5 Ház Borbirtok – Ahol nem luxus az offline-lét

Madárcsicsergős csend, hihetetlen naplemente, végtelen panoráma, 5 különálló kis ház, szauna, vulkanikus borok, elképesztően csillagos ég, szabadtéri jakuzzi és te. Alkotásra, pihenésre, természetjárásra, lelassulásra: 100 % chill. Ez az 5 Ház Borbirtok a Somló-hegy északi oldalán. A Terézanyu pályázat Női váltó különdíjasa is itt, a festői szépségű hegyoldalban tölthet el másodmagával két éjszakát.

Az 5 Ház Borbirtok egy egyedi családi-, baráti vállalkozásnak köszönhetően született meg, és 4 éve fogad vendégeket.  Az egyik tulajdonossal, a birtokhoz ma már ezer szálon kötődő Dubi Ilkával beszélgettünk a nem mindennapi történetről.

– Nekem ez itt maga a béke. Akárhányszor megérkezem, rabul ejt a táj szépsége, ahogy ez mindenkire igaz, aki Somló vidékét megismeri – mondja, és beavat: semmi kötődésük nem volt a környékhez, mielőtt édesapja és barátai beleszerettek volna a szőlőbe és az ötletbe, ami később meghatározta a gyerekkorát. – A 2010-es évek elején vágtak bele a munkába. Akkoriban ennyire sem volt még felkapott ez a környék, mint most. Bár igazából szerencsére manapság is elkerüli a tömegturizmus – kezdi Ilka, aki szerint sok szempontból az építkezés volt a legnehezebb időszak, mert nagyon ügyesen össze kellett hangolni a közös munkát, hogy jó irányba tartson a hajó. De sikerült, és a tulajdonosok barátsága csak még szorosabb lett.

Béke, csend, nyugalom, időtlenség, megérkezés – ezek jutnak eszébe, ha a somlószőlősi birtokra gondol.

Távol a város zajától, a fejvesztett rohanástól, ahogy korábban, úgy ma is mindig magára talál. – Kiülni a csillagok alá esténként olyan felejthetetlen élmény, amit az ember nem kaphat meg bármikor – árulja el, és hozzáteszi a házak kialakítása során nagyon figyeltek arra, hogy minél nagyobb nyugalomban pihenhessenek a vendégek. – Wifi van, de tévét már nem raktunk a szobákba. Szeretnénk, ha a nálunk pihenők tényleg kiélveznék a lehetőségeket, amit a gyönyörű táj és a birtok nyújtani tud – fogalmaz, és kiemeli, tudják, az offline-lét az új luxus, így mindent megtesznek azért, hogy a vendégek a lehető legközelebb kerüljenek hozzá.

– Reneszánszát éljük a vidéki elvonulásnak, és itt minden adott a valódi pihenéshez. A házakhoz külön borospince tartozik, amit egy föld alatti folyosórendszer köt össze. A vendégek itt fogyaszthatják a birtok egyedi borait. Nemrég megnyílt a wellness részlegünk is, ami egy panorámás, önálló házikó szaunával és jakuzzival. De lehet a környéken túrázni, biciklizni, jókat inni, enni is – derül ki.  

Utóbbihoz például ők is igyekeznek hozzájárulni. Amit tudnak, környékbeliektől szereznek be: közeli pékség gondoskodik a friss kenyérről reggelente, a lekvárt pedig a birtokvezető édesanyja főzi. – Itt mindenki otthon érezheti magát. Az elvonulással a természethez-, és az életünkhöz való viszonyunk is átértékelhető. A birtokról – ha a jó idő van –, ellátni egészen az Alpok-aljáig is. – Pótágyakkal együtt 20-24 férőhelyünk van, így tökéletes a helyszín csapatépítők vagy családi rendezvények lebonyolítására. Ilyenkor az egész birtok  rendelkezésre áll és tényleg nagy élmény így pihenni – folytatja.

A borbirtok kupolaterme akár 130 fő befogadására is képes, így konferenciákat és esküvőket is szerveznek. A közeljövőben pedig – reméli Ilka – egyre több workshopnak, vagy felnőtt tábornak, például jóga- vagy alkotó csoportnak adnak majd helyet.

– Ez tökéletes környezet a világmegváltáshoz, a festéshez, olvasáshoz vagy bármihez, aminek a segítségével önreflexív módon pihenhetünk – hangsúlyozza. Ami még nagyon fontos: a birtok maximálisan állatbarát hely. – Mi pontosan tudjuk, hogy egy négylábú kedvenc családtag, ezért úgy is bánunk velük – teszi hozzá.

Vajon el tudja-e képzelni, hogy egyszer maga is itt él majd? Kiderül, hogy Ilka akárhányszor megérkezik ide a fővárosból, felteszi magának a kérdést: „Nem lenne egyszerűbb?”. – Nagyon vonz annak a másik életnek a lehetősége, amit ebben a nyugalomban ki lehetne építeni. Sokat gondolkodom rajta, hogy mennyire sűrűnek és zajosnak kell lennie egy ember életének ahhoz, hogy ennyire élvezze a földöntúli békét, ami itt megadatik, mint ahogy én teszem. Nem tudom a választ, de egyszer biztos kipróbálom, milyen itt élni a mindennapokat is – mondja Ilka.

Fotók: 5 Ház Borbirtok. 

 

Vélemény, hozzászólás?