Én a bálnákkal vagyok!

Egy bálnás logó. Ez indította be Zsolya fantáziáját, amikor egy grafikus ismerősét meglátogatta. Kiderült, hogy a logó egy karrierváltó anya új vállalkozását takarja. Sándor Judit marketingvezető volt, de lánya születése után már érezte az alkalmazotti lét korlátait. Most szabadúszóként dolgozik, és elindította szerelemprojektjét: az Én a bálnákkal vagyok vállalkozást. 

Sándor Judittal, az ’Én a bálnákkal vagyok’ megálmodójával tulajdonképpen a logóján keresztül ismerkedtem meg. Épp a grafikusa munkáit nézegettem, amikor fennakadt a szemem egy tüneményes, bálnás logón. Azonnal elkezdtem faggatni a grafikusát, Ivettet: mi ez a bálnás projekt? Kik csinálják és mit pontosan? Hogy lehetne ebben részt venni? Aztán egy gyümölcsturmix mellett sikerült Juditot mindenről részletesen is kifaggatni. Íme a ’bálnás-lány’ története.

Azt már tudjuk, hogy Te a bálnákkal vagy, de honnan jött ez a hatalmas szerelem?

Már régóta dédelgettem magamban az álmot, hogy egyszer szeretném ezeket a fenséges teremtményeket testközelből, a saját élőhelyükön meglesni, megfigyelni. A tengerhez is régóta vonzódom, számomra ez a végtelennek tűnő víztömeg az élet forrása, bölcsője, egy valódi misztikum. A netes kutatásaim eredménye azonban lehangoló volt: még ha nem is akarok Ausztráliáig vagy Amerikáig utazni, Európában akkor is el kell mennem minimum az Azori-szigetekig, hogy bálnát lássak… ami Lisszabontól, átszállással még további 3 óra repülőút. Ez túl messzinek, költségesnek, és nehezen szervezhetőnek tűnt.

én-a-bálnákkal-vagyok
Fotó: Sándor Judit

2011 nyarán azonban egy olaszországi nyaraláson véletlenül rábukkantam egy bálnales hajó hirdetésére, és ez nagyon meglepett. Bálnák? A Földközi tengerben? Lehetséges? Az elsők között szálltam a hajóra és élveztem a kalandot, ami ezzel az úttal kötelezően együtt jár. A bálnák ugyanis nem megrendelésre érkeznek a kíváncsi turistákhoz… fel kell őket kutatni. Ebben szerencsére profi tengerbiológus csapat segítette a hajó legénységét, így a várva várt csoda azon a nyáron végre velem is megtörtént!

Hogy kell ezt elképzelni? Valahol a távolban ráböknek egy pontra, hogy ott egy bálna, vagy tényleg testközelből élvezheted a társaságukat?

Nem, ez nem valami távolba merengős megfoghatatlan dolog. Esetemben kb. 3 óra hajózás után történt meg ez mesés élmény: egészen közelről láthattam egy ámbráscetet, aki aztán megunva a kőbálvánnyá meredt tömeget a hajón (kicsik és nagyok egyaránt lélegzetvisszafojtva, egy pisszenés nélkül várták, mi történik), néhány vízoszlop kifújása után egy elegáns farokúszó emeléssel alámerült a mélybe. Mindössze 10 perc lehetett, de ez a lenyűgöző élmény egy életre megfertőzött.

 

Máig emlékszem, milyen gyorsan vert a szívem, és mennyire képtelen voltam kifejezni utána szavakkal, hogy mit érzek. Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ezt szeretném másoknak is megmutatni, az élményt másokkal is megosztani.

Eredetileg a programokat gyerekeknek találtam ki (ősztől tavaszig előadásokat tartok, nyaranta bálnaleseket szervezek Olaszországba), de menetközben kiderült, hogy a felnőtteket is nagyon érdekli minden, amit a zászlónkra tűztünk. Vagyis a környezetvédelem, oktatás és ismeretterjesztés, illetve a bálnalesek.

Mielőtt Te lettél a ’bálnás-lány’, teljesen más területen mozogtál, ha jól tudom.

Igen. Elsősorban marketinggel foglalkoztam, ami egy ilyen „szerelemprojekt” indításakor elég hasznos háttér. Alkalmazottként 15 évig dolgoztam marketingesként, különböző vezető pozíciókban. A karrierem irigylésre méltó ívet írt le, igazán nem volt semmire panaszom. Mindent elértem, amit szerettem volna, még a kisgépes repülésbe  – másik régi szerelmem! – is belekóstolhattam pilóta növendékként.

Sándor Judit

Aztán, ahogy megszületett a lányom, megváltozott az életem, és vele együtt az értékrendem is. Éreztem, hogy az alkalmazotti lét már nem lesz nekem való. Vállalkozó lettem, és marketing tanácsadással kezdtem el foglalkozni. Ez jelenleg is az életem egy fontos része.

Szerinted melyek azok az értékek, amelyek jelenleg leginkább meghatározzák az életed?

Mindenekelőtt gyerekközpontú vagyok. Nagyon érzékenyen érint minden, ami a gyerekekkel kapcsolatos. Ez a lányom születése előtt is így volt, azóta pedig csak fokozódott. Emellett fontos számomra az őszinteség, a harmónia, a hűség, az integritás, és a hitelesség.

Dolgozó édesanyaként mi jelenti neked a legnagyobb kihívást?

Talán az optimális időbeosztást, de mivel már évek óta vállalkozó vagyok, mostanra egész jó saját szabályokat alakítottam ki ennek a kezelésére. Ha nincs rendkívüli esemény, ezeknek a szabályoknak a betartásával kiegyensúlyozottak, menedzselhetők a napjaim. (A Judit által emlegetett szabályokról hamarosan egy külön cikkben írunk – a szerk.)

Vissza a bálnákhoz! Hol tart most a projekt?

Nyár közepén indultunk, szeptemberben pedig már meg is tartottuk az első előadásunkat, teltházzal. Az eredeti koncepciónk az volt, hogy gyerekeknek tartunk ismeretterjesztő foglalkozásokat a tengerekről-óceánokról, bálnákról és más tengeri élőlényekről, valamint a környezetvédelemről, de kiderült, hogy legalább annyi lelkes felnőtt is van, aki érdeklődik a programjaink iránt, így a szeptemberi, első programunkat a felnőtteknek szerveztük. Októbertől bejönnek a gyerek foglalkozásaink is a 6-12 éves korosztálynak, nyáron pedig jön a nagy attrakció, a bálnales Olaszországban!

Sándor Judit fotója

Ha 2019 nyarán mi is szeretnénk a kisfiammal bálnákat nézni, hogyan tehetjük ezt meg?

Facebook oldalunkon  minden információt megtalálhatsz és ha tehetitek gyertek el az előadásainkra, gyerek foglalkozásainkra is, mert annak az ismeretterjesztés mellett az is a célja, hogy felkészítsük az érdeklődőket a nyári bálnalesre. Elmondjuk, hogy mire számíthatnak, milyen állatokat lehet megfigyelni, hogy kell elképzelni egy ilyen túrát, stb. A 2019-es szezon időpontjait tavasszal tesszük közzé, addigra biztosan éles lesz már a weboldalunk is. Ezután már csak ki kell választanod a számodra megfelelő időpontot, és készülhetsz is a nagy kalandra!

Karrierváltóként mit javasolsz azoknak a nőknek és édesanyáknak, akik szintén váltáson törik a fejüket? Te belevágnál-e még egyszer?

Mindenképpen, ez nem is kérdés. Rossz szituációkba – csak azért, mert megszokott, mert kényelmes – nem szeretek beleragadni. Fejlődni szeretek, inspirációt adni és kapni, és érezni, hogy abba az irányba halad az életem, amit szeretnék.

Hogy mit javasolnék? Először is azt, hogy legyetek bátrak! A fotelben ülve és álmokat szövögetve még senkinek nem változott meg az élete vagy a karrierje. A másik nagyon fontos dolog, hogy ne spóroljátok meg az önismeretre fordítandó időt. Tudom, hogy ez hosszú lehet, de enélkül egy karrierváltás nem lehet sikeres. Pontosan tisztában kell lennetek azzal, hogy ki is vagytok valójában. Ha másként nem megy, úgy is lehet kezdeni, hogy arra fókuszáltok, min szeretnétek biztosan változtatni a mostani életetekben, és mit szeretnétek elérni a karrierváltással.

Ha ezt sikerül beazonosítani és megtalálják, hogy mit tudnának szenvedéllyel és kitartóan űzni, akkor már nyert ügyük van. A többi csak szervezés kérdése.

Vélemény, hozzászólás?