A tudományos oktatás finn csodája Magyarországra jön

Három finn nő forradalmasította az amúgyis haladó finn tudományos oktatást. A 3-8 éves gyerekek különleges tudományra való oktatására olyan módszert találtak ki, amit ma már a világ 13 országában alkalmaznak sikerrel. Sari Hurme-Mehtälä a Kide Science egyik alapítója június 12-én a Finnovation budapesti konferencián osztja meg a tapasztalatait és a cégépítés titkait.

Sari Hurme-Mehtälä közel 13 évig dolgozott nagy cégeknek marketing és értékesítési területeken. Két kisgyermeke születése után viszont inkább azt érezte kihívásnak, hogyan érje el azt, hogy a gyerekei ne vesztítsék el a felfedezés iránti vágyukat és két másik elbűvölő finn nővel: Aino Kuornennel és Jenni Vartiainennel együtt megalapították a Kide Science (magyarul kölyök tudomány) nevű startup cégüket.

A kíváncsiságra alapoznak

2017-ben alakultak, de már 13 országban vannak jelen és tavaly 200 ezer euro bevételt termeltek. Úgy tűnik nagyon beletrafáltak valamibe, abba az ősi ösztönbe, ami gyerekkorban még mindenkiben jelen van. Eredendően mindannyian felfedező, kíváncsi embereknek születünk, de azoktatási rendszer és a társadalom ezeket a létfenntartáshoz egykor olyannyira nélkülözhetetlen tulajdonságokat kiöli belőlünk. Tisztelet a kivételnek…

Márpedig a pszichológia már régóta tudja, hogy ha az ember nem végez alkotó tevékenységet, többnyire a munkahelyén, akkor hamarosan vagy pótcselekvésekbe menekül, vagy üres tárgyak felhalmozásába, de mindenképp valahol kívül keresi azt, ami belül elveszett.

A Kide Science alapítói olyan módszert fejlesztettek ki, ami nem hagyja, hogy ezek a tulajdonságok a gyermekből elvesszenek. Nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy ezzel alapvetően megváltoztatják a leendő felnőtt életét. Alapötletük egy forradalmi módszer arra, hogy hogyan nyerjék meg a gyerekeket a tudomány számára és tartsák is fenn az érdeklődésüket.

A titok az, hogy a Kide Science gyerekek megszeretik és nem engedik el többé a felfedezésben, az innovációban és a titkokban lévő izgalmakat.

Fedezd fel, tapasztald meg! 

Sari megerősítette azt, a közismert tényt, hogy a finn oktatási rendszer a világ egyik legjobbja éppen azért, mert a gyerekeket hagyják gyerekként gondolkodni és így tanulni. “A mi oktatási rendszerünk hagyja a gyereket szabadon játszani és nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az a bizonyos szikra megmaradjon, amitől a gyerek szeretni fogja a tudás megszerzéséhez vezető olykor bizony kemény utat. Például Ázsiában az oktatás nagyon tanár központú, nálunk viszont gyerek központú. Mi nem a gyereket visszük oda , ahol a tudomány van, hanem a tudományt visszük el oda, ahol a gyerekek vannak. “ – magyarázza Sari a finn titkot.

Sari azt is hozzáteszi, hogy az a tudás, amit a gyerek a felfedezés közben szerez meg maradandó, míg a tankönyvekből bemagolt tudást elfelejtik. A Helsinki Egyetemen kifejlesztett módszert 3-8 éves gyerekeken alkalmazzák. A módszerhez kínálnak tananyagot, digitális és letölthető segédeszközöket és egy tv sorozatot.

“A gyerekek képzeletét használjuk, rengetek történettel és karakterrel dolgozunk. Úgy tanítunk és olyan módszert találtunk ki, aminek segítségével a gyerekek számára könnyűnek tűnik a tananyag, mert az a tapasztalatuk, hogy a gyerekek azért adják fel a tudományos tárgyakkal való ‘küzdelmet’, mert azt túl nehéznek találják.” – meséli Sari, hogy miért érnek el kiváló eredményeket.

Tudományos vizsgálatból üzleti vállalkozás

A kutatásokat közel 2000 gyerek bevonásával végezték még mielőtt céget alapítottak volna, de amikor befejezték a kutatási fázist a szülők elkezdték őket hívogatni, hogy a gyerekek szinte követelik a foglalkozások folytatását. Így alapítottak céget és kezdték el értékesíteni a foglalkozásokat, nem csak Finnországban, hanem hamarosan világszerte.

“ A tanárok is imádják a módszerünket, mert nem kell hozzá különösebb tudományos háttér, bárki képes tudományt tanítani. “ – mondja Sari és hozzáteszi, hogy Finnországban már az állami oktatásban is használják a Kide Science metódust.

“Minden gyerekek tudósnak születik, de ha ezt a a természetes kíváncsiságot nem tápláljuk, akkor a motiváció évről-évre csökken. A kisgyerekkor kritikus ebből a szempontból és ha ebben a korban nem erősítjük meg ezt a természetes kutató ösztönt, akkor ez örökre elvész. “ – fogalmazta meg Sari az egyben ijesztő és izgalmas tényt, hogy miért fontos a korai tudományos oktatás.

Találkozz Sarival és ismerd meg a módszerét részletesebben a június 12-i FINNOVATION! konferencián.

Fotók: Kide Science engedélyével

Vélemény, hozzászólás?