Csak a mentes – ételallergia helyett szerelemből született Herczeg Andrea vállalkozása

Mély levegő. Ugrás. Siker. Négy szóval így lehet összefoglalni Herczeg Andrea, a Csak a Mentes alapítójának történetét. A mentes termékekkel és rendezvényekkel foglalkozó vállalkozás története tankönyvi példának tűnik, de Andi a bizonyíték arra, hogy a papírforma is működhet – persze sok munkával, elhivatottsággal, na és a könyvelővel ápolt jó viszony segítségével. Borbola Lilla írása. 

Nem törvényszerű, de azért sok karrierváltó történetben felfedezhető, hogy egy nagy magánéleti változás (költözés, válás, betegség, gyermekáldás stb.), vagy a megunt, beszürkült, megromlott munkahelyi környezet erősíti fel valakiben az azzal kapcsolatos vágyat, hogy lépjen és létrehozza saját vállalkozását, megvalósítsa ötletét. A 33 éves, szabolcsi származású Herczeg Andrea története nem ilyen, neki látszólag nem volt oka váltani. De csak látszólag, mert a belső hang mást diktált. És az pont elég ok. Így jöhetett létre a Csak a Mentes.

Sportriporternek készült, és még csak nem is allergiás

Sportriporternek tanultam, és bár a sport fontos része maradt az életemnek, de végül csak gyakornokoskodtam a szakmában. Nyolc éve egy biobolthoz kerültem, mint marketinges. Akkor tudatosult bennem, hogy ez nem egy munka, hanem hivatás lesz az életemben. Innentől kezdve folyamatosan úgy váltottam munkahelyet, hogy a mentes világban maradjak, ami beszippantott, mert tudtam, ezzel jót teszünk az embereknek, segítünk nekik – kezdte Andrea, akinek nem volt személyes érintettsége az ételallergiákban, a laktózt is csak később iktatta ki az étrendjéből. A puszta segíteni akarás hajtotta.

A bioboltból egy forgalmazó céghez, majd onnan egy gyártó céghez került, ahol már vezető pozíciót töltött be – itt tanulta meg, hogyan tudja hatékonyan irányítani mások munkáját.

–   Imádtam ott lenni, jó helyem volt, de rájöttem, hogy a marketing szakmán belül a rendezvényszervezés ad nekem adrenalint. Elvégeztem ezért a munka mellett egy rendezvényszervező tanfolyamot, aminek a végén elmentem egy ötnapos fesztiválra gyakornoknak.

Onnan visszatérve már nem találtam motivációt a munkámban. Eldöntöttem: itt az ideje lépni, és felmondtam. Mindez 2017 augusztusában történt – mesélte a Csak a Mentes alapítója.

Terve ekkor még nem sok volt, mondhatni semmi. Csak annyi, hogy szabad szeretne lenni, és a sajátját csinálni, ami rendezvényeken alapul. – Teljesen bizonytalanra mondtam fel, akkor még nem tudtam, hogy miből fogok megélni az elkövetkezendő hónapokban, mert nem vagyok gyűjtögető típus. Nagy és bátor ugrás volt, de így utólag visszanézve nagyon örülök, hogy megtettem – mondta Andrea.

Karriert váltott, missziót nem

Kipróbálta magát a partiszervezésben, de rájött, hogy az éjszakai élet nem neki való. És a mentes világhoz is visszahúzott a szíve. Szeptember végén már a saját vállalkozását tervezte üzlettársával.  

– Akkor jött a Csak a Mentes ötlete, amelynek célja, hogy többek között rendezvényekkel összefogjuk a gyártókat, forgalmazókat, tehát a hazai mentes világot. Nagy szívfájdalmam volt, hogy a mentes cégek rendezvényei kimerültek a fitnesz- és egészségnapokban, de nem volt tematikus közöttük, ezért kitaláltuk, hogy karácsonyi mentes vásárt rendezünk. Eredetileg 2018 elejére terveztem az indulást, de nem akartam több mint egy évet várni a következő karácsonyig, ezért mindössze két és fél hónap alatt megszerveztük az első vásárt – emlékezett vissza Andrea.

A várt 500–1000 körüli vendég helyett 2–3000 fő közötti érdeklődő ment el a rendezvényre, ami bebizonyította, hogy szükség van egy ilyen kezdeményezésre. Azóta 7 nagy eseményen van túl a vállalkozás, szakmai csapat épült köré, magazint adnak ki, sőt idén elindul a webshop is és a hulladéktermelés csökkentésébe is sok energiát fektet a vállalkozás – ráadásul mindezt egyedül folytatja tovább a cégvezető, mert üzlettársával külön válnak útjaik.

A Csak a mentes egyik rendezvényének pillanatképe

A dietetikus és a földönkívüli esete

De mitől ilyen népszerűek? Divat lett mentesen étkezni, vagy valóban ennyi allergiás van? –tettük fel a kérdést az alapítónak.

– Vegyes a közönségünk. Valóban felkapottá vált a mentes életmód a nagy médiavisszhangnak köszönhetően. Ez egyrészt jó, mert valamiféle tudatosságot jelez, másrészt viszont

senki nem fog lefogyni csupán attól, hogy például gluténmentes termékeket eszik.

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy menjen el egy dietetikushoz tanácsadásra, ahol személyre szabottan tudják összeállítani azt, ami segít a szervezetének. És persze allergiavizsgálatra, ha arra van szükség – hívta fel a figyelmet.

Ugyanakkor aki valamilyen ételallergia, -érzékenység, vagy intolerancia miatt megélte már azt, hogy milyen sült krumplit rágcsálni egy étteremben, miközben mások lakomáznak, vagy jöttek már el üres kosárral a pénztártól, mert semmi számukra „ehetőt” nem találtak az adott boltban, netán szabadkoztak már a rokonok azzal, hogy nem találtak semmi neki valót, de mégsem jöhettek üres kézzel, ezért hoztak valami nasit, amit valószínűleg a családtagjai esznek meg megint – na, ők tudják, milyen öröm, hogy ma már válogatni lehet a mentes termékek között. Szerencsére egyre többféle van belőlük.

– Sokan UFO-nak érzik magukat, mert ételallergiásként mernek például gluténmentes fogást rendelni egy étteremben. Nálunk ez szállóigévé vált: mi nem nézünk UFO-nak, mert mentesen kell étkezned.

A Csak a Mentes létrehozásának a motiváló ereje az volt, hogy azoknak az embereknek, akiknek ételallergiájuk, -érzékenységük vagy cukorbetegségük van, legyen egy olyan hely és közösség, ahová jöhetnek, tartozhatnak, és ahol tanácsot kaphatnak. Éppen ezért építettünk fel egy szakmai csapatot, amikor elindultunk. Minden vonalon van olyan arcunk, aki a saját szakmájában húzóerő, hozzáértő, tapasztalt, tehát valóban segítséget tud nyújtani annak, aki kilátogat egy rendezvényünkre, vagy hozzánk fordul segítségért. A hitelesség nagyon fontos számunkra – fejtette ki Andrea. Ennek a csapatnak tagja például Steiner Kristóf, Hevesi Tamás vagy a paleo gasztroblogger, Posta Reni. 

A termékpaletta bővülése persze azzal is jár, hogy sok olyan élelmiszert próbálnak a kínálatba juttatni, ami valójában nem mentes. A Csak a Mentes csapata épp ezért szigorúan ellenőrzi a hozzájuk bekerülő termékeket.

Hitelesnek lenni létkérdés

A vállalkozás tehát szépen fejlődik, de hogyan élte meg Andrea a magánéletében a változást, hogyan hatott vissza rá a saját sikere?

– 2018-ban végig a fellegekben jártam. Éreztem, hogy ez az én utam, hiszen amikor adsz az embereknek és olyan szolgáltatást nyújtasz, amire szükségük van, akkor azt szeretni és értékelni fogják. A visszajelzések is ezt bizonyították. Ez volt az az állapot, amikor robotoltam napi 24 órából 20-at és még mindig nem éreztem magam fáradtnak. Jó érzés olyan ügyön dolgozni minden nap, amit mások is elismernek.  

Herczeg Andrea a HVG Restart konferencia Női váltó kerekasztalán beszélt a vállalkozásáról.

Mint mondja, azért tudatosan próbál figyelmet fordítani a magánéletére is. Szerencsésnek tartja magát, mert olyan társa van, aki támogatja.

– Ami számomra nehéz volt ebben, az nem a magánéleti vagy a szakmai, hanem a vállalkozós rész. Annyira szívből dolgozom, szívből döntök és a megérzéseimre hagyatkozom, hogy emiatt tartottam a vállalkozói léttől. Ez volt a gyenge pontom, de egészen jól belerázódtam.

– Jó barátom a könyvelő – meséli Andrea nevetve, aki ma már például kerekasztal-beszélgetéseken ad tanácsokat a kezdő vállalkozóknak. Nemcsak tanácsot ad szívesen, de szívügyei a karitatív események, az adománygyűjtések vagy a jótékonysági előadások is.

Amikor történetéről kérdezik, tanácsért fordulnak hozzá, elmondja: egyik fő hitvallása a hitelesség. – A harmadik évünkben vagyunk, már eljutott a Csak a Mentes olyan szintre, hogy figyelnek ránk, bíznak bennünk, hisznek nekünk, és ezt a bizalmat nem szeretném eljátszani, pláne, hogy esetünkben az emberek egészsége a tét – foglalta össze.

A hitelesség mellett a bátorság a másik mottója:

– Az a tapasztalatom, hogy aki belekezd egy vállalkozásba, abban idővel az fogalmazódik meg, hogy bárcsak előbb tette volna. A saját történetemben ezt nem érzem, nekem meg kellett erre érnem, de az biztos, hogy nem szabad félni. Persze mindenkinek vannak félelmei, de a siker azon múlik, hogy megtanuljuk-e ezt legyűrni, vagy hagyjuk magunkat megingatni – véli a cégalapító.

Vélemény, hozzászólás?