Barion Pixel Skip to content

Itt a farsang, jöhet a fánk!

Szalagos, csöröge vagy túrófánk? Nekünk majdnem mindegy, a lényeg, hogy legyen. Raffer Gabi most egy szuper túrófánk receptet hozott nekünk! Jó étvágyat hozzá!

Ha az elmúlt évben Facebook-bejegyzésben tudattam volna a világgal, hogy vettem rumot, biztos vagyok benne, hogy a napokban megjelenne emlékként: ez történt egy éve.

Évente egy alkalommal fordul ez elő, amikor szalagos fánkot sütök. Akik szintén szoktak, most biztos kórusban mondják: FARSANGKOR. És valóban, ezen kívül már csak az év végéhez közeledve használom gesztenyés édességek ízesítésére. Nagyon szeretem a fánkot, és ahogy a bejgli, úgy a fánk esetén is mindig felmerül bennem a kérdés: miért csak ebben az időszakban sütjük?

Tudom, ott lapulnak a cukormázas töltött fánkok az üzletek polcain, így egész évben elérhetőek, de lássuk be, az nem az igazi. Nincs rajtuk szalag. Na, nem mintha az enyémen mindig lett volna. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy fánksütésbe csak egyszer kezdek évente. Kinek hiányzik több alkalommal is a kudarc?

Pár éve épp ezt szerettem volna elkerülni, amikor farsangi túrófánkokat kezdtem sütni.

Szalag nélküliek, de senki nem is várja el tőlük a cicomát. Van ellenben citromos zamatuk és légiesen könnyű tésztájuk. Elkészíteni pedig nagyon egyszerű őket!

A szerző felvétele.

Túrófánk

25 dkg túrót összetörtem villával, majd hozzáütöttem 3 egész tojást és egy citrom illatos reszelt héját. 6 evőkanál lisztet egy kávéskanál sütőporral, egy evőkanál cukorral és egy csipet sóval összekevertem, majd a tojásos túrómasszához adagoltam. Az elkészült fánkalapot 1 órára a konyhapulton hagytam pihenni.

Ezután egy lábasba kb. 6-7 cm mélységű olajat öntöttem és felmelegítettem. Óvatosan a melegítéssel, se túl forró, se túl langyos ne legyen, mert egyik sem kedvez a fánksütésnek. Érdemes sütéspróbát végezni egy kiskanálnyi massza segítségével.

A fánkok sütéséhez teáskanalat használtam, amit előzőleg a meleg olajba mártottam, és úgy szaggattam végül az edénybe a fánkgaluskákat. Miután kedvükre forgolódtak, ficánkoltak az olajban, kivettem őket és jól lecsepegtettem. (Itt is érdemes ellenőrizni, hogy átsült-e a galuska.) Még melegen vaníliás porcukorba forgattam őket.

Bízom benne, hogy aki még nem kezdett soha fánksütésbe, annak sikerélménnyel indulhat a szezon, ha kipróbálja ezt a fánkreceptet.

A mögöttünk lévő időszakban mindennapjaink részévé vált a maszkviselés. Hamar kialakult a divatja, és bár az otthonunk biztonságában nincs szükség orrot-szájat eltakaró maszkokra,  én azért elővettem a díszes velencei maszkomat, és elképzeltem magam körül a karneváli forgatagot – így is hangolódva kicsit a farsangi időszakra.

Nyitófotó: A szerző felvétele. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely