vizeletcsepegés

Van megoldás arra, hogy ne kelljen keresztbe tett lábakkal tüsszenteni!

Támogatott tartalom. 18 éven felülieknek.

Dombai Krisztina saját problémájára keresett megoldást, amikor az Intimegészség nevű vállalkozásának ötlete kipattant a fejéből. Addig keresett, amíg megtalálta azokat az izomstimuláló gépeket, amelyek segítségével meggyógyult. Miután saját magán tesztelte a Kegel8 gépeket, úgy döntött, vállalkozást épít a termékekre és nők ezreinek segít a jellemzően szülés után és időskorban jelentkező vizeletcsepegési problémákon.

Krisztina negyvenkét évesen szülte a második gyermekét, és noha a szülés komplikációktól mentes volt, de a terhesség megviselte a szervezetét és úgynevezett süllyedési problémái lettek, ami azt jelenti, hogy a baba súlyától az anatómiai „normális” helyzethez képest a méh és a hólyag lesüllyedt. Sajnos a gravitáció törvényei fokozottabban érvényesülnek középkorú nőknél.

„Mint minden nő, szerettem volna minél hamarabb megszabadulni a terhesség alatt rám rakódott kilóktól, és beiratkoztam egy spinning (kerékpáros edzések edzőtermi változata – a szerk.) stúdióba és keményen edzettem.

Egy alkalommal a klímaberendezés alá helyezkedtem, és mint mindig, jól kihajtottam magam. Izzadtam rendesen és a klíma közelsége miatt úgy megfáztam, hogy hat hétig ki sem tudtam keveredni belőle. Csak nem múlt a köhögés. De ami igazából rémessé tette ezt a betegséget, az az volt, hogy a köhögés olyan mértékű vizeletcsepegéssel járt, hogy pelenkát kellett hordanom.” – meséli Krisztina az akkor sokkoló állapotot, amiről ma már könnyedén mesél. Akkor azonban elment egy orvoshoz, aki műtétet javasolt.

Nem lehet, hogy csak a műtét segít

Krisztina azonban nem nyugodott bele a műtét lehetőségébe és „közvélemény-kutatást” végzett az ismerősei között a témában. Ekkor hallott először olyan izomstimulációs készülékekről, melyek célzottan, hüvelyi szondán keresztül edzik a kismedencei izmokat. Rendelt egy készüléket és minden nap negyed ötkor kelt, hogy mire a gyerekek felébrednek, meglegyen a napi adag tornával. Nem hagyott ki egy napot sem.

A géppel végzett rendszeres tornáknak köszönhetően a vizeletcsepegés hónapok alatt megszűnt. Egyre jobban érezte magát, és  újra ura volt a testének. Ekkor felkereste a Kegel8 termékek gyártóját, akik azonban nem fogadták először tárt karokkal. De Krisztinát nem abból  a fából  faragták, aki könnyen feladja, és újra és újra kopogtatott náluk, immár konkrét üzleti tervvel.

Harmadik nekifutásra sikerült őket meggyőzni arról, hogy méltón tudná reprezentálni a cég magyarországi képviseletét, és megalapította a Kegel8 készüléket forgalmazására szakosodott cégét, az Intimegészséget. A legnagyobb aduja az volt, hogy a személyes gyógyulására építette az üzlet marketingjét.

Az üzleti tervét is erre alapozta, hogy a kezdetekben egy felvilágosító kampányt szeretne kezdeni arról, hogy a vizelet-inkontinenciát a nők ne fogadják el, mint az élet velejáróját.

„Nagyon kitolódott az az életkor, amiben a nők szülnek, és azt azért nem lehet tagadni, hogy minél idősebben szül valaki, annál nehezebb lesz a regenerálódás és több a komplikáció.” – Krisztina hozzáteszi, hogy nagyon sok nő azért nem fordul orvoshoz a vizeletcsepegéssel, mert szégyellik.

Ki sem tudott lépni  a lakásból

Szabóné Tarjáni Rozália egy a 750 ezer nőből, akik kisebb-nagyobb tünetektől szenvednek. Ez azt jelenti, hogy van, akinek csak kisebb kellemetlenséget okoz az inkontinencia, de van, aki ki sem tudja tenni a lábát a lakásból pelenka nélkül.

Rozália – aki harminckét esztendős –  egy tizenöt órás vajúdás után szülte meg gyermekét. A szülés után aranyérrel, szétnyílt hasizommal és inkontinenciával diagnosztizálták. De, mint minden nőt, őt is leginkább a felszedett zsírpárnák zavarták. Meghízott a terhesség alatt és szerette volna ledobni a kilókat. Elkezdett lépcsőzni. Természetgyógyászhoz fordult, és végül ebben az intézetben javasolták a Kegel8 izomstimulátort.

„Egészen hamar, már egy hónap múltán éreztem a javulást. Néhány hónap alatt pedig az aranyér is javult. Ha nem tornázom, akkor ugyan érzem a visszaesést. Ha kihagyok három napot, akkor kezd visszajönni a vizeletcsepegés. De nem annyira durván, mint előtte, amikor félóránként jártam a mosdóba, most meg három-négy óránként” – mondja Rozália, aki korábban a lakást sem tudta elhagyni a tünetek miatt. Mára ez már a múlt. A titok a készülékek rendszeres használata.

„Állandóan kínzott a vizelési inger”

Éva is egy nehéz szülés következményeként, negyvenegy évesen nézett szembe az inkontinenciával, ami eléggé megkeserítette az életét. Méh- és hólyagsüllyedés volt az orvosi diagnózis, és műtét a kezelési javaslat.

„Nagyon sokat sírtam. Ültem a vécén és nem jött ki több, mint pár csepp. Aztán ahogy felálltam az ülőkéről, már megint éreztem. Állandó vizelési ingerem volt, állandóan azt éreztem, hogy megint ki kell mennem a mosdóba. Kipróbáltam sok mindent, volt kockapesszáriumom is, de az csak rontott a helyzeten, mert még jobban ingerelte a hólyagom és még súlyosabbá tette a vizelési ingert. Ekkor találtam rá a Kegel8 készülékekre, és az győzött meg, hogy Krisztina a saját történetét osztja meg a weblapján.” – Éva már egy hét után érezte a javulást.

Egyre kevésbé érezte a kínzó érzést, ami a fürdőszoba felé kergette.

„Iszonyúan boldog voltam, fura, hogy az ember ilyenkor érti meg, hogy milyen kis dolgoknak lehet örülni, mint annak, hogy nem kell percenként vécére menni, és ha megyek, akkor nem pár csepp jön ki belőlem, hanem rendesen ki tudom üríteni a hólyagom” – meséli kertelés nélkül Éva. Éva azt mondja, valószínűleg nem lesz szüksége a műtétre.

Éva több programot használ felváltva: az egyik tapaszokkal működik és a hasfalra kell ragasztani négy tapaszt, ami nyugtatja az úgynevezett hiperaktív hólyagot. A másik program a hüvelyszondával működik és a hüvely falát tornáztatja. És létezik anál szonda is, ami az aranyér problémák kezelésre szolgál.

A szex is jobb lesz tőle

Éva szerint a szexuális élete is jobb lett, abban is érzett javulást. A géppel végzett torna ugyanis a hüvely feszességét javítja és ez hatással van a szexuális életre. Nemcsak, hogy jobb lesz az orgazmuskészség, de magát a szexet is jobban kívánják, akik így edzenek.

A készüléket használók az Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról nevű zárt Facebook csoportban tudják egymással megosztani a tapasztalataikat és kérdéseiket.

Egy ízben egy kilencvenéves hölgy kereste fel Krisztinát azzal, hogy vizelettartási problémái vannak. „A hölgy elpanaszolta, hogy majd mindenki megpróbálta lebeszélni arról, hogy ilyen idős korban ezzel foglalkozzon, de ő makacsul kitartott amellett, hogy nem szeretne pelenkában járni. Elkezdte használni a készüléket, és igaz, hogy nem 12 hét alatt jött az eredmény, mint átlagosan, hanem öt hónap múlva. Akkor viszont örömmel újságolta, hogy ki tud menni a mosdóba, és akkor, amikor akar. Egy vékony szondát tudott csak használni, és ez a folyamatos edzés mellett kezdett hatni” – meséli büszkén Krisztina.

A vizeletcsepegés és vizelettartási problémák mellett azonban számos más tünet figyelmeztethet arra, hogy az a kilenc kilogrammnyi izomtömeg, ami  a medencefenék táján van, „ellustult”. Ezek pedig a kontrollálatlan gázok, a székrekedés, az időnként kicsúszó tampon és a fájdalmas szexuális élet, a hátfájás vagy éppen a laza has.

Krisztina ma már nemcsak a Kegel8 gépeket, hanem a Tenscare termékcsaládot is forgalmazza. A gépekhez különböző funkciókra alkalmas szondák választhatók, attól függően, hogy milyen panaszra keresünk megoldást.

Elgyengült izmok

A gép tulajdonképpen azt tanítja meg, hogy mely izmokat kell használni, amelyek ellustultak, vagy rosszul működnek, így erősíti a medencefenék izmait (ez valójában öt izomcsoportot fed), amelyek kulcsszerepet játszanak a vizelettartási problémákban és a szexuális életben.

És nemcsak nőknél. Férfiaknak is forgalmaznak gépeket, amelyek hatékonyan segítenek erekciós problémák kezelésében. De ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson a kezelés híre, rengeteg tabut kell még ledönteni. Azt, hogy ezeket a problémákat nem kell szégyellni. A kezelések sikere szájról szájra terjed. Egyre többen jelentkeznek olyanok Krisztinánál, akiknek valaki ajánlotta a készüléket.

„Ez nekem egy olyan visszajelzés, hogy jó úton járok. Szeretném, ha minden nőgyógyászhoz, urológushoz, proktológushoz eljutnánk, és tudnának arról, hogy ez a termék létezik és használ. Azt szeretném, hogy senki ne fogadja azt el, hogy ez az élet velejárója, hogy ez természetes, mondván, hogy »ha nagyanyám is bepisilt, anyám is bepisilt, akkor ez természetes«, mert nem az.”

Nyitó kép: Anikó Molnár Photography, belső fotók: Dombai Krisztina.

Vélemény, hozzászólás?