Repityke – Akik fenntartható táskákkal dobbantottak

Négy ruhából átlagosan három végzi hulladékként. De nem Németh Kati és Baktai Dóri műhelyében, ahol táska lesz a máshol már feleslegessé vált anyagokból. Vállalkozásukat, a RePitykét négy éve hobbiból alapították. A Budapest Bank Dobbantó Programjának és a programhoz kapcsolódó képzéseknek köszönhetően azonban ma már stabil lábakon álló üzletet vezetnek.

A nagyszüleiktől örökölt textíliákat szerette volna megmenteni Németh Kati és a Baktai Dóri, amikor vállalkozásuk, a táskákat fenntartható módon készítő RePityke ötlete megszületett. Húsz-húszezer forinttal szálltak be álmuk megvalósításába, ám akkor még eszükbe sem jutott, milyen lehetőségek rejlenek az újító gondolatban. – Dórival 10 éve ismerjük egymást, 2015-ben kezdtünk együtt dolgozni egy kis lakásműhelyben – kezdi Kati. 

– Erős érzelmi kötődésünk volt az örökölt anyagokhoz, ezért valamilyen módon új életet szerettünk volna lehelni beléjük. Ahogy telt az idő, egyre több és több textilt kaptunk. Világossá vált, hogy mások milyen sok ruhát vagy más anyagot dobnak ki, ami egyébként újra hasznosítható lenne – mondja.

Azzal folytatja, akkoriban nem volt még ekkora divat a fenntarthatóságról beszélni, pedig semmivel sem volt súlytalanabb téma, mint most. Látták, hogy tehetnek valamit, a szemétbe szánt anyagokat fel tudják használni, körforgásban tartva ezzel őket. Belevágtak hát a munkába, és eljött a pont, amikor rá kellett döbbenniük, nem elég, ha varrni tudnak: a vállalkozást vezetni is kell.

 

Nem magától értetődő a vállalkozásvezetés

– Egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy vállalkozó tényleg ért is a vállalkozásvezetéshez. Azért jelentkeztünk a Budapest Bank Dobbantó Programjának képzéseire, mert többet szerettünk volna a tudni – a marketingtől kezdve a szervezésen át a vezetésig – mindenről – avat be Kati, és úgy tűnik, jól tették.

Először a Business Model Canvas képzésre jelentkeztek. – Inspiráló közegbe kerültünk, és új szemszögből kezdtük látni a vállalkozásunkat. Rájöttünk, hogy a hobbinkra képesek leszünk üzleti modellt építeni – folytatja, és kiderül, olyan bátrak lettek a képzés elvégzése után, hogy még egy pályázatot is be mertek nyújtani, amelynek az elnyerésével egészen új lökést kapott a cégük.

Ha két bölcsészlánynak sikerült…

– Innentől kezdve célunk lett, hogy fejlődjünk. Ezért Dóri a Budapest Bank Dobbantó tréningjére is jelentkezett. Kati szerint különösen azoknak a nőknek nagy segítség a tréning, akik nem hoznak otthonról vállalkozói mintákat. – Egészen más kívülről látni egy vállalkozást, mint belülről. A programnak köszönhetően már mi is képesek vagyunk üzleti szemlélettel tekinteni a RePitykére.

Ez ugyanis – minden közhiedelemmel ellentétben – tanulható, elsajátítható dolog. Nem kell extra kompetencia hozzá. Ahogy mondja: ha két bölcsészlányak sikerült, bárkinek sikerülhet.

Dóri mellett azonban Kati sem tétlenkedett. Ő a Budapest Bank Quick IT képzésére jelentkezett be, ahol programozóvá ugyan nem vált, de olyan a hétköznapokban egyszerűen használható tudással gazdagodott, amelyet másként nagyon nehezen szerezhetett volna meg. – Az előadó, amellett, hogy rengeteg programmal ismertetett meg, az IT-s szellemiségből szeretett volna számunkra is fontos dolgokat továbbadni – mondja, és azzal fejezi be: jó volt megtanulni, hogy az, hogy nem tudjuk, hogyan oldjunk meg valamit, nem azt jelenti, hogy nincs megoldás. Csupán azt, hogy máshol kell keresnünk.

Már 2000 magyar vállalkozónő „dobbantott”

A Dobbantó Program mára közel kétezer vállalkozónőnek segített. A program fő eleme, a Dobbantó tréning elvégzésével a résztvevők – ahogy Kati és Dóri is – az üzleti sikerek eléréséhez nélkülözhetetlen marketing, menedzsment, adózási, és forrásteremtési ismereteket szereznek, és szakemberek által véleményezett, kész üzleti tervekkel távoznak.

A vállalkozónők számára meghirdetett tréning 20 fős csoportban zajlik hat héten át, a képzés 12 napján összesen 90 órában. A költségek közel 90 százalékát a Budapest Bank vállalja át. Az október 14-én induló tréningre a SEED Alapítvány honlapján lehet jelentkezni 2019. szeptember 29-ig.

Az üzleti tervezés és az IT sem ördöngösség

A többhetes tréning mellett elérhető a nagysikerű Quick ITképzés is, szintén a Dobbantó keretében. A kétszer félnapos kurzus olyan digitális megoldásokkal ismertet meg, amelyek segítik egy vállalkozás működtetését, legyen szó a munkafolyamatok és a pénzügyek megtervezéséről, lebonyolításáról, ellenőrzéséről, az ügyfelekkel és az üzleti partnerekkel való kommunikációról, vagy a vállalkozási folyamatok nyomon követéséről és értékeléséről. A QuickIT képzés igény- és szintfelmérés alapján kezdő és haladó csoporttal is elindul, október 1-én és 22-én. További részletek és a regisztráció ezen az oldalon érhetők el.  

A Dobbantó részeként Üzleti tervezés workshopot is szerveznekamely a világszerte alkalmazott Business Canvas üzleti tervezési módszertanra épül. Az október 16-i képzési napokra itt lehet jelentkezni.

Fotó: Repityke.

Vélemény, hozzászólás?