“Önmagunk mélyebb megismerése a legfontosabb utazás, amire életünk során vállalkozhatunk” – Podcast!

„Meg tudod mondani, mit érzel ebben a pillanatban?” – milyen egyszerű ez a kérdés, mégsem biztos, hogy azonnal képesek vagyunk válaszolni rá. Mert ugye ki gondolkodik ilyesmin? De mennyi olyan kérdés van még, amihez ennél jóval mélyebbre kellene ásnunk, ha szeretnénk életünket jobb minőségben élni. A Pszichoforyou online magazin szerzői, Herendi Kata pszichológus és Szabó Eszter Judit újságíró korszerű tudást tartalmazó, izgalmas és olvasóbarát könyvet írtak, bár eléggé megdolgoztatják az olvasót. A 20 önismereti kérdés és válasz című kötetben arról is olvashatunk, számukra miért fontos az önismeret témája.  

Szabó Eszter Judit: „Sosem csináltam titkot abból, hogy a Pszichoforyou magazin elindításában (és közvetve ennek a könyvnek a megírásában) a saját tapasztalásaim motiváltak. Úgy szoktam fogalmazni, hogy nem pszichológus vagyok, hanem egy elégedett felhasználó – valaki, aki nem egy szakember, hanem egy, az utat már megjárt sortárs szemüvegén keresztül szemléli a pszichológia tudományát, azon belül az önismereti és terápiás folyamatot. Valaki, aki ezt a tudást szeretné másokkal megosztani. Valaki, aki mélyen hisz benne, hogy ez a tudás – egyéni és társadalmi szinten is – boldogabbá és teljesebbé teheti az életünket.

Én ennek a tudásnak köszönhetem, hogy képes vagyok hinni magamban és bízni másokban, hogy egyre kevésbé félek attól, hogy az emberi kapcsolatok veszélyesek, hogy bátrabb vagyok, hogy már tudok nemet mondani és elbukni.

Az önismeretnek köszönhetően értettem meg, hogy a szenvedés nem szükségszerűen része az életemnek, hogy jogom van bűntudat és szorongás nélkül, a maguk teljességében át- és megélni a pillanatokat, és kimutatni az érzéseimet.”

Herendi Kata: „Elsőéves pszichológushallgató lehettem, amikor először észrevettem, hogy bárhová megyek, amint szóba kerül, mit tanulok, minden társaságban akad valaki, aki félrehív egy kis beszélgetésre. Több mint tíz év telt el azóta, ez azonban nem változott – azt hiszem, mindenkiben ott mocorog legalább egy kérdés önmagával, a szeretteivel, a múltjával vagy éppen a jelenével kapcsolatban. […] Ahányan vagyunk, annyi különféle történetet hordozunk, és ennek elsősorban az az oka, hogy azon a módon, ahogy mi látjuk a világot, nem láthatja senki más, csakis mi. Ez az egyedi, megismételhetetlen látásmód az, amit úgy nevezünk: önmagunk. Önmagunk mélyebb megismerése a legfontosabb utazás, amire életünk során vállalkozhatunk. Mint minden valamirevaló kaland, ez is tartogat számunkra nyugalmas útszakaszokat, apró oázisokat, de áttörhetetlennek tetsző falakat és fájdalmas találkozásokat is. És ahhoz, hogy mindent átvészelhessünk, hogy továbbhaladhassunk, szükségünk van egy olyan útravalóra, amiből erőt meríthetünk. Ilyen útravaló ez a kötet…”

A podcastban számos témát érintünk a 20 közül, de előtte íme két érdekes részlet a kötetből, ezek igen jól jönnek nemcsak a párkapcsolatban, hanem akár munkahelyi, vagy egyéb társas helyzetekben is. 

A Kapcsolatok fejezetben például ez olvasható:

„A legtöbb emberi kapcsolat azért fut zátonyra, mert nem marad idő és energia arra, hogy a teljes képet lássuk. Vagy azért, mert a képet a saját sebeink és félelmeink torzító lencséjén keresztül szemléljük, vagy azért, mert nem vesszük észre, hogy a másik gorombasága vagy zavaró megnyilvánulása mögött milyen érzések bujkálnak, és sokszor a (nemritkán téves) előfeltevéseinkből indulunk ki. Ha ismerjük magunkat, a sérüléseinket, a félelmeinket, éberek és tudatosak vagyunk saját érzéseink monitorozásával kapcsolatban, akkor mások érzéseit is könnyebben tudjuk értelmezni és kezelni. Így lesz »szemünk és fülünk« arra, hogy meglássuk azokat az érzelmi szálakat, amelyeken keresztül össze tudunk kapcsolódni.”

A Játszmák fejezetben pedig ezt találjuk: 

„A játszmák képesek olyan kényszerpályán mozgatni a kapcsolatot, amelyben a felszínen akár úgy is tűnhet, minden a legnagyobb rendben van, hiszen beszélgetünk, közös tevékenységekben veszünk részt. A látszat ellenére azonban a játszmában olyanok vagyunk, mint két azonos pólusú mágnes: valójában sosem kerülhetünk igazán közel a másikhoz, mert mindig fennmarad köztünk egy biztonságosnak tűnő »játszmányi« távolság. Azt, hogy akaratunk ellenére hosszú távú vagy fájdalmat okozó játszmákba sodródjunk, úgy kerülhetjük el, ha alaposan megismerjük a játszmák működését, és tudatosan ügyelünk azokra a működésmódokra, amelyek ártalmas játszmák felé vihetnek.”

Hallgassátok meg a podcastot itt: 

Vélemény, hozzászólás?