 éve költözött a szigetországba. Saját utazási irodájuk van, ami főleg európai és magyar utasokat utaztat Új-Zélandon és a Csendes-óceán teljes térségében. – A vírus terjedését megállítottuk, és fokozatosan ugyan, de minden visszatér a normális kerékvágásba. Ezt közösen, ötmillióan egy csapatban értük el, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ilyen erős a közösségi szellem – teszi hozzá és azzal folytatja, tudja, hogy nem lesz teljesen megnyugtató a helyzet, amíg nincs vakcina, de Új-Zélandon egyelőre fellélegezhetnek.

A turizmust az iparági szereplők segítségével lendítenék fel.

S bár a vírus feletti győzelem után a gazdaság mihamarabbi helyreállítására kell majd fókuszálni, mert a szigetországban is rengetegen elveszítették a munkájukat, ő úgy érezi, élete egyik legjobb időszakán van túl. – Ebben az időszakban idegenvezetőként egy hosszú szezon után végre kipihenhettem magam. Rendszeresen sétáltunk a feleségemmel, nappal felhőket néztünk, éjjel pedig a csillagokat. Mikor van erre ideje a mai embernek? Kihasználtuk a lehetőséget, hogy együtt legyünk, beszélgessünk és sokat nevettünk, viccelődtünk – avat be.

A legszerencsésebb utazás

Lindsay Kitson Nagy Britanniában él, és férjével együtt épp testvéréhez utazott látogatóba, amikor Új-Zélandot lezárták. Ők mindketten a veszélyeztetett korosztályba tartoznak. A találkozás végül hosszabbra és rendhagyóbbra sikerült, mint tervezték. De az országban meghozott intézkedésekkel még így is nagyon elégedettek voltak. Ugyanúgy a kormány világos kommunikációját, a transzparens tájékoztatást emelik ki, mint a magyarok. S, bár néha kicsit unatkoztak, Lindsay azt mondja, az idő tulajdonképpen elviselhetően gyorsan telt. Szerencséjük volt, hiszen, ha Angliában ragadnak könnyen lehet, hogy nem vészelik át a járványidőszakot. – Mérgesek vagyunk az Egyesült Királyság kormányára, mert azzal, hogy nem reagáltak időben felesleges kockázatnak tették ki a szeretteinket. A mi korunkban és egészségi állapotunkban ráadásul ránk is nagyon veszélyes, sőt talán halálos is lett volna maradni, vagy visszatérni az országba. Úgy döntöttünk, Új-Zélandon maradunk, amíg le nem zajlik járvány, és úgy számoljuk ez akár 2020 végét is jelentheti.

Számít a vállalkozók véleménye

Ez persze nem jelenti azt, hogy a gazdasági bizonytalanság egy pillanatra sem ijesztette meg, de igazi mélypontról nem tud beszámolni. Hogy miért? Mert Új-Zéland kormánya, élén Jacinda Adernnel olyan világosan kommunikálja a fennálló helyzetet és olyan mélyen bevonja válságkezelési tervek előkészítésébe az adott gazdasági szektorok szereplőit, hogy – Csaba úgy érzi – nincs okuk elkeseredni.

– A mindennap megtartott élő sajtótájékoztató, ahol személyesen a miniszterelnök, Jacinda Adern áll a kamerák elé és Dr. Ashley Bloomfield Director-General of Health-szel együtt mondja el , hogy a döntéseiket milyen adatok és szempontok alapján hozzák meg, nagyban segít kezelni a bizonytalanságot.

Többszörösen hangsúlyozták, a legfontosabb, hogy kedvesek legyünk magunkhoz és embertársainkhoz is, mert ez nem az a helyzet, amikor túl sokat kell elvárni magunktól vagy egymástól – mondja.

– Hatalmas segítség, hogy minden csökkenő bevételű cég három havi támogatást kapott a kormánytól, de a továbbiakban is számíthat támogatásra. Ezen kívül Jacinda megkérdezte a turizmusban dolgozókat, hogy mi lenne a szektor számára a legnagyobb segítség, így izgatottan várhatjuk, hogy hogyan valósul meg az általunk elképzelt, megújult turisztikai szektor, vagyis részesei vagyunk a jövőnk alakításának, ami nemcsak felemelő érzés, de nagyon hasznos is. Hiszen senki sem tudja jobban, mire van szüksége a szektornak, mint mi, akik alkotjuk azt – magyarázza.

Nyitókép: wikimedia.org.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely