„Így maradok önazonos” – Zsófi ügyvédből lett jógaoktató

A jogi pályán eltöltött 15 év után váltott főállású jógaoktatói karrierre Gyalog-Szőke Zsófi. Hosszas fontolgatás után jutott erre a döntésre. Többen kérdezték már tőle, sajnálja-e, hogy nem korábban váltott? Zsófi szerint minden így jó, ahogy történt. Nem biztos, hogy 25 évesen jó jógaoktató lett volna, árulja el. 

– Jogi egyetemet végeztem, majd egy ügyvédi irodában kezdtem el dolgozni, ahonnan 15 év után jöttem el. Fokozatosan szivárgott be az életembe a vágy, hogy egy kicsit mással is foglalkozzak. Eleinte a kollégáim kérték, hogy tartsak nekik jógaórákat a tárgyalóban: ekkor jöttem rá, hogy nemcsak a jóga gyakorlása, hanem a tanítása is hatalmas örömmel tölt el – emlékezett vissza Zsófi, aki gyermekkora óta jógázik, és ma már anyai teendői mellet ez tölti ki a mindennapjait is.

Törekvés a stabilitásra

A kollégáinak tartott órák során fogalmazódott meg benne, hogy el szeretne végezni egy jógaoktatói képzést. – Ekkor még azt gondoltam, hogy meg fog férni a praxis mellett. Egy darabig meg is fért, de egy idő után azt éreztem, hogy a jógaórákon tudok abszolút önazonos lenni, és ezzel sokkal többet adok az embereknek. Két évig csináltam párhuzamosan a kettőt, de hosszas megfontolás után felmondtam. A férjem véleményét is kikértem, ő érzelmileg végig támogatott, sőt az oktatói képzést tőle kaptam ajándékba. Ez egy közös, racionális döntés volt, hiszen a családi élet szempontjából is együtt akartuk megtalálni azt a pillanatot, amikor tényleg érdemes belevágni – mesélte Zsófi, aki nem akarta „csak úgy” belevetni magát, mert fontos számára a stabilitás.

– ‘79-ben születtem, tehát ahhoz a generációhoz tartozom, akiknek a lojalitás órási nagy érték, és akik sokszor hallják/mondják a „legyen egy jó szakmád, egy biztos munkád” mondatot. Egyébként a jogi pályát is én választottam, ma is van olyan része, amire örömmel tekintek vissza.

– Mivel céges ügyfeleknek végeztem különböző ügyvédi feladatokat, a munkám nagyban megkívánta az üzleti szemléletet. Úgy érzem, jól elláttam feladatomat és szerettem is, de sokkal fontosabbnak érzem, hogy a jógát nemcsak szeretem, hanem az énemből jön – fejtette ki Zsófi, aki a tágabb ismerősi körével egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg a nagy hírt, hogy karriert váltott.

Megtalálni az átbillenési pontot

– Természetesen a közeli ismerőseim tudták, hogy mi történik… A bejegyzésre sokan azzal reagáltak, hogy „milyen jó nekem”, hiszen bár valószínűleg rengetegen vágynak a váltásra, változásra, kevesen merik meglépni. Azért nem szeretnék senkit erre buzdítani, mert nem látok bele az élethelyzetükbe, de ha elkezdi az ember kialakítani a dolgokat, miközben picit még az egyikben, picit már a másikban van, és emellé van egy észszerű tervezés, akkor meg fogja találni a megfelelő átbillenési pontot.

Zsófi úgy látja, semmi sem történik magától: persze könnyű azt mondani, hogy „milyen jó neked”, de a váltás mögött nagyon komoly munka volt és van. – A jógaoktatást hívhatjuk karriernek, vállalkozásnak, miközben szolgálat és tanítás is egyben. A kettő összehangolása jelentős feladat: kell a racionalitás (például mekkora teremre van szükségem), viszont amikor benne vagyok, akkor meg kell élnem azt is, hogy egy tudás közvetítője vagyok. A kettőnek kell, hogy legyen egy olyan egyensúlya, amitől még hiteles az ember, mégis meg tud állni két lábbal a földön vállalkozóként is.

A jógaoktatásnak fizikai határai is vannak

Vajon a gyerekek hogyan élték meg édesanyjuk karrierváltását? Zsófi szerint 11 éves lánya és 13 éves fia azt biztosan érzik, hogy jelenlegi munkája sokkal nyugodtabb légkörben zajlik, mint a stresszhelyzetekkel járó ügyvédi karrier. – Most a nullához tendál a stressz az életemben, ami kihat a családunk mindennapjaira is. A termet, amiben a kiscsoportos órákat tartom, itthon alakítottuk ki, így az órák között tudok a háztartással foglalkozni, kora délután pedig, amikor hazajönnek az iskolából, a gyerekekkel töltöm az időt.

Vajon mennyire mosódik össze a munka és a magánélet így, hogy az otthonukban található a jógaterem? – merült fel bennem rögtön a kérdés, amire válaszul Zsófi őszintén elmondta: nagyon oda kell figyelnie, hogy megtartsa az egyensúlyt, hiszen, ha valaki ennyire szereti a hivatását, könnyen átbillenhet a mérleg. – Sőt, a jógaoktatásnak fizikai és mentális határai is vannak: ha valaki tanít, az részben fizikai erőfeszítés, de leginkább fejben kell százszázalékosan jelen lenni, itt nem teheti meg az ember, hogy kizökken, másra figyel.

Régi álmát valósítja meg az online órákkal

Zsófi szerint a jóga nagyon szerteágazó rendszer, sokfelől meg lehet közelíteni: mint mozgás, mint meditáció és mint komplett életforma. – Sok rétege van, amit át lehet adni, így nagyon sokféleképpen lehet értelmezni az oktatást. Például az elmúlt hónapok munkájának gyümölcse, hogy – YogaRoom néven – létrehoztam egy saját online felületet, sőt a Facebook-oldalamon, élő bejelentkezéssel is tartottam órákat. Erre a karantén egy nagyon jó teszthelyzet volt – egy régi tervem megvalósításában erősített meg az, hogy igenis tudnak működni az online órák. Pontosabban: jó kiegészítői a személyes alkalmaknak, amiket nyilván nem tudnak százszázalékosan helyettesíteni. Sok barátom, ismerősöm él külföldön, ők nagyon boldogok, hogy így tudnak velem jógázni – mondta Zsófi, aki megtisztelőnek érzi, ha ismerősök és ismeretlenek egyaránt csatlakoznak virtuális jógaóráihoz.

Vélemény, hozzászólás?