Feldmár András egyszerre sokkol és biztat

Miként hipnotizál a szüleinktől kapott nyelv? Miben gátolhat az énideál?  Szeretni fontosabb, vagy szeretve lenni? Hogyan ébredhetünk a valóságra? Miért érezhetjük magunkat egyedül? És miként lenne lelkileg könnyebben átvészelhető ez a vírussal terhelt időszak? – Feldmár Andrással beszélget ebben az új podcastban Oláh Andrea, az interjúhoz az alapot és az apropót A tudatállapotok szivárványa című könyv adja. Ez egyébként az első Magyarországon megjelent Feldmár-könyvnek az újraszerkesztett változata.

 Hogy milyen ereje volt annak idején a könyvben olvasható gondolatoknak, arról így ír az új kiadás szerkesztője, Szörnyi Kriszta:

„Feldmár András előadóként először 1992-ben tért vissza Magyarországra. 11 részből álló előadás-sorozata a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem) hangzott el, és egy csapásra ismertté tette a nevét. A tudatállapotok szivárványa címen publikált előadásfolyam úgy terjedt, mint egy vírus, András szavai fertőzni kezdtek. Az első kiadások példányait kézről kézre adták, adtuk, agyonolvasott, szamárfülezett, aláhúzogatott kötetek jártak körbe kisebb-nagyobb társaságokban. Szinte felfoghatatlan volt mindaz, amiről szóltak. És ahogyan szóltak. Időről időre más és más gondolat ütötte meg az ember fülét, szokatlan, meghökkentő összefüggésekre világított rá, bátorság kellett hozzá, hogy kinyissa az ember, és átrágja magát egy-egy részen. Sok volt, sokkoló, s egyben biztató. Mintha ránk ömlött volna egy teljesen más, új világ. Mintha addig kimondatlan szavak öltöttek volna formát. Egyértelműen, tisztán, őszintén, kertelés nélkül beszélt András, csupa olyan dologról, amelyek addig nem tűrtek kérdőjeleket. Azt mondta, beszélgetnünk kell, közelebb kerülnünk egymáshoz, hogy felszíneink ne csak érintkezzenek, hanem egybefolyjanak. Tapasztalnunk kell, nem megállapítanunk, kételkednünk, és nem hinnünk bármi áron, felfedezni, és nem megőrizni; mérlegelni és eldobni, újraépíteni magunk körül és magunkban szinte mindent. Közel három évtizeddel A tudatállapotok szivárványa elhangzása után András szavai, gondolatai, nézőpontjai még mindig forradalminak hatnak…”

A podcast természetesen arról szól, hogy ennyi idő elteltével miként hatnak a könyvben olvasható gondolatok…

Fotók: Halmai Gyöngyi

A podcastot itt tudjátok meghallgatni: 

Vélemény, hozzászólás?