Amikor kinyílt a bicska a zsebemben – Egy nőgyógyász gondolatai a „niche”-ről

A császármetszések számának emelkedésével nagy mértékben nő a műtéttel járó komplikációk száma is. Ráadásul számos olyan eset van, amelynek megítélésben a nőgyógyászok sem egyeznek. Jól tudja ezt dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász és meddőségi szakember, a Mamidoki blog írója is, aki kisgyermekes édesanyaként próbál segíteni a hozzá forduló nőknek. Új sorozatunkban őszintén beszél olyan témákról, amelyek akár még a gyermekvállalást is megnehezíthetik. Hallottál már a „niche”-ről? Most elmondjuk, mi az, és miért okozhat csökkent termékenységet. 

dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász és meddőségi szakember

Sosem fogom elfelejteni. Rezidensként dolgoztam az egyik vidéki egyetemi klinikán. Éppen az ultrahang laborba voltam beosztva és a sötétben néztem sorban azok ultrahangfelvételeit, akiket az ambulanciáról átküldtek. Majd megjelent egy 40-es szakorvos a betegével, és megkért, hogy adjam át a helyem, mert meg szeretné nézni az ultrahangját. Gondoltam, ha már feltart, megnézem vele én is, így ott maradtam.

„Mik is a tünetei?” – kérdezte. Menstruációt követően még akár 8-10 napig is vérezgetek.” – hangzott a válasz. Császármetszéssel szültünk, ugye?” – jött a következő kérdés, melyre igenlő válasz érkezett. Ezen a pontom már sejtettem, mit fogunk látni. Megjelent a méh hosszmetszeti képe és ott volt. Niche. Ez csak a császármetszés hege. Az okozza a problémát. Ez legyen a legnagyobb bajod!” – mondta az orvos, miközben legyintett egyet a kezével.

Az én zsebemben kinyílt az a láthatatlan bicska. Én ugyanis úgy gondolom, hogy ha egy nő a 28 napos ciklusából akár 12-14 napot folyamatosan vérezget változó intenzitással, az nagymértékű életminőség-romlást jelent és igenis foglalkozni kell vele.

A niche a császármetszés hegének defektusa a méhfalon, nem terhes nőkben. A császármetszések számának emelkedésével nagy mértékben emelkedik a komplikációk száma is, és így a niche megjelenése is. Számos tanulmány igazolta, hogy a niche lehet kiváltó oka a rendszertelen méhűri vérzésnek, fájdalmas menstruációnak, okozhat szövődményt későbbi terhességekben, valamint feltételezhetően csökkent termékenységet, azaz subfertilitást is.

Nagyon sok nőnél kialakul 

Az elmúlt 10 évben nemzetközi konferenciák és szaklapok hot topic”-ként kezelték az elváltozást. Így viszonylag sok szaklapban jelentek meg szakmai cikkek ezzel kapcsolatban. Próbálták a hajlamosító tényezőket felderíteni, hisz nem mindenkinél alakul ki, akinek császármetszése volt. Abban sem egyeznek, hogy milyen arányban alakul ki a jelenség, de nagyjából a császármetszésen átesett nők 45%-ánál látható.

Így néz ki ultrahangon a niche.

Panaszokat sem okoz minden esetben. Sok tényezőt vizsgáltak, ami befolyásolhatja a kialakulását, a varrástechnikától, a sebgyógyulást befolyásoló tényezőkig stb. Jelenleg ami biztos, hogy minél több császármetszésen esik át valaki, annál nagyobb esélye van rá, hogy kialakul nála és panaszokat fog okozni.

Ami elősegítheti a kialakulását, az a hátrahajló méh, a magas testtömeg-index, a terhességi cukorbetegség, gyermekágyban lázas állapot, egy rétegben varrt méhzárás (ezzel kapcsolatban engem nem győztek meg a tanulmányok).

Jelentkezett már nálam páciens vérzészavarral, ultrahangon nagyon csúnya niche ábrázolódott. Miután rákérdeztem a műtét körülményeire, kiderült, hogy súlyos lázas állapot és szepszis lépett fel nála. Ez sebgyógyulási zavarhoz vezetett és kialakult a defektus.

Másodlagos meddőséget okozhat

Felderítésében elsősorban a hüvelyi ultrahangvizsgálat segít. Amit ilyenkor látunk (én szeretem megmutatni a pácienseknek) egy fekete háromszög a belső méhszáj felett. Azon túl, hogy felette elvékonyodik a méh izomrétege, a méhüreg felől kóros nyálkahártya jelenik itt meg. Ez a menstruációs vér megrekedését okozhatja, valamint ebben a nyálkahártyában található erek is filtrálnak, azaz szűrnek át folyadékot, mely a vérzészavar fő oka. Ezt a folyadékfilmet tartják a csökkent termékenység (subfertilitás), valamint a másodlagos meddőség (szekunder sterilitás) fő okozójának. A méhüreg miliőjének megváltoztatásával csökkentheti a beágyazós valószínűségét.

Fontos megjegyezni, hogy megoszlik a szakemberek véleménye arról, hogy a niche ténylegesen okozója-e a csökkent termékenységnek (subfertilitásnak)! Amennyiben azonosítottuk az elváltozást és az tüneteket okoz a páciensnek, műtéti úton kezelhetjük. Az elváltozást borító izomréteg vastagságától függően méhtükrözést vagy hastükrözést (laparoszkópia) választhat az orvos. Méhtükrözés során a háromszög alapjának sarkait kerekítik le, valamint elektromos áram segítségével a kóros ereket megsütik”.

Míg laparoszkópia során a hegszövetet teljesen kivágják és az ép sebszéleket varrják össze. Nagy bánatomra itthon nagyon alacsony az ilyen beavatkozások száma és nagyon kevés a gyakorlott szakember, aki a műtéti technikát megfelelően kivitelezi. Tavaly egy nemzetközi konferencián volt szerencsém nemzetközileg elismert szakemberek műtéteit végignézni felvételről. Az olyan országokban, mint például az Egyesült Arab Emirátusok, ahol a nők viszonylag sok gyermeket vállalnak és a császármetszések aránya hihetetlen magas, komoly problémának számít a niche.

Megnehezítheti az embriótranszfert 

Meddőségi szakemberként is láttam igen komoly eseteket, ahol az általunk alkalmazott kezelések gyakorlati kivitelezését is megnehezíti az elváltozás, például egy katéter felvezetését embriótranszfer esetén. Mindig döbbenettel gondolok arra az esetre, ami a korábbi munkahelyemen történt. Másodlagos meddőség miatt kezeltünk egy pácienst. Korábban császármetszéssel szült, saját nőgyógyásza már próbálkozott inszeminációval nála, de a katétert nem tudta felvezetni. Nálunk lombikeljárásban vett részt.

Nem az én páciensem volt, én az embriótranszfer alkalmával ismertem meg. Az akkori főnököm hasi ultrahang vezérelt visszaültetést végzett, én követtem a katétert ultrahanggal ebben az esetben. Mikor a katétert próbálta felvezetni, az nem fordult be a méh üregébe, hanem egyenesen elakadt a niche-ben. Tapasztalt, ügyes orvosként próbálkozott, de olyan mértékű volt az elváltozás, hogy nem sikerült. Végül egy, a katétertől sokkal merevebb eszközzel picit tágított a belső méhszájon és végül feljutott a méh üregébe az embrióval. A program azonban nem lett sikeres.

Dr. Tóth Alexandra Mamidoki nevű blogját itt olvashatjátok. 

Nyitóképünk illusztráció, freepik. 

Vélemény, hozzászólás?