Szabadba vágysz? – 3+1 Budapest-közeli kirándulóhely tömegközlekedéssel is

Az utazás némiképp háttérbe szorult a koronavírus miatt, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs lehetőségünk a kikapcsolódásra. Sokszor még autóba sem kell ülni, hiszen Budapest közelében, vagy akár a városon belül is találunk olyan természetközeli helyeket, ahol elfelejthetjük az elmúlt hónapok nehézségeit.

Villamossal, busszal vagy egy kis hajókázással is találunk olyan helyeket Budapest közelében, ahol tömeg nélkül évezhetjük a természet szépségét. A külföldre való utazás a koronavírus miatt bonyolultabb, mint megszoktuk, ám akár egy délután alatt is megélhetjük a teljes kikapcsolódást és felfrissülést. Ha fővárosiként vágyunk természetközeli helyre, tömegközlekedéssel is meseszép helyeken találhatjuk magunkat. 

1. Ördög-orom

Kevéssé ismert látványosságnak számít a XII. kerületi Magasút városrészben található Ördög-orom. Bizonyítja ezt az is, hogy amikor nekiveselkedtünk felfedezésének, senkivel sem találkoztunk a turistaúton. Az ösvény nagy része kényelmes gyaloglással megtehető, a kilátás a Széchenyi-hegyre és a Sas-hegyre, a másik oldalról pedig Újbudára páratlan. Egykor kőfejtő működött itt, ma már természetvédelmi terület. Akár egy hétköznap délután, munka után is felfedezhető.

2. Kiscelli parkerdő

Többek között kolostor, hadikórház és bútorgyáros otthona is volt a ma már Kiscelli Múzeumként ismert épület a III. kerületben. Az ott látható kiállítások és maga az épület is remek program lehet, ám a körülötte elterülő parkerdőben úgy érezhetjük, hogy valahol a várostól egészen távol járunk, holott az Óbudára közlekedő villamosokkal közelítettük meg. A sétaútvonalakon haladva megtalálhatjuk például az 1800-as évek elején épült Szent Vér-kápolnát is, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a madarakat és a csendet, mely távol repít minket a dolgos hétköznapoktól.

3. Egy kis lépcsőzés Budán

Edzésnek sem utolsó, ha felfedezzük az urbánus, mégis némiképp természetközeli budai lépcsősorokat. A II. kerületben, a Gül baba türbéjéhez vezető úton is találunk néhányat, ám az onnan nem messze található Kavics utcai lépcsőn felkocogva is találkozhatunk például mókusokkal, énekesmadarakkal. A Bartók Béla útról a Gellért-hegyre is számos lépcső vezet fel, melyeken haladva teljesen elzárhatjuk magunkat a város zajától. A fák között pedig igazi építészeti remekek bújnak meg. Érdemes menet közben kicsit megállni, pihegni és szétnézni.  

+1 Bertényi Miklós Füvészkert Visegrádon

Bertényi Miklós Füvészkert. A szerző felvétele.

Nemcsak a fellegvárba érdemes ellátogatni, ha Visegrádon járunk, hiszen a Bertényi Miklós Füvészkertben egy igazán vadregényes, gyönyörű helyen találhatjuk magunkat. Visegrádra akár busszal, akár hajóval is mehetünk, és már a füvészkertig tartó séta is tartogat természeti szépségeket. A kertet egyébként Eőry Gyula erdőmérnök ötletei alapján tervezték és hozták létre. A gazdag élővilág, a hegyek elképesztő látványa és a csörgedező patak hangja miatt is érdemes ellátogatni ide.

Fotó: Pexels. 

Vélemény, hozzászólás?