Hatgyermekes anyaként is valóra válthatod az álmod – Eckhart Erzsébetnek sikerült

Eckhart Erzsébet igazi multikulturális családban nőtt fel és indonéz férjével közösen gyermekeit is ebben a szellemben nevelte. De miért kezd el egy pszichológus  hatgyermekes anyaként vállalkozni, funkcionális táplálkozással, életmóddal foglalkozni? Az ok egyszerű: hisz abban, hogy testünk és lelkünk működése, rezdülései összefonódnak. Módszere még a meddő pároknak is segíthet, de a koronavírusról is van mit mondania.

Eckhart Erzsébet pszichológus, funkcionális táplálkozás, orvoslás és stresszorvoslás tanácsadó, akit szenvedélyesen érdekel a pszichoszomatika, az étrend, életmód és az emberi kapcsolatok testi-lelki egészségre gyakorolt hatása. Mindig is nyitott volt az újdonságokra – ez szinte belé van kódolva. Édesapja német származású volt, így a magyar mellett egy másik anyanyelvet is a magáénak tudhatott. Ezek után nem csoda, hogy – a kétnyelvű érettségit követően – Svájcban képezte magát tovább. Erzsébetnek fiatalként természetes volt németül kommunikálni, otthonosan mozgott abban a kultúrában is, és nem is sejtette, hogy akkoriban mennyien irigyelték ezért.

Erős kíváncsiság él benne

Abban az értelemben sem volt mindennapi lány, hogy már serdülő kora óta behatóan érdekelte a szerves kémia, biokémia és a biológia, mivel az ember testi-lelki működését minél több szempontból meg akarta ismerni.

– A természettudományos érdeklődés mellett valószínű, édesapám súlyos cukorbetegségének volt köszönhető, hogy folyamatosan figyelemmel követtem minden információt, kutatást, ami a táplálkozásról és annak testi-lelki egészségre, lelkiállapotra és a társas kapcsolatokra való hatásairól szólt.

Érdeklődése nagyon szerteágazó, tanult biológiát, klinikai pszichológiát, sőt teológiát is. Pszichológia szakdolgozatát a bizalom, testi-lelki egészség és vallásosság közötti kapcsolatról írta, Kopp Mária tanárnő segítségével a SOTE-val közösen, a HUNGAROSTUDY kutatássorozathoz kapcsolódva.

– Svájcból hazatérve pszichológiát kezdtem el tanulni – a klinikai mellett vallás- és családpszichológiára specializálódtam. A pszichoszomatika foglalkoztatott a leginkább, tehát annak a kérdése, hogy a stressz, az emberi kapcsolatok és az életmódtényezők miként befolyásolják a fizikális és mentális egészséget.

Az emberibb orvoslást szorgalmazza

Közben egyre gyakrabban lehetett hallani egyes étrendi tényezők, ill. mikrotápanyag-, vitaminhiány szerepéről bizonyos betegségek kialakulása kapcsán – Magyarországon például Szendi Gábor publikált a paleolit étkezésről, melyben kifejtette, hogy nem csak a hormonok vagy a stressz lehet ránk hatással. A német nyelvterületen egyre népszerűbb emberközpontúbb orvoslás Erzsébet számára is hamar szimpatikussá vált, hiszen ez a megközelítés elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, vagyis az étrend és életmód megreformálásán keresztül próbálja az egészséget nemcsak megőrizni, hanem – szükség esetén – helyreállítani is.

– A Német Orvosi Kamara által elismert Funkcionális Orvoslás és Stresszorvoslás Intézet képzése éppen erről szól, ezért döntöttem úgy, hogy elvégzem, azóta pedig évente részt veszek a kurzusaikon, hogy naprakész ismereteim legyenek. Ezzel párhuzamosan folyamatosan igyekszem bővíteni a tudásomat, sokat beszélgetek, informálódom a szaklapokból és gyakori vendége vagyok a nemzetközi konferenciáknak is. Természetesen arra is törekszem, hogy a megszerzett tudást továbbadhassam, ezért rendszeresen tartok előadásokat, képzéseket.

Beleszeretett Ázsiába

Pozitív tapasztalatokat nemcsak szakmai téren szerzett, hanem a magánéletében is. Indonéz férje révén ugyanis saját bőrén tapasztalta, hogy a természetesebb táplálkozás, életmód és nevelés hogyan néz ki a gyakorlatban, és milyen jó hatással van az egészségre. A tradicionális ázsiai étrend alapja a sok zöldség, a rizs, a halfélék, a kókusz és a fűszerek – utóbbiaknak a távol-keleti kultúrában gyógyerőt is tulajdonítanak, mert jól ismerik előnyös oldalukat és tudatosan használják őket. Erzsébet ugyanakkor nem csupán az ízekben nagy tisztelője Ázsiának, hanem az ott élők gondolkodásmódját is nagyon közel érzi a sajátjához.

Indonéz férjének négy gyermeket szült, összesen pedig hat gyermek boldog édesanyja. Multikulturális családban nőtt fel ő maga is, így nem véletlen, hogy ezt a hagyományt vitte tovább. Legfiatalabb gyermeke 14, míg legidősebb 35 éves. Őket is arra ösztönözte, hogy külföldön tanuljanak, fia például Belgiumban szerzett információs-technológiai diplomát és most egészségügyi menedzsmenttel foglalkozik, így sokszor előfordul, hogy a munkában is tudnak egymásnak segíteni. Erzsébet legidősebb fia a Healways Egészségközpont oszlopos tagja, aki főleg gazdasági, technikai feladatokkal foglalkozik.

– Funkcionális táplálkozás és életmód-tanácsadóként komplexen gondolkodom, mert az egészséget meghatározó tényezők általában bonyolultak és soktényezősek, melyek lehetnek az immunműködést is befolyásoló vitamin- és tápanyaghiányok, életmódhibák, emésztőrendszeri diszfunkciók, krónikus fertőzések, illetve bizonyos típusú stressz is kihatással lehet a testi-lelki jólétre – avatott be Erzsébet.

Utak az egészséghez

A Healwaysnél kiépült egy protokoll, ami remekül bevált, de részleteiben folyamatosan aktualizálják a friss kutatások, szakértőkkel való kommunikáció során, gyakran a nemzetközi konferenciákon való részvételek után. A munka egy, a tünetek és laboreredmények alapján történő alapos állapotfelméréssel kezdődik, hiszen a leletek árulkodnak a tápanyaghiányok által is közvetített bajokról. A miérteket keresik, hiszen csak akkor érhetnek el sikert, ha megtalálják a szervezetben a problémákat.

– A cél az, hogy közösen találjuk ki a megvalósítható étrendi és életmód-szabályokat, amelyek alapjai a már jól bevált protokollok, viszont ezek részleteit finomra hangoljuk, mindig az adott emberre, az élethelyzetére, igényeire szabjuk. Maximálisan a természetes étrendre építünk, amit biológiailag megfelelően hasznosuló táplálék-kiegészítéssel toldunk meg. A protokoll tartalmaz dietetikusok által kidolgozott elveket, ezeket próbáljuk meg a gyakorlatban minél hatékonyabban megvalósítani.

Ám főleg az első időszakban az étrendi és életmódtanácsok betartása sokak számára komoly erőfeszítéssel jár, mert a siker érdekében az embereknek ki kell mozdulniuk a komfortzónájukból. A későbbiekben, miután az új szokások rögzültek, már sokkal több örömöt lelnek a változásban és érzékelik az életminőség javulását is – addig azonban ki kell tartani.

Krónikus betegségek a meddőség hátterében

Krónikus anyagcsere- vagy hormonális problémák (IR, autoimmun- vagy pajzsmirigy betegségek, PCOS) gyakran állnak a meddőség hátterében is. Ezekkel az egészségügyi gondokkal gyakran összefüggésben lévő, hosszan tartó fertőzések (bakteriális, virális vagy gombás megbetegedések) és következményeik általában több szervrendszert érintenek – ez pedig az immunrendszerre is hatással van, hiszen, ha az egyik kórokozó már betörte az ajtót, akkor ott a másik is könnyedén be tud hatolni.

– Általában nem elsődlegesen meddőséggel fordulnak hozzám a páciensek, azonban a mikrotápanyagok és a vitaminok hiánya, illetve krónikus fertőzések lehetnek okai ennek a problémának is. Amennyiben pedig tápanyag- és vitaminhiánnyal küzdő nő esik teherbe, az nagyon megviselheti a szervezetét, mert ilyenkor a baba igényeit a szervezet előnyben részesíti. Célunk az is, hogy a leendő anyukák a teherbeesést követően egészségesen tudják kihordani a babájukat. Sőt a várandósságra jól felkészült nő sokkal könnyebben tudja lelkileg is megadni a gyermekének, amire szüksége van.

A baba ugyanis megfelelő vitamin- és tápanyagellátás mellett egészségesebben fejlődik, az anyuka pedig a szülést követően nem omlik össze hormonálisan és pszichésen, ráadásul energikusabban tudja ellátni, gondozni a kicsit. Erzsébet pedig hatgyermekes anyukaként maga is jól tudja, hogy ez valóban így működik – azóta is egészséges életet él, ahogyan a már felnőtt gyermekei is.

Erzsébet a várandósság alatti vitaminellátás fontosságának szemléltetésére egy dán kutatási eredményt idézett. A követéses vizsgálat a D-vitamin-hiányos anyukák esetében azt találta, hogy az ő gyermekeik életük során 44 százalékkal gyakrabban betegedtek meg skizofréniában. Érdemes tehát odafigyelni a legapróbb részletekig mindenre, ha gyermekünknek és magunknak is a legjobbat szeretnénk.

Egy új ellenség: a koronavírus

A koronavírus esetében már jól tudjuk, hogy a krónikus betegeknél (pl. 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, szív- és érrendszeri, légzőszervi megbetegedések) okoz igazán nagy bajt, akár az életet is veszélyezteti.

– Az egy dolog, hogy a magyar társadalom el van öregedve, de a nagyobb baj az, hogy a nem megfelelő életmódnak és étrendnek köszönhetően már viszonylag fiatal felnőttkorban kialakulnak egyes krónikus betegségek. Hatékony megelőzés esetén mindenki tovább lehetne aktív, és egészségesen, tudását, tapasztalatait átadva tudna megöregedni szeretteinek körében. Ráadásul a városi élet sem kedvez az egészségünknek, mert a légszennyezés károsítja a tüdőt, a szmogréteg miatt pedig nem tud a napsugarak hatására D-vitamin termelődni a bőrben, pedig éppen ez az a vitamin, amire a legnagyobb szükségünk lenne koronavírus idején is.

Tény, hogy a jól feltöltött mikrotápanyag- és vitaminraktárral sokkal egészségesebb életet tudunk élni. Maximálisan igaz tehát a régi mondás, miszerint „az vagy, amit megszel” – fogadjuk meg a népi bölcsességet, hiszen – mint láttuk, a modern világban is – ez az egyik út az egészséghez.

 

Vélemény, hozzászólás?