„Méhnyakrákos voltam, most pedig elmesélem a történetemet”

Tóth Icó körül egy világ omlott össze, amikor 2011-ben kézhez kapta orvosától az ítéletet: méhnyakrákos. Az embert próbáló időszak azonban ma már csak egy rossz emlék. Elindította a Mályvavirág Alapítványt, mely minden nőgyógyászati daganattal érintett hölgynek támaszt nyújt, miközben a megelőzésre hívja fel a figyelmet, és csapatával azóta is szüntelenül azon dolgoznak, hogy a nőknek segítsenek.

„Néha magam sem hittem, hogy életben maradok”

Tóth Icó sosem gondolta volna magáról, hogy egyszer alapítványt fog indítani, de az élet másképp döntött, és a fiatal, kétgyermekes édesanyát egyik napról a másikra a mennyből a pokolba taszították.

– Amikor 2011 augusztusában világra hoztam a kislányomat, a nagyobbik gyerkőcöm már 4 éves volt. És bár tapasztalatból tudtam, hogy a szülés utáni időszakkal együtt jár a vérzés, az alhasi fájdalom, és esetenként a rossz közérzet is, itt éreztem, hogy valami egészen másról van szó. Orvosról orvosra jártunk, és novemberben már megkaptam a diagnózist, hogy méhnyakrákos vagyok. Ezt követően megműtöttek, de a szövettanból kiderült, áttét képződött, így 30 sugarat és 4 kemoterápiás kezelést kaptam. Nagyon kemény út volt, és sokszor magam sem hittem el, hogy életben maradok. Azóta 9 év telt el, most pedig azon dolgozom, hogy azoknak segíthessek, akik hasonló nehézségekkel küzdenek, mint egykor én is – kezdett bele a mesélésbe Icó, aki ma már egészséges és teljes életet él.

Szívós és kitartó, akár a mályvavirág

Miután felgyógyult, Icó szinte állandóan úton volt és rengeteg előadást tartott, hogy felhívja a figyelmet a méhnyakrákra és tüneteire. A betegsége alatt írt naplójából pedig Minden anyuka meggyógyul címmel könyv is megjelent. Amikor szerette volna felajánlani a kéziratot egy nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó szervezetnek, hiába is keresett hasonlót, nem talált. Ekkor döntött úgy, hogy életre hívja a Mályvavirág Alapítványt, melynek szimbóluma az a szívós, kitartásáról híres virág lett, mely Icó útját is jellemezte.

– Aki megjárta már ezt az utat, az nagyon jól tudja, hogy milyen nehéz „egyedül” végigcsinálni mindezt. Szerettem volna mások válláról is – lehetőség szerint – a legtöbb terhet levenni.  Nekem is nagyon jó lett volna anno, ha tudtam volna támaszkodni a sorstársaimra – avatott be.

– 2013-ban útjára indítottam a Mályvavirág Alapítványt, aminek a kezdetekben csak 5 tagja volt, de aztán a szervezet pillanatok alatt kinőtte magát, egyre többen lettünk, és miközben teltek az évek, ráébredtünk, hogy nemcsak a méhnyakrákosok vannak magukra hagyva az életükért folytatott harcban, hanem a petefészek-, a hüvely-, a szeméremtest- és a méhtestrákkal küzdők is. Nekik is szükségük volt a támogatásra, így a mályvavirág őket is szirmai alá vette – mesélte Icó.

Az érintettek, valamint a hozzátartozók kezét az első leletektől kezdve addig fogja az alapítvány, amíg azt kérik tőle.

Az oltással több ráktípus is megelőzhető

A kezdetektől fogva – a nőgyógyászati daganattal élők megsegítése mellett – a HPV (Human Papillomavírus) prevencióért is dolgozik az alapítvány, mely HPV-fertőzés a méhnyakrákos esetekért felelős. Tavaly kb. 84%-a döntött úgy az érintett szülőknek, hogy beadatják gyermekük számára a HPV-oltást, ami kiemelkedően jó számnak minősül – még Európában is. Bár hozzá kell tenni, hogy hazánkban így is jól állunk a védőoltások felvételének tekintetében. De miért olyan fontos ez?

– A HPV-oltást már az iskolában is kérhetik a szülők gyermekeik számára, mely mindenképp az egyik fő védelmi vonalat jelenti a méhnyakrák elleni harcban. Azt szokták mondani, hogy nincsen méhnyakrák HPV nélkül, ami elég jól fedi a valóságot, ugyanis akit érintenek ezek a fajta nőgyógyászati daganatok, azoknál 99,7%-ban a HPV- vírus a bűnös. Azt tanácsolom mindenki számára, hogy hiteles információkból tájékozódjanak, és annak fényében hozzanak felelős döntést az oltásról. A saját részemről egy pillanatig nem lehet kérdés az, hogyan döntök, ugyanis én testközelből élhettem át a halálközeli élményt a HPV miatt. A gyermekeimet szeretném megóvni mindettől. Hiszen itt van nem is egy, hanem többféle rák, amit meg tudunk előzni… akkor miért ne tennénk meg?

Bátor nők harca

Icó szerint az elmúlt években rengeteget változott a közvélemény hozzáállása a nőgyógyászati eredetű daganatokhoz, amiben kulcsszerepet töltött be a Mályvavirág Alapítvány munkája is, mely 2017-ben csatlakozott egy Európai Közösséghez, ami az ESGO-ENGAGe névre hallgat. A név mögött a nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó betegszervezetek európai hálózata áll. Együtt szerették volna felerősíteni azoknak a nőknek a hangját, akik az életükért vívnak csatát, ezért létrehozták a World GO Day-t, mely a nőgyógyászati daganatok világnapja lett – 24 ország és 50 betegszervezet támogatásával. Tavaly pedig Icót választották meg az ESGO-ENGAGe elnökének.

– Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy elnöknek választottak, és extra motivációt adott a további munkámhoz is. Vasárnap, szeptember 20-án – a koronavírus miatt – ezúttal online rendeztük meg a World GO Day rendezvényét, ahol számos orvos tartott előadást. Nagyon örülünk neki, hogy évről évre egyre több támogatót tudhatunk a sorainkban – a salátáiról híres Eisberg Hungary Kft. például már tavaly is partnerünk volt, ami azért is remek, mert az egészséges táplálkozás és a sport nemcsak a betegséggel vívott csata során előnyös, hanem a megelőzésben is – árulta el Icó.

De nemcsak a Mályvavirág Alapítvány, hanem azok a bátor nők is oroszlánrészt vállaltak abban, hogy egyre több ember figyelmét hívják fel a nőgyógyászati daganatokra, akik a világ elé álltak, és felvállalták, felvállalják a betegségüket.

– Ma már sokkal megértőbbek az emberek ezekkel a betegségekkel, mint néhány évvel ezelőtt. Végre már nem akkora a stigma, mint korábban, egy összetartó közösség segítségével. Ehhez pedig arra is szükség volt, hogy az érintettek hallassák a hangjukat, mert óriási bátorság kell ahhoz, hogy az ember a nyilvánosság elé lépjen, és azt mondja: „Méhnyakrákos voltam, most pedig elmesélem a történetemet…”

Vélemény, hozzászólás?