Világjárók szobafogságban – Könyvajánló utazásmániásoknak

A koronavírus átírta szokásainkat. Bár már olvad az aszfalt a kánikulában, kétszer is meggondoljunk, hogy hová utazzunk, vagy utazzunk-e egyáltalán. Ám akadnak olyan olvasmányok, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy a kanapén ülve is távoli tájakra barangoljunk. Ilyen kötetekből állítottuk össze könyvajánlónkat.

A legtöbben nem idén pipáljuk ki a bakancslistánkon szereplő helyszíneket. Az utóbbi hónapokban a koronavírus átírta megszokott életvitelünk, így az utazás szabályait is. Azonban az emiatt érzett csüggedésnek elejét vehetjük. Használjuk fel ezt az időt a jövőbeni világjárás megtervezésére, ismerjük meg a világot akár az erkélyünkön ücsörögve! Könyvajánlónkban olyan köteteket mutatunk be, amelyek a világ ámulatba ejtő tájaira kalauzolnak minket.

Balogh Boglárka: Ezerarcú Föld

Sokszor hisszük azt, hogy már semmi sem lephet meg minket. Ám a National Geographic bloggerének történetei bebizonyítják, hogy bolygónk eldugott vagy akár kevésbé rejtett szegletei mennyi meghökkentő dolgot tartogatnak. Az illegális vadállat-kereskedelem, az indiai becsületgyilkosságok, de a belga csokoládémesterek világába is egyaránt bepillantást nyerhetünk a lebilincselő írások segítségével.

Michael Palin-könyvek

Ha nemcsak térben, hanem időben is utaznánk, nyúljunk bátran Michael Palin megkapóan humoros anekdotáihoz. A Monty Python-filmekből is ismert színész a nyolcvanas években 80 nap alatt körbeutazta a bolygót anélkül, hogy egyszer is repülőre ült volna. Élményeit az ebből készült tévésorozaton kívül a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című kötetében örökítette meg. Nem sokkal később irányt változtatott, és „függőlegesen” kerülte meg a Földet. Erről a Sarkig tárt világ című könyvben olvashatunk. Vigyázat, spoiler! Ne lepődjünk meg, ha már nem létező országokat is találunk a helyszínek között.

Michael Palin számos könyve megjelent magyarul, néhány már csak antikvár példányban kapható, de nem nehéz rájuk bukkanni, a nagyobb könyvkereskedésekben általában rendelhetők.

Gerlóczy Márton: Check-in

Sajátos, fanyar humorral, nem mindennapi szófüzérekkel találjuk szembe magunkat Gerlóczy Márton írásaiban. Ha szerettük például A Csemegepultos naplóját vagy az Igazolt hiányzást, bátran olvassunk tőle mást is, például a Check-int. A vékony, mondhatni épp strandra termett kötetben a szerző külföldön átélt kalandjaiban merítkezhetünk meg. Négy kontinens, tíz ország tárul az olvasó elé Tokiótól Békéscsabáig.

Utazz otthonról te is! Fotó: Freepik

Török András: Budapest Könyv

Jó lenne tudni, mik a főváros legizgalmasabb sétaútvonalai? Jó lenne úgy megnézni a várost, ahogy egy igazi „bennszülött”? Érdekel, mi van a legnépszerűbb nevezetességeken túl? A legizgalmasabb belsőudvaroktól kezdve, a legfinomabb falatok lelőhelyéig mindent megtudhatunk, amelyet talán egy átlagos útikönyvből nem. Rejtett freskók, kevesek által ismert történetek tárulnak fel előttünk Török András munkájából. Ha valaki az ő sorait olvassa, egyszerre szállja meg az otthonosság érzése és a kalandvágy, mely Budapest beható felfedezésére sarkall.

Földes Anna: Női szemmel hat országról

London legnagyobb könyvesboltja, Osló hangulata, Szíria ölelése: ez mind megjelenik Földes Anna kicsit sem mainak mondható kötetében, ami 1967-ben jelent meg. A Palin-könyvekhez hasonlóan ez is beillik egy valóságos időutazásnak. Az írónő stílusa behozza a nappalinkba ezeket a nem mindennapi helyeket, érezzük az ízeket, melyeket kóstolt, mi is beszélgetünk azokkal az emberekkel, akiket ő megszólaltatott egy angliai iskolában vagy épp egy repülőgépen. Érdemes kézbe venni, antikvár példányai pedig mindössze pár száz forintba kerülnek.

Nyitókép: Freepik, azarov74m.

Vélemény, hozzászólás?