Frida Kahlo – a nő, aki a képein élt

Frida Kahlo a 20. század egyik legmeghatározóbb női művésze, aki csak sok évvel halála után vált világhírűvé. A születésének 111. évfordulóján megnyílt kiállítás az idei év legsikeresebbb tárlata, november 4-ig látható. Szegedi Éva programajánlója. 

Nekem rendszerint két dolog ugrik be Frida Kahlóról: a portréi, és az életéről készült filmből az a jelenet, amikor elszenvedi a borzalmas balesetet a villamossal ütköző buszon.

Nehezen barátkoztam meg a mexikói festőnő képeivel, stílusával, témaválasztásaival. Először az egyik barátnőm mesélt Frida Kahlóról, ő mutatta meg a képeit. A festmények hihetetlen színgazdagsága megragadott, ugyanakkor taszított az a szilaj vadság, a kíméletlenségig fokozódó őszinteség, az a keménység és elszántság, ami némelyikből áradt. Akadt számomra egészen horrorisztikus is: A két Frida című kettős önarckép.

Valami miatt mégis érdekessé vált számomra. Kutattam, kerestem, ki ez a nő. Elolvastam az életrajzát, néhány róla szóló anyagot. Elborzasztott, mi mindenen kellett keresztülmennie egészen fiatalon – ilyenkor az ember óhatatlanul is végigpörgeti a saját életét, és végiggondolja, kibírna-e ennyi fájdalmat.

Miután többet megtudtam Frida Kahlóról, másképp láttam a festményeit, mást üzentek, mint első alkalommal, és már nem is tűntek olyan kegyetlennek. Annyi, de annyi rétegük lehet ezeknek a műveknek, annyi mindenről beszélnek: arról, milyen sérülten, betegen élni, milyen nőnek lenni, milyen szabadon átélni az alkotás szenvedélyét. Arról is benyomást szerezhetünk, milyen volt akkor Mexikóban élni, és hogy mit jelentett számára hazájának múltja és a forradalom. Az Euronews beszámolóját itt láthatjátok:

 

De ezeket a képeket eddig csak fotókon láthattam. Idén elhozták életművének egy darabját a Magyar nemzeti Galériába. Először láthatók Magyarországon a festményei, grafikái. Olyan ez, mint amikor egy hatalmas sztár először ad koncertet nálunk. Kihagyhatatlan.

November 4-ig tart a kiállítás, a részleteket a Magyar Nemzeti Galéria honlapján találjátok.

Vélemény, hozzászólás?