Így lett Alexandra egy ország „Torna nénije”

Ígéretes vívótehetség volt, az élet mégis más irányba terelte. Kisfia születése után Nébald Alexandrának döntenie kellett, hogyan folytatja. Biztonságos, szerethető mozgásstúdiót teremtett gyerekeknek, de a járvány egy időre ezeket a kapukat is bezáratta. Ő mégsem adta fel, ma online tornázik vele az ország apraja-nagyja. Sikersztori a koronahelyzet sűrűjéből.

Eredményes vívó volt, aki arról álmodik, hogy az ifjúsági tagozat után egyszer majd a felnőtt válogatottnak is tagja lehet. Nébald Alexandra mégis el tudta fogadni, hogy a sors más utat szánt neki. Az élet nem várt kihívással lepte meg, amire ő boldogan válaszolt. Egy izgalmas feladat és egy nem tervezett terhesség új pályára állította, megmutatva a hivatást, amiben kiteljesedhet.

Ma egy 3,5 éves kisfiú anyukája, a Tündérvirág Mozgás Kuckó vezetője, ráadásul újhullámos influencer. Gyerekek és szülők ezrei ismerték meg az arcát és módszerét, miután a koronavírus-járvány a négy fal közé szorította az országot. Bár nem tervezte, hogy valaha is a cyber térbe lép, ovisoknak szóló Izgő-mozgó, online tornáit ma több ezren követik, lelkesen fújva a versikéje kezdő sorait: „Végre itt a torna óra, csupa játék, csupa móka”.

Egyetlen célért küzdött, a felnőtt válogatott tagja akart lenni

– Nagy családban nőttem fel, gyerekcentrikus közegben. Öt testvérem van, így mindig is természetes volt, hogy gyerekek vesznek körül, és hogy tudok is bánni velük. De az, hogy úgy foglalkozzak hivatásszerűen a gyerekekkel, ahogy most, addig fel sem merült bennem komolyabban, amíg el nem kezdtem segíteni édesanyám családi napközijében és várandós nem lettem a kisfiammal – mondja Alexandra, aki sportmenedzserként és vívóedzőként végzett a Testnevelési Egyetemen.

– Olivér érkezéséig csak a vívókarrier lebegett a szemem előtt. Gyerekkoromtól kezdve dolgoztam kitartóan ezért az álomért.

– Olivér, bár tudtom nélkül, de már ott volt a pocakomban, amikor csapatban harmadik helyezést értünk el az Országos Bajnokságon – meséli, és hozzáteszi, mivel az aktív sportolói létet nehéz összeegyeztetni a hétköznapi élettel, kisfia születése előtt nem volt könnyű megfelelő munkát találnia.

Édesanyja adott neki munkát

– Voltam bébiszitter, dolgoztam bankban, de a heti hat-nyolc edzés, az edzőtáborok és a folyamatos versenyek mellett mindig váltanom kellett. Végül anyukám, aki akkoriban nyitotta meg a Tündérvirág Családi Napközit, felajánlotta, hogy dolgozzak nála. Örömmel mondtam igent, és nagyon gyorsan kiderült, hogy jó érzékkel veszem észre a kicsik mozgáskoordinációs problémáit – avat be.

–  Elvégeztem egy Pek-torna tanfolyamot, ami játékos tornaóra keretein belül fejleszti a kis- és nagymozgásokat, egyensúlyt, szem-kéz, szem-láb koordinációt, figyelmet, koncentrációt gyógytorna elemekkel kiegészítve, majd mikor kiderült, hogy rohamos tempóban fejlődnek a kicsik, akikkel foglalkozni kezdtem, még többet szerettem volna elérni és elmélyedtem a TSMT torna rejtelmeiben is – avat be Alexandra.

Kinőtte a családi napközit

Ekkor már egyre több és több szülő akarta, hogy Alexandra foglalkozzon a gyermekével. Először csak a bölcsisek tesói jöttek, később a barátok és a barátok barátai is. Egyértelmű volt, órái kezdik kinőni a családi napközi adta kereteket, ráadásul Olivér is „bejelentkezett”, úgyhogy dönteni kellett a továbbiakról.

– Anyukám már egy ideje noszogatott, hogy találjak az óráimnak egy saját helyet, de komolyra csak akkor fordult a dolog, amikor már várandós voltam, és belebotlottunk a Kuckóba, ami annyira megfelelt minden elképzelésemnek, hogy egyszerűen nem hagyhattam elúszni – mondja Alexandra. – Egy pár hónapos babával a karomon vezényeltem a teljes felújítást, és az indulás után két héttel már telt házzal működött az általam megálmodott Tündérvirág Mozgás Kuckó – meséli büszkén Alexandra.

Babával a karján csinálta végig a felújítást

Azt mondja, bár egy ilyen volumenű felújítás és egy vállalkozás beindítása stresszes időszak lehet, őt elkerülte minden feszültség. – Én a sport által lettem az, aki ma vagyok. A kitartásom, a céltudatosságom, a fegyelmem és az önbizalmam átsegített minden nehézségen. Ráadásul meg sem fordult a fejemben, hogy ez az egész történhetne máshogy is.

– A korábbi hatalmas érdeklődés alapján biztos voltam benne, hogy piaci rést találtam. Fel sem merült bennem, hogy felesleges erőfeszítéseket teszek – avat be, és ahogy a példa is mutatja, igaza lett.

A Tündérvirág Mozgás Kuckó Alexandra szakértelmének és pozitív kisugárzásának köszönhetően azóta is töretlen népszerűségnek örvend. S bár online tornavideói okán már tényleg a fél ország ismeri, azért bevallja, bár boldog, hogy így alakult az élete, a vívókarriert nehezen engedte el.

Nehéz volt lemondani a vívásról

– Tudom, hogy bármikor újrakezdhetném, de azt is, hogy reálisan végiggondolva, már nem elérhető a cél, amit egykor kitűztem magam elé. A felnőtt válogatottnak már nem leszek tagja, talán egyszer a veteránok közé még becsatlakozhatom – mondja, és beavat, teljesen nem búcsúzott el a vívástól. Nem is tudna, hiszen az apósa az olimpiai bajnok vívó, Nébald György, és már a kisfiának, a 3,5 éves Olivérnek is van sisakja és babapengéje.

– Az alapítványommal minden hónapban szervezünk vívóversenyeket gyerekeknek, ami a járvány miatt most egy darabig elmarad. De ez nem jelenti azt, hogy a kis vívóink feladat nélkül maradnak. Kidolgoztam egy új típusú fejlesztő tornát vívók számára, ami párhuzamosan javítja a mozgást és a gondolkodást. Egyelőre még a „kísérleti stádiumnál” tart, de nagyon-nagyon jó visszajelzéseket kapok, több edző hiánypótlónak nevezi a módszeremet, amire igazán büszke vagyok – avat be Alexandra.

Online hírnév

Ahogy arra is, hogy online tornavideóit már több tízezer alkalommal nézték meg. – Egyáltalán nem terveztem ilyesmit, de ahogy oly sokan, én is munka nélkül maradtam a járvány miatt. Felvettem az első videót, gondoltam, a kis tanítványaimnak segíteni fog az otthon töltött idő alatt, de arra álmomban sem számítottam, hogy ekkora érdeklődéssel nézik majd az ország minden pontjáról – mondja lelkesen.

Elmeséli, mindent, ami a videók készítésével kapcsolatos, most először próbált ki élőben.

– Soha még csak le sem nyomtam a fényképezőgépen a felvétel gombot, most meg kisfilmeket veszek fel és vágok meg – meséli nevetve.

Megsúgja, egy-egy ilyen húszperces videó azért egy teljes délelőttöt elvisz, hiszen még akkor is izgő-mozgó kisfiával készíti őket, ha az adott részben épp nem együtt tornáznak.

 – Olivér be-beszalad, eszik, rajzol, játszik, éli az életét a kamera mögött, mint bármely más korabeli gyerek – mondja, és elárulja, „sorozata” hamarosan szintet lép: átköltözik a saját, új weboldalára. – Borzasztóan örülök neki, hogy ilyen sokan várják a videókat, de az igazság az, hogy nekem is élnem kell valamiből, így az új széria már nem lesz teljesen ingyenes. Bízom benne, hogy ezt megértik a nézők is, és tovább mehetünk együtt a megkezdett úton – fejezi be Alexandra bizakodva.

 

 

Vélemény, hozzászólás?