Nyári Zsolt, Nyári Fruzsina és Mollnár Judit a kapcsolatokról beszélgetnek a Női Karrierváltó Fesztiválon.

A sikeres nőknél kódolva van a válás?

Igaz az, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő, és minden sikeres nő mögött  egy válás? – tette fel a kérdést Kutasi Judit rádiós műsorvezető, a Trend Fm főszerkesztő-helyettese a ‘Munka. Család. Karrier = válás? Miért roppan meg annyi kapcsolat, ha a nő sikeres? című beszélgetésen a Női Karrierváltó Fesztiválon. 

A beszélgetés résztvevői:

  • Nyári Fruzsi és férje, Nyári Zsolt, akik együtt indították el a Fuss babakocsival! – mozgalmat, emellett a Babagúz és a Lottirose márkákat is bevezették a piacon. Közös vállalkozásaik mellett önállóan is vezetnek céget. Két gyermekük van, kapcsolatukon tudatosan dolgoznak.
  • Molnár Judit, az It’s Your World alapítója akkor vált el férjétől, amikor gyermekük két hónapos volt. A szakítás ráadásul nem csak magánéletét érintette, közös cégüket is fel kellett osztani. 
  • Herendi Kata pszichológus, a Pszichoforyou vezető szerkesztője szakértőként vett részt a beszélgetésben.

A férfiakat nyomaszthatja a megoszló figyelem

A vállalkozóként sikeres Molnár Judit története nem végződött filmbe illő happy enddel párjával, bár ma már elégedett a döntéseivel . (Itt írtunk róla korábban.) Jó ideje nem él együtt a gyermeke édesapjával, de erre az elhatározásra ő sem jutott könnyen.

– Én gyakorlatilag egy meetingről mentem el szülni. Ügyvezető voltam a cégünknél, a párom a beosztottamként dolgozott. Sajnos,  a gyermekünk születése után az üzleti-, és a párkapcsolatunk is megromlott, így mindannyiunk érdekében úgy döntöttünk, elválunk – mondja Judit, és hozzáteszi, náluk nem volt már más megoldás. Kiemeli, neki már azelőtt jól menő cégei voltak, hogy a párjával találkozott volna, így a kapcsolatuk megromlását sem írhatja a siker számlájára. 

Nyári Zsolt a Női Karrierváltó Fesztiválon.
Nyári Zsolt nem titkolja, miért nyomaszthatja a férfiakat a nők sikere.

Nyári Zsolt sem kertel. – A férfiak általában igénylik a figyelmet, és azt is szeretik, ha ők a családfenntartók. Ugyan nem vallja be ezt mindenki magának, többségében mégis ez az igazság – kezdi. – Ha egy nőnek jól megy, akkor mindkettő ugorhat, hiszen az biztos, hogy kevesebb figyelem jut így a férfira, ami nyomasztó lehet – mondja.

– Ahhoz, hogy egy kapcsolat boldog legyen, egy férfinak meg kell kapnia azt, amire az egójának szüksége van. – emeli ki.

A vállalkozás mellett a magánéletet is menedzselni kell

Nem önmagában a sikertől kell tehát félni. Az a kérdés, hogy mit kezdünk vele. Át tudjuk-e együtt keretezni az életünket, hogy mindenki elégedett legyen? Egyáltalán: mennyire tudunk eltérni a megszokottól? 

A kulcsszó a tudatosság. Zsolt és Fruzsi pontosan tervez. Talán ezért van az is, hogy Fruzsi szerint nem tapasztaltak még hullámvölgyeket. – Nálunk a szerda, a csütörtök, és a péntek szent és sérthetetlen. A szerda a Fruzsi-este, a csütörtök a Zsolti-este, a péntek a randi este. Lehet variálni, de nem engedünk a megtartásukból – magyarázza.

– A nők képesek mindent feladni a kapcsolatukért, de ez nem jó – magyarázza Fruzsi.

– Gondoljatok bele, mennyit bosszankodunk azon, hogy a pasik a kapcsolat kezdetén, a legromantikusabb szakaszban sem képesek lemondani a berögzült szokásaikról! Ha fene fenét eszik is, lemennek kedd este edzeni. De ők csinálják jól! Hosszú távon a kapcsolatnak is jót tesz, ha törődünk magunkkal – mondja. Egy házasságban is maradjon meg a nő és a férfi, ne csak apa és anya szerepben lássák egymást, tanácsolja. 

A hétköznap a legnagyobb daráló

Herendi Kata szerint azért olyan gyakori a szétcsúszás, vagy ahogy a párok gyakran fogalmaznak, “elfejlődés” a házasságokban, mert nagyon magas fokú tudatosság kell ahhoz, hogy a saját, illetve a kapcsolatunk igényeit nyomon kövessük; a mindennapi feladatok mókuskerekében pedig ezt nagyon nehéz kialakítani.

– Egy kapcsolatban az ‘én’ mellett a ‘mi’-re is figyelnünk kell, a közös szükségleteinkre egy párként. Ha érezzük, hogy gond van, távolodunk egymástól, az első, ami általában eszünkbe jut, vagy amit sokan rögtön tanácsolnak, hogy irány egy wellness-hétvége, egy közös utazás, az majd mindent rendbehoz. Ez valóban sokat is adhat, de az igazán nagy “darálót” a hétköznapok jelentik, ezért olyan fontos ott is találni valamit, amiből mi és ezáltal a kapcsolat is töltődhet – mondja, és hozzáteszi, adni viszont csak akkor tudunk, ha van miből.

Herendi Kata a Női Karrierváltó Fesztiválon.
Herendi Kata szerint egymásra legalább annyira kell figyelnünk, mint magunkra.

– Az álmunk építése nagyon sok időt és energiát emészt fel. Adódik a kérdés, hogy honnan teremtsük elő mindezt, miből adjunk, mi az, ami minket épít. Itt jön a képbe az önismeret, ami viszont szintén nagyon kemény és időigényes munka – teszi hozzá Kata. A szakértő szerint fontos a szerepek változásáról is beszélni: az utóbbi évtizedekben a nők aktívabban feszegetik a hagyományos női szerepek határait, a család, a gyermekvállalás mellett egyre többen igénylik, hogy a munka frontján is sikeresek lehessenek és megtalálják mindebben azt az egyensúlyt, ami nem terheli túl sem őket, sem a kapcsolataikat. De nem csak a nők, a férfiak számára is izgalmas ez az időszak, hiszen ők az érzelmeik kifejezéséhez, a kapcsolatbeli igényeik megfogalmazásához kerülnek közelebb napjainkban.

Azzal vállalkozz, akiben hiszel!

Attól is sokszor félünk, hogy összemossuk a magánéletet a munkával. Zsolt és Fruzsi nem tart ettől, nekik jó tapasztalataik vannak.

– A hosszú párkapcsolat titka az, hogy legyen a másiknak olyan képessége, amit csodálunk – mondja Zsolt.

– Ha ez így van, a közös munkától sem kell félni. Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy hiszünk-e a párunkban, hogy akkor is vállalkoznánk-e vele, ha nem lenne a párunk? Ha a válasz igen, akkor belevághatunk – véli.

Fruzsi pedig hozzáteszi, az is segít, ha képesek vagyunk értékelni  az apróságokat is egymásban, ha örülünk a másik fejlődésének. – Csináljatok célfalat és támogassátok egymást, akkor is, ha ez közhelyesen hangzik – mondja Fruzsi.

Kata pedig végezetül hozzáteszi: – Amikor kimerültek, túlterheltek vagyunk, a saját igényeink sokszor nagyon hangosak lehetnek, és nehéz mellettük észrevenni a másik félét, a kapcsolatét. Amikor azt érzitek, hogy a párotok egyáltalán nem “hall meg”, nem ért meg titeket, akkor figyeljetek oda rá a legjobban, hogy ti biztosan halljátok-e őt. 

Fotók: Kovács Attila.

Vélemény, hozzászólás?