A meddőséggel való küzdelem első lépése: a teljes kivizsgálás – Meddőnek nyilvánítva! hetedik rész

Mi az első lépés, ha nem jön a baba? Minél hamarabb megkezdeni a komplex kivizsgálást. Pataki Zita és férje a Semmelweis-napokon jártak, és felvették a kapcsolatot két párral is, akiknek a teljes kivizsgálását nyomon követik majd a kezdetektől egészen a végkifejletig. Zita arról ír, miért gondolja fontosnak, hogy már a gyermekvállalásról szóló döntésünk után azonnal felkeressük orvosunkat. Videó! 

A kivizsgálás kardinális kérdés. Ha semmi fura, fájdalmas tünetünk nincs, mi nők akkor is évente elmegyünk nőgyógyászhoz szűrésre. Íratunk fel vele tablettát, kenetet vesz, ha csíp a pisi, akkor is hozzá megyünk, gyógyszert ad.

Ha gyermeket szeretnénk, akkor is elmegyünk hozzá?  Nem.

Erről alapvetően otthon döntünk a párunkkal, és szerelmeskedünk. Egészségesnek véljük ugyanis magunkat. Aztán nem jön össze hónapokig.

Elmegyünk ismét a nőgyógyászunkhoz, és megosztjuk vele döntésünket. Ez az időpont nagyon fontos. Talán az lenne a legjobb, ha ezt feljegyeznénk. Mi, vagy az orvos.

Rögzíteni kellene kérésünk, döntésünk időpontját, mert a múló idő az, amit mindig emlegetnek az orvosok.

„Ketyeg a biológiai óra”, de közben nem világít rá az eredményeink romlására, nem mutatja a leleteimen, hogy 3 év alatt mennyit csökkent az AMH (Anti-Müller-hormon, melyet a még érés előtt álló petesejtek termelnek, így szintjéből következtetni lehet a petefészkek működésére, és arra, vajon meddig lehet termékeny a nő). Azt sem mondja, hogy egyáltalán van-e AMH-m?!

A kivizsgálások során vársz, bízol, aztán rájössz, nem jó kezekben vagy. Újra bízol, talán most kiderül, hogy miért nem jön össze a gyermek. Hetek, hónapok telnek el, már a neten keresgélsz. Zárt csoportok után kutatsz a Facebookon, hátha valaki tudja értelmezni a leleteidet.

Az egyik helyen azt írják, szedd ezt, a másikon, hogy ne egyél azt. Rossz az eredmény, elkeseredsz, szakembert keresel. Hosszú a várakozási idő, de végre bejutsz hozzá. Fellélegzel, megnyugszol: jó kezekben vagy. Újabb vizsgálatok, hetek, megint nem jó.

És megy az idő. Nem miattad, hanem a rendszer miatt.

Ezen mindenképp jó lenne változtatni. Mi (a férjemmel, az alapítványunkkal) ezen vagyunk! 

A Meddőnek nyilvánítva! hetedik részét itt is megnézhetitek:

 

Vélemény, hozzászólás?