Az idő kulcstényező – Ne csak októberben beszéljünk a mellrákról!

A rákbetegséget még ma is hallgatás és tabu övezi. Nem szívesen beszélünk róla, éppen ezért sok félreértés és tévhit lengi körül a témát. Különösen igaz ez a mellrákra, mely éppen a nőiség legősibb szimbólumát betegíti meg. Pedig a mellrák diagnózisa ma már messze nem egyenlő a halálos ítélettel, sőt, akár teljes gyógyulás is elérhető.

A gyógyuláshoz azonban elengedhetetlen a korai felismerés, amiről nem elég csak októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában beszélni! Felelősségünk, hogy megbízható, hiteles információkkal buzdítsuk a hölgyeket a szűréseken való részvételre. Ebben nyújt segítséget a szakorvosok által írt és lektorált új betegtájékoztató oldalán az Intima női egészségportál, ahol a szűréstől a diagnózisig, a kezelési lehetőségektől az életmód szerepéig, minden információt megtalálnak az érdeklődők.

A koronavírus időszaka alatt csökkent a mellrákszűrésen való részvételi arány

A statisztikák szerint élete folyamán minden kilenc-tizedik nő kénytelen szembesülni a mellrák sokkoló diagnózisával, mégis nagy a tájékozatlanság a témában, és részben talán ennek is tudható be, hogy tragikusan alacsony a mellrákszűréseken való részvételi hajlandóság is, ami a koronavírus-járvány időszaka alatt tovább romlott, s ami viszont rontja a korai felismerés és a túlélés esélyeit – és ezzel az ördögi kör be is zárult.

Még mindig sokak fejében él például az a tévhit, hogy a mellrák csak a nők, mégpedig az idősebb nők betegsége, holott nem kevés azoknak a száma, akiknél akár húszas éveik elején derül ki, hogy baj van, és bár a nőknél jóval ritkábban, de a mellrák a férfiakat sem kíméli. Ugyancsak általános vélekedés még ma is, hogy a mellrák diagnózisa egyenlő a halálos ítélettel, holott az onkológia tudománya az utóbbi években-évtizedekben hatalmasat lépett előre, így a mai korszerű kezelési lehetőségek birtokában az orvosok akár teljes gyógyulást is biztosíthatnak mellrákos pácienseik számára, de ha mégsem, akkor is jó életminőségben eltöltött évek nyerhetők.

Ehhez persze elengedhetetlen a korai felismerés, korai felismerés pedig nem képzelhető el a mellrákkal kapcsolatos edukáció, ennek révén tudatos, tájékozott érintettek nélkül, akik figyelik testük jelzéseit, és a legkisebb gyanús jelre felkeresik orvosukat.

Október hagyományosan a mellrák elleni harc hónapja világszerte, ám nem szabad, hogy a mellrákkal, a rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálatok fontosságával kapcsolatos információk átadása pusztán egy hónapra korlátozódjon, hanem az érintetteknek az év mind a tizenkét hónapjában hiteles, megbízható, ugyanakkor nem utolsósorban közérthető információkhoz kell jutniuk. Ezzel talán a mellrákot – és általában a rosszindulatú daganatokat – övező tabuk is ledönthetők, hiszen ez olyan téma, amiről még ma is sokan úgy érzik, hogy nem „illik” beszélni, nem csoda hát, hogy a rák diagnózisa sokszor stigma is egyben.

Keresünk, de megbízható-e az, amit találunk?

Bár azt gondolnánk, hogy ma már könnyű dolga van annak, aki szakmailag korrekt információkat keres a neten, például a mellrák korai figyelmeztető jeleiről vagy a kezelések lehetőségeiről. Hiszen csak pár kattintás, és számtalan forrásból válogathatnak a tájékozódni vágyók.

A helyzet azonban korántsem ennyire egyszerű. Több felmérés is igazolta, hogy ma már egyre inkább támaszkodunk az internetes információkra akkor is, ha az egészségünkről van szó: a világháló mindig az élbolyban végez, amikor arról kérdeznek embereket, hogy honnan tájékozódnak egészségügyi témákban. Az interneten nézünk utána leghamarabb a diagnózisnak: közvetlenül az orvos és egészségügyi személyzet után, de sokszor még őket is megelőzve. Sokan a háziorvosuktól kapott információk kiegészítésére, sőt akár azok ellenőrzésére is keresnek a neten.

Amit pedig a neten találunk, finoman fogalmazva is egyenetlen színvonalú és minőségű. De hogyan is várhatnánk el egy egészségügyi végzettséggel nem rendelkező laikustól, hogy különbséget tegyen megbízható és megbízhatatlan között? A mellrák témájánál maradva, nagyon sok tudománytalan, félinformációkon alapuló vagy szándékosan félrevezető adat lelhető fel például a mammográfia állítólagos veszélyeiről – természetesen azonnal „bombabiztos” csodamódszert ajánlgatva helyette.

Megbízható, tudományos tényeken alapuló tájékoztatás – egy helyen

Pedig a tudatosság, az önvizsgálat, a szűrővizsgálatokon való részvétel és a korai jelek felismerése a mellrák esetében szó szerint életeket menthet. Ezt felismerve az Intima női egészségportál egy betegtájékoztató oldalra gyűjtött minden ismeretet, amit a női mell és a mellrák témájában tudni kell és érdemes.

Az oldalon megjelenő összes tartalom szerzője az adott témában, részterületen jártas szakorvos, így a látogató biztos lehet benne, hogy amit ott talál, az szakmailag korrekt, ezért megbízhat benne – ám természetesen nem helyettesítheti az orvosi konzultációt, „csak” arra vállalkozhat, hogy olyan információkkal lássa el az olvasókat, melyek alapján tudatos, megalapozott döntést képesek hozni saját testükkel kapcsolatban. És ez a „csak” nem kevés.

Az oldalon nemcsak olyan alapvető kérdésekre kaphat választ az érdeklődő, hogy melyek a mellrák korai jelei, miként történik a mellrák kivizsgálása és kezelése, hanem arról is, miben segíthet az onkopszichológus, mi a különbség a mellrák adjuváns és neoadjuváns terápiája között, lehet-e szerepük az étrend-kiegészítőknek a mellrák kezelésében, a megfelelő étkezés miként segíthet a rák vagy a kezelés okozta tünetek leküzdésében, vagy mi is az az onkoplasztika.

Fontos ismét hangsúlyozni, hogy az oldalon található összes információ a témában jártas szakorvosoktól származik, ezért segítséget nyújthat abban, hogy a korai felismerést követően a beteg mielőbb eljusson arra a betegútra, ami a legjobb kilátásokat, sőt akár a teljes gyógyulás reményét kínálja számára, és abban is, hogy hiteles forrása legyen akár más médiumoknak is.

Vélemény, hozzászólás?