Meghan Markle okosra szerkesztette a brit Vogue szeptemberi számát

Megjelent a brit Vogue magazin szeptemberi száma, amely azzal került be a hírekbe világszerte, hogy a lap történetében először vendégszerkesztő segítette a munkát. Az egy lapszám erejéig betársult szerkesztő, Meghan Markle amerikai ex-színésznő és aktivista, Harry brit herceg felesége meglehetősen ellentmondásos érzelmeket vált ki az emberekből, de azt senki nem vitathatja el tőle, hogy ő a jelenkor egyik legbefolyásosabb asszonya. Ha tetszik, ha nem. És bár a pénteken megjelent lapszámot végiglapozva nem kétséges, hogy a befolyását remekül használja, a támadásokat megúszni sehogy sem tudja.

Habár sok olyan megjegyzés született a héten, hogy magazinokban tündökölni – pláne szerkesztőként közreműködni bennük – nagyon nem a királyi házhoz méltó cselekedet, a brit királyi család tagjai nem egyszer jelentek meg eddig a brit Vogue magazinban. Anna hercegnő, a királynő egyetlen lánya háromszor is szerepelt a nagymúltú divatlap címoldalán, Diana szintén háromszor életében, és egyszer halála után, 2016-ban pedig az akkor centenáriumát ünneplő lap, Kate Middletont, Vilmos herceg feleségét mutatta be a címlapon és 10 oldalas portréanyagában.

A nyilatkozatok alapján Meghannel kapcsolatban is egy címlapinterjú volt az eredeti terv. Harry herceg felesége ezzel leginkább egyik patronáltjára szerette volna irnyánítani a figyelmet: az egyébként fantasztikus munkát végző Smart Works alapítványra. Aztán úgy alakult, hogy az első januári beszélgetés után, amit Edward Enninfullal, a brit Vogue főszerkesztőjével folytatott, mégis küldött egy sms-t a befolyásos divatgurunak.

“A címlap helyett esetleg nyitott lennél arra, hogy én legyek a vendégszerkesztője a szeptemberi számnak?” 

Meghan trendet diktál 

Mit is lehetne egy ilyen kérdésre válaszolni? Persze, hogy igent mondtak. Meghan pedig a több mint féléven át tartó közös munka során arra használta hírnevét és befolyását, hogy általa fontosnak tartó ügyeket és az azokat képviselő nőket helyezze reflektorfénybe.

Úgy, hogy maga végül nem akart a címlapon szerepelni, bár a magazin szinte minden anyaga kicsit róla is szól. Ami, lássuk be, jóval több, mint egy címlap. De hogy Meghan úttörő lett volna ebben, vagy felháborítóan izgága rebellis, aki nem átall szerkesztőként közreműködni egy lapban? Nem igazán.

Meghan mintája Károly herceg lehetett, aki legutóbb tavaly novemberben volt vendégszerkesztő a Country Life (Vidéki élet) nevű lapban. És az, hogy Meghan a leosztott női szerepek helyett inkább a trón várományosának útját követi, ismét megmutatja, hogy továbbra sem szeretne pusztán protokolláris szerepet betölteni egy a trónörökösödési rendben jelentéktelen helyen álló királyi herceg feleségeként, inkább trendet diktálna. Ügyesen teszi, főleg hogy ma már a trend nem elsődlegesen arról szól, mi van rajtad, hanem hogy milyen ügyet képviselsz (ÉS mi van rajtad, de majd erre még visszatérek)…

A változás erői

A változás erői címet viselő tematikus szám címlapján és belső oldalain 15 különleges nő, és még több ügy áll a fókuszban. Aktivista, modell, blogger, színésznő, politikus: nők, akik pozitív irányban alakítják a társadalmunkat, akik okosan és radikálisan formálják a jövőnket, és akik bárki példaképei lehetnek, aki változást akar látni, és ezért tenni is hajlandó. És aki az olvasó, te is lehetsz. Ezt szimbolizálja a címlap egyik kis mezőjében a “tükör”, amiben magadat látod, egyikeként az inspiráló nőknek. Kicsit erőltetett? Aha. Működik? Abszolút.

Adwoa Aboah, aktivista, modell. Adut Akech, szudániai származású ausztrál model, egykori menekült. Ramla Ali, bokszoló, egykori menekült. Jacinda Ardern, Új Zéland miniszterelnöke. Sinead Burke, a “kisnövésű” emberek szószólója, ír aktivista. Gemma Chan, színész. Laverne Cox, LGBTQIA+ aktivista, színész. Jane Fonda, színész, aktivista. Salma Hayek Pinault, női jogok aktivistája, színész, producer. Francesca Hayward, a brit Királyi Balett vezető táncosa. Jameela Jamil, testpozitív aktivista, színész. Chimamanda Ngozi Adichie, nigériai írónő. Yara Shahidi, az Eighteen x 18 alapítója, színész. Greta Thunberg, svéd diák, klímaaktivista.

Számunkra közülük sokan ismeretlenek lehetnek. Persze, tudjuk ki Jane Fonda vagy Salma Hayek, és egy kő alatt élt az elmúlt évben, akinek semmit nem mond a 16 éves svéd klímaharcos, Greta Thunberg neve, de mivel is foglalkozik az ír Sinéad Burke, vagy Adwoa Aboah, és egyébként pontosan milyen ügyekért áll is ki Fonda és Hayek?

Ha felületesen is, de megismerjük őket és azt a területet, ahol ők úttörőként küzdenek, és egészen biztosan többet is akarunk majd róluk tudni. A lapban találunk még egy nagyon szerethető Michelle Obama e-mail interjút, és egy gondolatébresztő beszélgetést Jane Goodall és Harry herceg között, ami talán a lap legerősebb anyaga. (Egyébként Harry herceg meg a BBC rádió háromórás műsorában volt pár éve vendégszerkesztő, ahol egyebek között Barack Obamát interjúvolta meg).

Felöltöztetik a hátrányos helyzetű nőket

Az egyik személyes kedvencemet, a brit Smart Works alapítvány munkáját is bemutatják a lapban.

A hercegné által patronált szervezet munkanélküli és hátrányos helyzetű nőknek segít visszakerülni a munkaerőpiacra úgy, hogy adományozóik által biztosított, jó minőségű ruhákat kapnak, amelyben magabiztosan jelenhetnek meg egy állásinterjún.

Ezen kívül egy egyórás próbainterjú és coaching keretében felkészítik őket arra is, hogy jól szerepeljenek a felvételi beszélgetésen.

A Meghan által jegyzett cikkből az is kiderül, hogy a hercegné kezdeményezésére hamarosan úgynevezett kapszulagardróbot (egymással jól kombinálható alapruhadarabokból álló szett) hoz forgalomba több brit divatház. A résztvevő cégek minden szett megvásárlásakor egy másik komplett szettet ajánlanak fel a Smart Workshöz forduló nőknek. 

Elismerésre méltó, hogy a Vogue ebben a lapszámban elsősorban a fenntartható és etikus divat képviselőinek kedvezett, és bízunk abban, hogy a tervezett kapszulagardróbok is ezt a trendet fogják követni. De azért az én kedvencem a lapból mégiscsak a 16 éves svéd klímaharcos Greta Thunberg, aki nem volt hajlandó repülőre szállni a címlapfotózás kedvéért sem (elutasítja a repülés annak környezetkárosító hatása miatt), és a világ egyik legpatinásabb divatlapjában is a saját kapucnis pulcsijában jelent meg.

Kiemelt kép: Prónay-Zakar Gina. Belső kép: Wikipédia. 

Vélemény, hozzászólás?