Mi köze Jimi Hendrixnek és George Michaelnek a londoni papagájokhoz?

Hogy kerülnek papagájok Londonba? És vajon tényleg benne van a zenészek keze a dologban? Jimi Hendrix vagy George Michael lehet inkább a ludas az egzotikus madarak meghonosításában? Megannyi kérdés merül fel, de szerencsére néhány érdekes választ is kaphatunk a London blog következő részében.

Az egyik városi legenda szerint Jimi Hendrix 1968-ban, erősen betépve, a béke szimbólumaként szabadon engedett egy pár papagájt – név szerint Ádámot és Évát – a Carnaby streeten, hogy benépesítsék Londont. Egy másik teória szerint az első pár akkor szabadult el, amikor betörők George Michael hampsteadi otthonát akarták kirabolni, és a nyitott ablakon kirepültek a madarak.

Mivel azonban az első papagájokat 1855-ben látták Norfolkban és 1893-ban Londonban, így azt hiszem, mégiscsak magyarázat nélkül maradunk, bármennyire is vonzó számomra a Jimi Hendrixes változat.

Bár, mondanom sem kell, hogy akad még teória bőven. Van, aki azt gondolja, hogy akkor szöktek el a madarak, amikor Humphrey Bogart és Katharine Hepburn az Afrika királynőjét forgatta Ealingben 1951-ben.

(Ha valaki kipróbálná azt a lélekvesztőt, amelyben Humphrey és Hepburn menekült a filmben, úgy tűnik, megteheti, ha Floridáig megy, ugyanis ki lehet bérelni a moziban is látott darabot. )

Na, de vissza az eredeti témához!

Egy ’70-es évekbeli elmélet szerint akkor kerültek ki a városba a papagájok, amikor egy repülő belecsapódott egy madárházba, aztán az is időről időre felbukkan, hogy az 1987-es óriási pusztítást és emberéleteket is követelő iszonyatos vihar következtében repültek ki a papagájok.

Ez egy 2012-es és 2017-es emlékezés:

 

 

Ha valaki Londonban jár, és megnézné magának ezeket a rikító színű madarakat, akkor a Kensington Gardensbe kell menni. Csak kövesse a papagájok jellegzetes hangját! 

Vélemény, hozzászólás?