A jó asszony köténye mindent eltakar? – Beszéljünk a karanténbántalmazásról!

A vírushelyzet megjelenésével egyértelműen várható volt, hogy a családon belüli és kapcsolati erőszak előfordulásának száma nőni fog. Ünnepkor és hosszú hétvégéken emelkedő tendencia volt jellemző eddig is, így jogosan jelezték előre a szakemberek a pandémia idejére az erre vonatkozó statisztikai adatok megnövekedését. Már márciusban másfélszeresére nőtt a rendőrségen bejelentett kapcsolati erőszakelkövetések száma.

Érdemes számításba venni, hogy a családon belüli és kapcsolati erőszakot mutató statisztikák nagy mértékű látenciát mutatnak. Ennek fő oka, hogy az áldozat nehezen kér segítséget a félem és az őt uraló szégyenérzet miatt. Mire egy ilyen eset statisztikai adat lesz, addigra az áldozatot már többször bántalmazták, és sokszor csak külső segítség hatására mer lépni.

Valóban a korlátozott élettér okozza a bántalmazások növekedését?

Annak ellenére, hogy a vírushelyzetben valóban nőttek a bántalmazásra vonatkozó esetszámok, mégsem a bezártság, a privát szféra beszűkülése vagy az egzisztenciális bizonytalanság tehető felelőssé ezért. Az esetszámok növekedésének egyszerűen az a fő oka, hogy a bántalmazónak több lehetősége van bántani.

A bántalmazás mindig a bántalmazó döntése, sosem az áldozat provokálja azt ki. Egyenlőtlen, nem partnerségi viszonyban működő párkapcsolatokban mindig az a fél bántalmaz, amelyik magát többre tartja, jogosultságtudattal rendelkezik, és birtoktárgyként kezeli párját. A bántalmazás módja, gyakorisága és mértéke is minden esetben a bántalmazó döntésén alapul.

Az erőszak társadalmi probléma

A családon belüli erőszakhoz való hozzáállásban gyökeres változásra van szükség. Generációk nőttek fel olyan káros közmondásokon, mint „a jó asszony köténye mindent eltakar”, a „családi szennyest nem teregetjük ki”, és számos más is, ami szándékos elhallgatásra nevelt és tanult tehetetlenségre oktatott. A tanult tehetetlenség fogalma azt az eszköztelenséget jelenti a bántalmazás tárgykörében, amikor ismeret, kibeszélés és kimondás hiányában egyszerűen nincs példánk arra, hogyan léphetnénk ki az erőszak körforgásából, sőt sok esetben pont e miatt a tudáshiány miatt fel sem ismerjük, ha bántalmaznak minket.

Ezért kiemelten fontos, hogy olyan társadalmi szerepvállalásokat tegyenek az erőszakban nem, vagy csak közvetve érintett cégek is, mint például az IKEA, aki az #egybiztonsagosotthonert hashtaggel kampányt indított a családon belüli erőszakáldozatok számának csökkentéséért.

Ha a szomszédból a te előszobádba is átfolyik a vér, akkor azt te is takarítani fogod…

… és ha Pistike azt a normát látja otthon, hogy szabad verekedni és csúnyán bánni egymással, akkor ne lepődj meg, ha a te gyerekeden alkalmazni fogja ugyanezt az óvodában. És onnantól már te is érintett vagy.

Nem érdemes megvárni, amíg vér folyik, hiszen a bántalmazás nem pofonnal kezdődik, és nem is azzal van vége. Minden tettleges bántalmazást megelőzi a lelki terror, és a bántalmazás traumahatása még az elköltözés után is elkísér.

Az erőszak természetét nem ismerni sokkal veszélyesebb, mint ismerni és felismerni.

Az ismeretanyagok széles körű terjesztése azért is fontos, hogy ne csak az érintettek ismerjék fel helyzetüket, hanem a környezetük is észrevegye, ha valakinek segítségre van szüksége.

Takács Hajnal. Fotó: Benkő-Molnár Fanni.

Nehéz segítséget kérni, és tudni kell jól segíteni

A bántalmazott olyan szégyenérzetet cipel magán, aminek nem ő, hanem bántalmazója az oka. A bántalmazás sohasem az áldozat szégyene. Senki nem érdemel bántást, és más cselekedetéért sem lehetünk soha felelősek. Az erőszaktevők azonban mesteri manipulációval hitetik el, hogy tettükért az áldozatuk felelős. A bántalmazott gyakran elhiszi, hogy kiérdemelte a bántást, ezért nem beszél róla, ezért szégyelli.

A környezet felelőssége ilyenkor, hogy felismerje a bántalmazás jeleit, és támogató módon álljon a bántalmazott mellé.

A szakirodalom értő tanúknak hívja azokat az embereket, akik ítélkezés nélkül, erkölcsi állásfoglalást képviselve áldozathibáztatás-mentesen állnak az áldozatok mellé. Bárki lehet értő tanú, aki tisztában van az erőszak természetével, és olyan morális rendszere van, amely az élet tiszteletén alapszik.

Az erőszakos kapcsolatból való kilépéshez sokszor elég egyetlen értő tanú jelenléte is, aki elérhető közelségben mindig kész meghallgatni és segíteni az áldozatot. Az értő tanúk azok, akikre az áldozat számíthat és akik átsegítik őt a nehezebb időszakokon.

Az erőszak körforgása

Az erőszak dinamikája olyan zárt rendszer, melyben körbejár az erőszak felgyülemlése, annak kitörése, majd a mézesheteknek nevezett nyugalmi időszak. A nyugalmi időszak biztosítja az áldozat csalfa reményét bántalmazója megjavulására. Ez az időszak az, amikor bocsánatkérések és szép ígéretek hangzanak el, és ez a hitegető manipuláció szögezi oda az áldozatot a bántalmazó mellé. A dinamika miatt azonban a körforgás nem fog itt megállni, minden újraindul, és olyan spirálba húzza a bántalmazottat, amiből erő és támogatás híján nagyon nehezen, vagy sehogy sem tud kilépni.

Ilyenkor létfontosságú a támogató környezet, az értő tanúk jelenléte és a közösség megtartó ereje.

Ebben a cikksorozatban nem kisebb dologra vállalkozunk, mint tisztázni a bántalmazás természetét, eloszlatni a bántalmazással kapcsolatos tévhiteket, megmutatni, hogy bárkiből lehet áldozat, hiszen az erőszak csak egy emberen múlik: az erőszaktevőn. Ezért az erőszak természetének ismerete és helyes beazonosítása életmentő. De mutatunk kiutat is, és végső soron megmutatjuk, hogy az áldozatból lett túlélő hogyan válhat igazán élővé azáltal, hogy visszaszerzi uralmát a saját élete felett.

Meséld el te is a történetedet, hogy Takács Hajnal segíthessen!

Kattints a linkre vagy küldj levelet a noivalto@gmail.com címre, hogy minél több valódi történet megértésében és feldolgozásában segíthessen a szakértő.

Hol kérhetünk segítséget?

Fontos tudni, hogy családon belüli és kapcsolati erőszak esetén nemcsak az érintett tehet bejelentést, hanem szomszéd, családtag, vagy ismerős is.

  • 112: a nap 24 órájában hívható segélyhívószám. Hivatkozzunk az ORFK 2/2018-as rendőröknek szóló utasítására, amely a kapcsolati erőszak helyes kezelését írja elő számukra
  • 06 80 205 520: Az OKIT 0–24 órában elérhető telefonszáma
  • 06 80 505 101: A NANE Egyesület ingyenesen hívható vonala bántalmazott nők és segítőik számára (hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken 18-22 óra között, és szerdán 12-14 óra között).

Szerencsére a megfelelő keresőszavak használatával (bántalmazás, családon belüli erőszak, kapcsolati erőszak, bántalmazó kapcsolat stb.) egyre több ismeretanyagot érhetünk el az interneten is, ezek közül álljon itt néhány:

https://nane.hu/

https://nokjoga.hu/erintetteknek/korai-figyelmezteto-jelek/

https://nokjoga.hu/erintetteknek/bantalmazott-no-vagyok/

Mivel az erőszak hatása hosszan kíséri és kísérti az áldozatot, így kiemelten fontos a trauma feldolgozása a gyógyulás érdekében. Ehhez itt található pár hasznos olvasmány:

https://nokjoga.hu/erintetteknek/gyogyito-olvasmanyok/

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az erőszak sosem volt magánügy, és annak megfékezését csak társadalmi szemléletváltással és a támogató környezet segítségével érhetjük el. Egyetlen áldozatot sem szabad magára hagyni!

További cikkeket a témában ITT, ITT és ITT olvashatsz. 

Nyitó fotó: Freepik. 

Vélemény, hozzászólás?