Így lett Marcsi humorista 40 évesen

Amikor 40 évesen egy nő teljesen új dologba kezd, valami nagy változás lehet a háttérben. Vagy nem. Lehet, hogy épp csak ekkorra érzi úgy, hogy eljött az ideje annak, hogy magára figyeljen, amikor azt csinálhatja, amihez mindig is kedve volt. Ahogy ezt Redenczki Marcsi is tette. Humorista lett.

Redenczki Marcsi váltásához a „kezdőrúgást” a blogolása adta. Mindenről ami érdekelte, elmondta a véleményét. Legyen az tv-műsor, napi aktualitás vagy jó családi sztori. Egyre többen olvasták rendszeresen és követelték a folytatást. „Volt, aki Új-Zélandon azzal kezdte a napját, hogy elolvasta mit írtam. – sorolja a kezdeteket Marcsi. Vele a mai napig tartom a kapcsolatot. Az olvasók, a család, és a baráti társaságomból is bíztattak, hogy fogjam csokorba ezeket a sztorikat.”

A család is támogatta, mert látták, hogy mennyire neki való a színpad. “A családi történeteknél mindig megkérdeztem, hogy elmondhatom-e ország világ előtt? Alapvetően csak saját sztorikat mesélek, mert ők tuti nem perelnek be. Erre mondta az öcsém, hogy „gondolod te!” – mondja nevetve.

A szó szoros értelmében nem is váltott. „Csak” az álmait valósította meg, de azért a munkáját sosem adta fel. 32 éve, azaz 18 éves kora óta folyamatosan dolgozik, csak két gyermeke születésekor hagyott ki hat évet. Most gazdasági ügyintézőként dolgozik a IX. kerületben. Ide ingázik Kecskemétről, már 10 éve. Úgy érzi, hogy a munkája  biztos pont az életében, a fix megélhetést ez jelenti. Persze azért nem csak ezt. Szereti a napi kapcsolatot az ügyfelekkel, kollégákkal. „Ráadásul az sem elhanyagolandó, hogy így sosem fogyok ki a történetekből” – mondja mosolyogva.

Hogyan megy mindez? Van egy remek férje – meséli Marcsi, aki a hátországot jelenti… és ennél is többet. „Sajnos ő otthon van már 5 éve, rokkantnyugdíjas, 15 éve szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála. Szerencsére az állapota nem sokat romlott, stabil és pozitív a hozzáállása is, nem hagyja el magát. Ő vezeti a háztartás, bevásárol, mos, takarít. Ha ő nem lenne, nem tudnék helytállni ennyi területen.” – mondja kissé elérzékenyülve.

Marcsi és férje

Marcsi sokszor még ma sem hiszi el mindig, hogy amiről álmodott, az megvalósult. Ilyen például az, amikor a Márvány teremben lép fel a Rádiókabaréban. A nagy elődök után most ő is részese lehet ennek a csodának. Ahogy mondja, ő az élő példa arra, hogy ha hiszünk benne és teszünk érte, bármit el lehet érni.

„Amikor divat lett Magyarországon is a stand up, a tv-t nézve arra gondoltam, hogy tulajdonképpen én is ezt csinálom, csak itthon. A férjemet kérdeztem meg először, hogy mit szólna hozzá, ha tennék egy próbát. Azt mondta, ha igazán akarom, meg tudom csinálni.

Egyszercsak belevágtam. Nem éreztem azt, hogy a 40 évem akadály lenne számomra. Azt sem érzem, hogy időt vesztegettem volna el eddig, mert ahogy kigondoltam, máris léptem ebbe az irányba. Sokan ebben a korban jönnek rá, hogy hiányzik valami az életükből, hiszen a gyerekek már kirepültek, és különben is, ma már az 50 az új 30” – meséli nevetve.

Nem volt könnyű a kezdet, hiszen ez a műfaj erősen férfiak uralta terep.

„A fiúknak sokkal könnyebb. Tőlük jobban elfogadják ezt a műfajt. Én azt éreztem, hogy először furán fogadnak, hogy jé, női stand up-os! Aztán megnézik, hogy milyen az a nő… Csak ezt követi, hogy meg is hallanak, odafigyelnek rám. Majd legvégül veszik csak észre, hogy ez a nő vicces, lehet rajta nevetni, bele lehet feledkezni a történeteibe…

Valóban, mára már többen vagyunk női humoristák. De nem rivalizálunk. Hiszen különböző az életkorunk, a családi helyzetünk, a stílusunk, ezért a közönségünk is megoszlik. Így jól megférünk mindannyian ebben a szakmában. És lássuk be, a női téma kimeríthetetlen.”

Marcsi azt mondja, fontosak számára a visszajelzések, az elismerések, mert úgy érzi ezektől fejlődik, és ezek erősítik meg abban, hogy a helyes úton jár. Elször az Amatőr humorista bajnokságon díjazták 2011-ben.

„Itt pecsételődött meg a sorsom. Imádom, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, ami alapvetően a természetemből fakad, és másoknak is örömet tudok okozni. Naponta kapok üzeneteket. Ezek talán a legfontosabbak. Ha valaki meghallgat, és jókat nevetgél, az egy jó dolog. De az, hogy veszi a fáradságot, rám keres, és megírja nekem, hogy mennyire feldobtam a napját… Na, ez a legnagyobb elismerés!”.

Marcsi 2012 óta az Orosz György által vezette Stand up Comedy Humortársulat tagja. „Rengeteget fejlődtem, amit Gyurinak köszönhetek. Az ő segítségével, irányításával tudtam kihozni magamból a legjobbat. A társulattal jutottam el Prágába, Pozsonyba, Bécsbe, Belgrádba. Velük láttam először a tengert, és idén velük ültem először repülőn. Írországban, Dublinban léptünk fel a kinti magyarok előtt. Itt láttam először az óceánt! Hihetetlen, de tulajdonképpen 40 éves koromig még külföldön sem jártam. Most éppen Ausztriába készülünk április 6-án, szintén a magyarokat szórakoztatjuk. Ez különleges fellépés lesz, hiszen a lányom is ott ül majd a közönség soraiban. Ő már évek óta kint él, és nagyon büszke rám, ahogy én is rá.

Azt üzenem nektek, kedves nőtársaim, hogy soha sem késő! Ha van olyan régen dédelgetett álmotok, amit mindig is ki akartatok próbálni, akkor lépjenek! Annyi boldog év áll még előttünk, éljünk vele!”

Kiemelt kép és cikk fotók: Redenczki Marcsi saját fotói

Vélemény, hozzászólás?