A játéktervező, aki jobb fejjé teszi a szülőket is

Táncsics Judit pszichológusként hosszú évekig a MÁV-tól elbocsátott embereknek segített az újrakezdésben, annak egyik alapítványánál. Gyermekei születése után valami teljesen újba kezdett: megvalósította a gyermekkori álmát és barátaival játékot fejlesztettek. A Plukkidot. A sikerhez vezető út azonban most sem volt rózsaszín lánymese: meg kellett szokni a vállalkozás építésével járó anyagi bizonytalanságot és az állandó stresszt, ami hatással volt a csapatra is.

Judit azt mondja, abban az egyben mindig biztos volt, hogy olyan dologba vágja a fejszéjét egyszer, ami mellett teljes szívvel el tud köteleződni. Végül ez a gyerekjáték-, és módszertani tervezés lett. Nem csak azért, mert ezt tanulta, hanem mert úgy érezte, hogy ezen a területen tud leginkább értéket teremteni, s itt talált megfelelő társakra is.

Saját életük és kudarcaik teremtettek alapot

Judit szociálpedagógus barátnőjével, Horvátné Pintér Orsolyával együtt dolgozta ki a módszert, amely segít az anyáknak a hangulatuk javításában és abban, hogy képesek legyenek úgy kommunikálni gyermekeikkel, ami számukra is izgalmas, érdekes és kellemes.

Erősen hittek abban – főképp saját életüket és szülői kudarcaikat elemezve-, hogy az anyák, illetve a szülők hangulata rányomja a bélyegét a gyerekek fejlődésére.

Az általuk létrehozott Plukkido játékok forradalmi ötlete az, hogy alkotói a gyakorlatban foglalkoznak azzal, amit a pszichológia már régóta mond, hogy nincs rossz gyerek és elsősorban a szülők hangulata határozza meg a gyerekek viselkedését.

A Plukkido játékai tehát a szülőket formálják, segítenek nekik “jobb fejjé” válni, amitől a gyerekek boldogabbak lesznek. 

Hogyan indítsunk vállalkozást?

A termék már majdnem kész volt, de arról még nem sokat tudtak, hogy hogyan kell egy vállalkozást elindítani és főképp működtetni.

Táncsics Judit és a játékok.
Hosszú út vezetett a játékok mai formájáig.

– Hosszú és tanulságos utat tettünk meg a fénymásolószalonokban sokszorosított játék leírásoktól azokig a gyereknevelést segítő szoftverekig, amiket ma fejlesztünk. Kezdetben mindössze egy terméket szerettünk volna alkotni, évekkel később játékkiadóként emlegettek bennünket, jelenleg pedig már szoftverfejlesztéssel is foglalkozunk úgy, hogy cégünkbe angyalbefektetőként beszállt az egyik világhírű, magyar szoftvercég alapítója, Balogh Péter – meséli Judit, visszaemlékezve az elmúlt évekre.

Tanulniuk kellett

A vállalkozás indításakor rengeteg volt az új információ, több szakmát kellett hirtelen kitanulniuk. – Tervezőtársaim, Orsi és Balázs szakértelmének köszönhetően a módszertan-, és a termék kialakításával kezdetben sem volt sok gondunk, szemben a játékgyártás és kereskedelem jogszabályi hátterével. A táblajátékokat persze rengeteget finomítottuk a felhasználók visszajelzései alapján, mire azok olyanok lettek, amilyenek ma, és a családok visszajelzései mellett, több díjat is nyerhettek – teszi hozzá Judit.

Az egyik legnagyobb feladat az volt, hogy Judit mellett a vállalkozás irányításában részt vevő emberek hogyan bírják az állandó bizonytalanságot, ideértve az anyagit is persze.

– A vállalkozás és a körülötte zajló események nagyon precíz és gyakran kegyetlenül elgondolkodtató tükröt tartottak elém – számolt be saját tapasztalatairól. 

Sokkoló kihívások

2018-ban úgy tűnt már minden adott a sikerhez, ekkor érkezett az alapítók közé Balogh Péter angyalbefektető, s inkubátorának segítségével digitális termékek fejlesztésébe fogtak, melyhez támogatást kaptak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól.

Bár végre biztosított volt anyagilag a működés, ez mégsem volt elég önmagában a sikerhez. A csapat összehangolása, motiválása rengeteg új, ismeretlen kihívást hozott. Juditnak a stresszes helyzetekben is talpon kellett maradnia, makacsul hinni céljaiban ahhoz, hogy a vállalásaikat teljesíteni tudják és a cég tovább fejlődhessen.

– Kívülről persze ez nem látszik, és a szakmai sikerek az emberekben alapból azt az érzést keltik, hogy a cég dübörög, miközben belülről hónapokon, éveken át tart a küzdelem, anyagi-, emberi-, baráti-, családi-, vagy éppen egészségügyi értelemben – emlékszik vissza Judit arra, amikor épp a befektetés aláírásának másnapján lett annyira rosszul, hogy az orvosok egy hasi nagyműtétet tartottak szükségesnek, melyet hosszú felépülési időszak követett.

Tudni kell a nehéz pillanatokból is tanulni

Judit úgy érzi, hogy vállalkozása akkor lesz sikeres, ha ezekből a nehéz pillanatokból is tanulni képes, újra és újra feláll, és fejlődni tud általuk. És persze kitart víziói mellett.

– Eddig a legnehezebb időszakokban is mindig történt olyasmi, ami az úton tartott engem – mondja Táncsics Judit.

Legutóbb egy ilyen helyzetben egy új tulajdonostársra lelt, akivel  a cég képes a szintlépésre technológiai és üzleti téren is. Judit számára az üzleti ügyek kedvező alakulása mellett a mai napig a legfontosabb, ha a szülőktől elismerés érkezik.

Volt, akinek a gyógyulásban segített

– Volt olyan szülő, aki gyermekével egy komoly kórházi kezelés során és azt követően a teljes gyógyulásáig játszottak táblajátékainkkal, meséinkkel. A szülő annyira belejött és felbátorodott a sikereik mentén, hogy saját meséket is írt gyermekének. A játék és a mesék segítségével, bent a kórházban is úgy érezhette a gyermek, hogy uralja azt, ami vele történik. A gyógyulást követően azt írták nekünk, hogy nagyon sokat köszönhettek  a játékkal eltöltött óráknak, amelyekkel sikerült átvészelniük sok nehéz időszakot.

A Plukkido játékaiban a gyerekek kis hősökké válnak azáltal, hogy segítenek a Manóvilág szereplőinek megoldani problémákat, és így olyan élményekkel gazdagodnak, amelyek képessé teszik őket arra, hogy saját és mások életét is jobbá tegyék.

– A mai szülő generáció már tisztában van azzal, hogy a hangos szó, a türelmetlen, frusztrált szülői megnyilvánulások és a negatív fegyelmezés hatása rossz, és a lehető legtöbb helyzetben fel kell hagyni vele. A játékaink ezt a folyamatot támogatják és gyorsítják fel – mondja Judit. A játékok alkalmazása segít abban, hogy a gyerekek a büntetéssel és fenyegetéssel telített családi légkör elszenvedése helyett pozitív kommunikációt tanuljanak és ezáltal egy pozitív, de reális világszemlélettel telítve nőjenek fel. Ami nem csekély ajándék.

Sokáig ellenálltak a digitális formának

– Amikor visszajelzéseket kapunk, akkor azok leginkább arról szólnak, hogy a szülő magán is megdöbbenve érzi, hogy mennyire megváltozott a kommunikációs stílusa gyermekével szemben, és mennyire megérte a játékba fektetett energia. Mégis sokan úgy érzik, hogy a módszertan elsajátítása több időt igényel, mint amennyivel ők rendelkeznek. Éppen ezért vágtunk bele végül a praktikus, digitális megoldások keresésébe – mondja. 

Táncsics Judit A Vodafone Diigitális díjának átvétele után.
Táncsics Judit és Tolmács Márk, a Plukkido Kft. CTO-ja miután átvették a Vodfone Digitális Díjat.

Judit bevallja, hogy sokáig ellenálltak annak, hogy digitálisan is elérhetővé tegyék a játékokat. De idővel mégis erre a piaci igényre reagálva születtek meg a mobilalkalmazásban elérhető eszközeik, amiket például egy-egy hosszú utazás vagy épp egy unalmas várakozás során lehet használni és azonnali, gyors segítséget nyújtanak a szülőnek az adott helyzetben.

Ezek az alkalmazások a gyermeket az őt körülvevő környezettel kapcsolják össze. Olyan játékra hívják őket, melyeknek kellékei, díszletei a környezetükben láthatók.

A vállalkozás miatt teljesen eltűnt a szabadidő

Táncsics Judit ma már igyekszik jobban kordában tartani munkaidejét, mint korábban, mert a vállakozás beindításával teljesen felszámolta szabadidejét. Mégis azt mondja, nem bánta meg, hogy feladta az alkalmazotti létet, mert mára megtalálta az egyensúlyt abban is, hogy mikor és mennyi időt töltsön a munkával, illetve a családjával. És a közös játékkal természetesen.

Vélemény, hozzászólás?