Logopédus és marketinges egyszerre? Kingánál nincs lehetetlen!

Sosem készült a pályára, ma mégis a Róbert Magánkórház marketingese Dax Kinga. Története egyáltalán nem hétköznapi. Ahogy tervei sem. Főállása mellett novemberben vállalkozni kezdett.

Beszélni mindig is tudott, sőt szeretett is Dax Kinga, éppen ezért érettségi előtt úgy döntött, logopédusnak tanul tovább. S bár az egyetemet elvégezte, egyáltalán nem dolgozott végül a szakmájában – hagyományos értelemben véve legalábbis nem. Az élet egészen más utat szánt neki: tálcán kínált egy olyan lehetőséget, amiről sokan csak álmodoznak. Kinga pedig élt vele. Ma a Róbert Magánkórház marketingese és kezdő vállalkozó. Mert a logopédia azért a szívügye maradt.

Végigjárta a szamárlétrát

– Egyetemistaként kerültem a Róbert Magánkórházba. Két évig dolgoztam tanulás mellett diákként a recepción. Aztán végzős lettem, és szerettem volna a szakdolgozatomra koncentrálni, így bár nagyon élveztem a munkát, elbúcsúztam a kórháztól – kezdi mesélni a történetét Kinga, és kiderül, egyáltalán nem számított arra, ami ezután következett.

– A szakdolgozatom kész volt, de a diplomám csúszott. Nem tudtam tehát még állást keresni a szakmámban, de már iskolába sem jártam.  Egyszer csak azonban megcsörrent a telefonom. A kórház akkori marketing igazgatója hívott. Azt mondta, emlékszik rám a recepcióról, szimpatikusnak tart, és úgy gondolja, alkalmas lennék a megüresedett marketing asszisztensi pozíciójukra ­– folytatja, és elárulja, bár tényleg meglepődött, nem habozott, elfogadta a váratlan ajánlatot.

Teljes váltás

Körülbelül két évet dolgoztak együtt, ezalatt az idő alatt Kinga figyelt és tanult. Az alapoktól kezdve sajátított el egy olyan szakmát, amit igazából sosem akart, mégis nagyon élvezett már a kezdetektől fogva.

– Eszembe sem jutott korábban, hogy marketinggel foglalkoznék. Nem fordult elő soha, hogy egy boltban vásárolgatva azon gondolkodtam volna, hogy vajon milyen marketing stratégiával csalogatják be a vevőket. Most mégis ezt teszem, és egyáltalán nem bánom, hogy ekkora fordulatot vett az életem – avat be.

Kiderül: az egyetem utolsó évében már érezte, hogy a logopédusi pálya talán mégsem való neki. Nehezen tűrte a monotonitást, és rövid távon nem látta benne a változatosság lehetőségét. Az esély, amit a kórháztól kapott, így akár sorsszerűnek is tűnhet. Egy biztos: szerelem lett, ami megváltoztatta Kinga életét.

„Úszni” is megtanult

 – Megerősödött a hitem abban, hogy jól csinálni nem csak akkor lehet valamit, ha iskolában tanultuk. A gyakorlat sokkal többet számít az elméletnél

– emeli ki, és hozzáteszi, ez be is bizonyosodott, amikor két év után egyszer csak egyedül maradt, és a továbbiakban sokkal nagyobb elvárásoknak kellett megfelelnie.

– Mély víz volt. Onnantól kezdve már egyedül is meg kellett állnom a lábamon, ami megijesztett, ugyanakkor valódi önállóságra is tanított – mondja, és elárulja, akkor kezdett rájönni igazán, hogyan szemlélje komplexen a „házat” és a célokat.

Nem kellett sok idő hozzá, és ráérzett az új feladatok ízére. – Egyre jobban éreztem magam, egyre magabiztosabb lettem, és közben egyre többet gondolkodtunk azon a férjemmel, hogy mibe fektethetnénk még bele ezt a tudást – avat be.

Megfér egymás mellett a marketing és a gyógypedagógia

 Aktívan foglalkoztatta őket, hogy mibe vághatnának, amit kicsit a sajátjuknak éreznek. Kinga tudta, hogy az állami ellátásban nagyon kevesen jutnak jó minőségű logopédiai szolgáltatáshoz. Ez is egy szakemberhiánnyal küzdő ágazat, amelynek a komoly nehézségek ellenére kell a folyamatosan növekvő igényeket kielégítenie. A megoldást ő is a magánszektorban látta, azt azonban elképzelni sem tudta, hogyan léphetének a piacra költséghatékonyan.

– Az „isteni szikra” akkor érkezett, amikor a kórházat is üzemeltető cégcsoporton belül működő egyik minicentrum ügyeit intéztem. Rájöttem, ezt mi is meg tudnánk csinálni, létre tudnánk hozni egy logopédiai szolgáltatást nyújtó vállalkozást. Mi adnánk a szaktudást, a TritonLife csoport pedig a szükséges hátteret. Szerencsére pozitívan fogadták az ötletet, és novemberben meg is nyithattuk a Magyar Beszédközpont kapuit. Ezért mindig hálásak leszünk – meséli lelkesen Kinga.

Vegyük komolyan a logopédiát!

 – Mindig is imádtam gyerekekkel foglalkozni, valamiért ők is szeretnek engem. Minél többet tudtam meg arról, hogy az idejében megkapott logopédiai ellátás mennyit segíthet nekik a későbbiekben, annál jobban elszomorított, hogy mennyire nem vesszük komolyan e szakterület létjogosultságát – mondja.

Úgy látja, egyre türelmetlenebbek vagyunk egymással és a gyerekekkel is. Nem mindig hagyjuk őket a maguk tempójában fejlődni, ami súlyos problémákat generálhat. – A gyerekek egyre több gyógypedagógiai segítséget igénylő problémával küzdenek.

Ma már viszonylag ritka, hogy valaki tisztán logopédiai eset. Többnyire van más is a háttérben: egy kis tanulási nehézség, egy kis hiperaktivitás, egy kis figyelemzavar.

Ezek egytől egyig nehezítik a logopédus dolgát is, hiszen fényt kell deríteni a problémák mögött húzódó okokra – kezdi, és kiemeli, ezért is fontos, hogy minél előbb szakszerű ellátást kapjanak a gyerekek.

Hozzáteszi, mivel a Beszédcentrum szorosan együttműködik a Róbert Magánkórház többi szakterületével, a logopédiai ellátás színvonalát azzal tudják emelni, hogy a sokszor szükséges orvosi hátteret is biztosítják. Leggyakrabban fül-orr-gégészre, audiológusra és neurológusra van szükség, és hamarosan egy pszichológus is erősíti a csapatot.

Felnőtteken is segítenének

– A szép beszéd nem csak esztétikai szempontból fontos. A logopédia olyan részképességeket is fejleszt, amelyek alapfeltételei a tanulásnak.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ha csak iskolában jut el logopédushoz egy gyerek, akkor már késésben vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy nem javítható a beszéde, de elképzelhető, hogy ekkorra már olyan sikertelenségek érték, melyek egész életére meghatározzák az önbecsülését. A legtöbb probléma már óvodáskorban látszik – a diszlexia első jelei például már egész korán felismerhetők ­–, és az idejében megkezdett kezeléssel elkerülhető vagy jelentősen enyhíthető az iskolai szenvedés – vallja.

– A gyermekellátás mellett jelen van a felnőtt célcsoport is, amely szintén nagyon színes tud lenni: logopédushoz fordulhat az is, aki rendszeresen beszél sok ember előtt és fejleszteni szeretné beszédtechnikáját, de az is, akinek valamilyen agyi sérülés következtében van problémája a beszéddel – folytatja a szakember, és kiemeli, nem titkolt céljuk, sőt missziójuk, hogy megváltoztassák a logopédiához való hozzáállást.

Vállalkozni nehéz

 A nemes cél mindenképpen segít átvészelni a kezdeti nehézségeket. – Nem gondoltam volna, mielőtt belevágtunk, hogy ilyen szigorú szabályoknak kell megfelelnünk. Sokkal egyszerűbb folyamatra számítottam, de szerencsére a férjem és a cégcsoport mindenben segített – avat be Kinga, a kérdésre pedig, hogy nem félelmetes-e a férjével vállalkozni, magabiztosan válaszol.

– Jól ismerjük egymás, és kölcsönösen bízunk a másikban. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek vitáink vagy sosem okoz feszültséget a közös munka, de egyelőre hatékonyan tudunk együtt dolgozni. És mivel mindkettőnknek van mellette más tennivalója, össze sem vagyunk zárva. Én ettől jobban tartanék, az szerintem nehezebb lenne – véli, és beavat, egyelőre tényleg jól bírják a gyűrődést. Esténként és hétvégén is dolgoznak, ha fáradtak is, átlendülnek a nehézségeken, mert hisznek benne, hogy valami igazán fontosat hoztak létre.

 

Vélemény, hozzászólás?