Az építőipartól a divatfotóig: Sopronfalvi Ildikó

10 éve vagyok egyedülálló anyuka egy férfias szakmában. Építőmérnök projektvezetőként dolgozom az építőiparban sok-sok éve. 2012-ben a válság kirobbanásakor svájci frankos hitellel a nyakamon elvesztettem a munkahelyemet és szerencsét próbáltam egyedül a 8 éves kislányommal Németországban, Stuttgart mellett.

Piszok nehéz időszak volt. Németországban is az építőiparban sikerült elhelyezkednem, statikus tervezőként, majd később projektvezetőként. Mindig is hiányzott a kreativitás a munkámból és 2015-ben egy régi álmom valósult meg, amikor vettem egy tükörreflexes kamerát és elkezdtem fotózni.

Annak idején mindent meg szerettem volna tanulni a fotózásról, ezért nagy döntésre határoztam el magam. Munka és gyerek mellett esténként fotográfus képzésre jártam, házi feladatokat és projektmunkákat gyártottam hétvégenként. 2017 őszén sikeresen elvégeztem a képzést és hivatalosan is fotós lettem.

2017 októberében megjelentek az első fotóim egy amerikai magazinban, és ezzel egyidőben visszaköltöztünk Magyarországra a kislányommal. Újra élni kezdtünk, a család és a barátok inspriáló környezetében mindkettőnkbe visszajött az élet. Egyre több fotó került ki a kezeim közül, és azt vettem észre, hogy egyre többet utazok ki Németországba fotózni a régi német csapatommal.

Magazinok sorai jelentek meg, főleg amerikai és kanadai divatmagazinokban szerepelnek a fotósorozataim. 2018. októberében egy nagy álom vált valóra a születésnapomon, az Inspades Magazin címoldalára került a fotóm és a címlapsztoriban 8 oldal jelent meg rólam és a képeimről. Fantasztikus érzés volt!

Rá egy hónapra pedig a Sheeba magazin címlapsztorija lett az enyém, magyar tervező Kriston Gitka hímzett ruháival és Sindy Ofori fekete Germany Next Topmodel lánnyal. Összesen 11 publikált fotósorozatom jelent meg, főleg amerikai divatmagazinoknál.

Próbálok olyan témákat találni a divat- és portréfotózás területén belül, melyek aktuálisak, emberi érzelmeket fejeznek ki esetleg társadalmi jelentőségűek. Szeretek színekkel és tradícionális öltözékekkel dolgozni. A Mompreneurs csoportban találkoztam az Aurora Glamourral és a folklór ékszereit illetve ruháit kivittem Marokkóba egy fotózásra.

Folyamatosan keresem olyan magyar divattervezőkkel az együttműködést, akiknek a termékeit, ruháit a divatfotózásokon fel tudom használni és külföldi magazinokban népszerűsíteni tudom. Nagy álmom, hogy végre a fotózásból meg tudjak élni, és ezen munkálkodom nap mint nap a főállásom mellett.

A közeljövőben szervezem az első magyarországi fotókiállításomat a környezetvédelem és műanyag elleni küzdelem témájában divatfotós szemüvegén keresztül.

Kiemelt kép és cikk fotó: fotobyildiko.com

Vélemény, hozzászólás?