Válság után is van élet – Egy paleohedonista őszinte vallomása

Posta Reni ma már önálló brand saját fogyókúra- és életmódváltó programmal, mely a  paleolit és a ketogén étrend alapjaira épül és az ő nevét viseli. Nem akart vállalkozóvá válni, de a 2008-as világválság és az azt követő évek válságkezelési stratégiái közbeszóltak. Miután befejezte multis karrierjét, hol tudatosan, hol a megérzéseire hallgatva, szépen elkezdte építeni saját bizniszét, ami végül álmai munkája lett.

2012 sokak számára nehéz év volt, még javában tartott a válság. Mindenki megpróbált a lehető legracionálisabban gondolkodni, és ez a távközlés területén működő multik esetében sem volt másképp. A munkahelyi racionalizálás végeredménye Posta Reni esetében pedig nem más lett, mint egy emberként két menedzseri pozíciót betölteni. Ő inkább másképp döntött.

Amikor a feje tetejére borul minden

Ugrott a semmibe, a bizonytalanságba, ám mindezt azért tette, mert akkor már az egészsége volt a tét. A sok stressz ugyanis nem múlik el nyom nélkül, hiába fiatal és életerős az ember. Kezdődő II-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, ráadásul rárakódott nagyjából 25 kg súlyfelesleg is a rendszertelen, egészségtelen táplálkozás, illetve a stressz miatt. Ám az okok között nem csak az egészségügyi problémák szerepeltek, árulta el Reni.

– A munka, amit végeztem, már nem jelentett számomra örömet. Hiányzott nagyon a kreativitás, éppen ezért vállalkoztam arra, hogy a szabadidőmben életmód témában írjak cikkeket online magazinoknak. Egyszerűen valami alkotómunkára volt szükségem, ami kizökkentett a monoton hétköznapokból – mesélte a ma már sikeres életmód tanácsadó és gasztroblogger.

A felmondást követően bekapcsolt Reninél a túlélési ösztön, és bár sejtette, hogy a kezdeti időszak anyagilag nem lesz túl fényes, megpróbált a saját lábára állni. Nem a könnyebb utat választotta, pedig a helyében, szép karrierrel a háta mögött sokan el nem hagyták volna a járt utat a járatlanért. Ám amikor a munkanélküli központban a három diplomájával álldogált és várta a sorát, megszületett a döntés: hiába a bizonytalan vállalkozói lét, a nulla tapasztalat ezen a téren, nem megy vissza a „mókuskerékbe”, elég volt ennyi.

Minden kezdet nehéz!

– Nem szépítek, az elején tényleg nagyon-nagyon nehéz volt. Egy teljesen ismeretlen terepre tévedtem, sehol egy biztos pont, kérdésből azonban rengeteg motoszkált bennem – kezdi. 

– Hogyan szerzek könyvelőt? Milyen adókat kell fizetnem? Milyen is az üzleti élet? Hogyan fogok hozzá a pénzügyi tervezéshez? Mivel fogok szembesülni a banki ügyintézések során? De felállt a rendszer, lépésről lépésre haladtam, szépen, fokozatosan építkeztem – emlékszik vissza a kezdeti nehézségekre.

Amíg építkezett, a túléléshez a pénzt szövegíróként és marketing tanácsadóként kereste meg. A multiknál szerzett tapasztalatait ügyesen kamatoztatta. A felmondását követően egy évig foglalkozott kisebb munkákkal, hitegették üres ígéretekkel, és nem egy átverést élt meg. Ekkor döntött úgy, hogy elég a „kutya vacsorája” típusú munkákból, itt az idő, hogy végre elindítson egy komolyabb vállalkozást. És követte a szívét.

Szerelmes vagyok ebbe az életformába!

Ma már meghatározó szakértője a paleolit étkezésnek, egyszerűen szerelmes ebbe az életformába. De hogyan is kezdődött mindez?

– 2013-ban bekopogtattam egy könyvkiadóhoz, hogy megírtam saját gyógyulásom történetét és ehhez kapcsolódóan több mint 100 saját receptet Paleo hedonistáknak címmel. A kiadó vezetője imádta a sztorimat, főleg azért csigázta fel, mert nem a betegség oldaláról közelítettem meg a témát, hanem élhető, életigenlő megoldásokat kínáltam. Három hónap leforgása alatt ennek az életmódnak köszönhetően kigyógyultam az inzulinrezisztenciából, ráadásul lefogytam 25 kg-ot, 44-es ruhaméretről 36-osra váltottam. Mindehhez még az is társult, hogy volt számtalan recept a tarsolyomban, azoké az ételeké, melyek nekem is segítettek a gyógyulásban – beszélt az első vállalkozói sikeréről, mely könyv formájában 2013 novemberében meg is jelent.

A Posta Reni nevet megismerték az emberek, hiszen a könyvet országosan adták ki, és rövid időn belül rengeteg követőre tett szert a közösségi médiában is. Ez már jó alap volt arra, hogy folytassa a munkát, megossza életmód reform tippjeit és a siker titkát másokkal is.

Senkitől sem várok lehetetlent

Fogyókúrájának titka szerinte az, hogy az emberek szervezetében megerőltetés és a finom falatok nélkülözése nélkül áll helyre a rend. Senkitől sem vár lehetetlent, de minimális önfegyelmet igen.

Az online kommunikáció pedig számtalan lehetőséget kínál a tudás átadására.

– Ma már 8 könyvem van, szerveztem főzőiskolát és életmódtábort is, de rá kellett jönnöm, hogy a leghatékonyabban az online térben tudok másoknak segíteni. Így külföldről és vidékről is be tudnak kapcsolódni a fogyókúrás vagy éppen életmódváltó programjaimba a vendégeim, nézhetik a videós bejelentkezéseimet, megkaphatják e-mailben a tudnivalókat, recepteket, kérdezhetnek a Facebookon. Komoly koncentrációt és alapos munkát igényelnek ezek a kurzusok, de azért a személyes kapcsolat sem marad el. Életmód-tanácsadóként rendszeresen tartok előadásokat, megjelenek kiállításokon, mindenhol szívesen válaszolok a kérdésekre – beszélt a munkájáról, amelynél még mindig komoly pluszt jelent a személyes konzultáció.

Visszajelzésre ad még lehetőséget a vendégeknek kiküldött kérdőív, akik így meg tudják írni, hogy mi az, amit szeretnek, és esetleg min akarnak változtatni. Gyorsan kiderült az is, hogy a követők, rajongók szeretik a változatosságot, ezért azt különösen nagyra értékelik, hogy Reni havonta új étrenddel rukkol elő és nem „konzerv” megoldásokat oszt meg a programok során.

Mindenféle egészséges ételt ehettem és nem voltam éhes

Az életmódváltáshoz a lendületet egy kivizsgálás adta. A belgyógyász és természetgyógyász doktornő nem is tudta, hogy diagnózisával több szempontból is pozitív irányba fogja befolyásolni Reni életét. A bélrendszer teljes kitisztítása érdekében ugyanis azt tanácsolta neki, hogy hagyjon el minden tejterméket és cukorfélét az étrendjéből, az IR (inzulinrezisztencia) miatt pedig drasztikusan csökkentse a szénhidrátbevitelt.

– Hirtelen gondolkodóba estem, hogy akkor mit ehetek. Gondoltam, egy hónapig csak meg tudom tartani a megszorításokat, aztán majd meglátjuk. De egy hónap alatt csoda történt a testemmel, könnyebb lett a gyomrom, elmúltak a falási rohamok, nem jelentkezett a kajakóma sem. Már csak hab volt a tortán és alaposan megerősített a hitemben Szendi Gábor egyik cikke a tejtermékek káros hatásairól. Életemben először úgy diétáztam, hogy tudtam az előírásokat tartani, és közben nem szenvedtem, éheztem, hanem finomakat ettem – osztotta meg tapasztalatait a paleohedonista.

Közkincs lett a tapasztalatokból

A bevált módszerre természetesen a barátok is kíváncsiak voltak. A sok recept elkezdett keringeni először a baráti társaságban, majd az egyikük arra biztatta Renit, kezdjen el blogolni, hogy mások is láthassák a szuper tanácsokat.

Elindítottam a blogomat, ami egyben mentőöv is volt a számomra, visszahozta a rendszeres munkát az életembe. Kitűztem magam elé, hogy minden egyes nap 10-11 bejegyzést készítek, közben újabb recepteket fejlesztettem, és megtanultam, hogy hogyan kell gusztusosan ételeket fotózni. A tudatosság sokat segített nekem az eredményességben. A blogírás előtt gyakran rendszertelenek voltak a napjaim, nem mindig láttam pontosan a teendőket, továbblépéseket – osztotta meg.

– Aztán vettem egy nagy levegőt, és saját magamat kezdtem el marketing szempontból elemezni, készítettem egy SWOT-analízist. Eldöntöttem, hogy az erősségeimmel és a lehetőségeimmel fogok foglalkozni, ezekre fókuszálok a jövőben – szólalt meg benne az egykori marketinges.

Motivációt jelentett az is, hogy esze ágában se volt visszamenni alkalmazottnak. Képes volt még a vállalkozói lét „nem szeretem” feladatait is kedvvel csinálni. Végig az járt a fejében, hogy nem fogja feladni, nem süllyed depresszióba a kudarcoknál sem.

– Bízni kell önmagunkban, és ami talán ennél is fontosabb, hogy sosem dőlhetünk hátra, az önfejlesztés kulcsfontosságú. Folyamatosan tanulok, rengeteg képzésen részt vettem, és bújom a netet, angol nyelvű szakmai videókat nézek, szakkönyveket olvasok. És minden mérföldkőnél felteszem magamnak a kérdést: biztosan megtettem minden tőlem telhetőt? Ez visz egyre csak előre, nem veszítek a lendületből, és nem félek a saját árnyékomat átlépni – vallott életfilozófiájáról a paleolit étkezést favorizáló életmód tanácsadó, aki ott segít, ahol tud. A koronavírus helyzetre való tekintettel több fronton ingyenesen oszt meg immunerősítő tippeket, melyek nem csak az online turnusaira jelentkezők számára érhetőek el. A segítő szándék vezeti az útján, és végre olyan munkája van, ami igazán közel áll a szívéhez, teljesen magáénak érzi.

Fotók: Siményi Gergely. 

Vélemény, hozzászólás?